Εντός της ημέρας 9.850.802 έλληνες πολίτες (5.079.425 γυναίκες και 4.771.377 άνδρες) που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και δεν έχουν στερηθεί τα εκλογικά τους δικαιώματα λόγω αμετάκλητης ποινικής καταδίκης καλούνται να προσέλθουν στα 20.554 εκλογικά τμήματα (297 ετεροδημοτών) για να αναδείξουν τους 300 εκπροσώπους στη νέα Βουλή.
Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το βράδυ. Προτού ξεκινήσει όμως κάποιος από το σπίτι του για να πάει να ψηφίσει καλό θα είναι να έχει ενημερωθεί πού ακριβώς ψηφίζει έτσι ώστε να αποφύγει την περιττή ταλαιπωρία. Ο τρόπος είναι απλός: θα πρέπει να επισκεφτεί είτε τη σχετική ιστοσελίδα του υπουργείου Eσωτερικών (www.ypes.gr) είτε να τηλεφωνήσει σε 10 τηλεφωνικές γραμμές του υπουργείου, όπου θα τον ενημερώσουν για το εκλογικό τμήμα στο οποίο θα πρέπει να μεταβεί.
Η ψηφοφορία παραμένει υποχρεωτική. Στις εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων ετών δεν ισχύει ούτε η απαλλαγή της υποχρέωσης αυτής λόγω της χιλιομετρικής απόστασης (πάνω από 200 χιλιόμετρα), αφού παρέχεται η ευχέρεια στους ετεροδημότες να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους.
Για να μπορεί κάποιος να ψηφίσει κάποιο από τα κόμματα, συνδυασμούς κομμάτων και μεμονωμένους υποψηφίους που συμμετέχουν στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 θα πρέπει να έχει μαζί του την αστυνομική του ταυτότητα ή κάποιο άλλο αποδεικτικό της ταυτότητάς του έγγραφο.
Οι ψηφοφόροι, εκτός από συγκεκριμένο κόμμα, μπορούν να εκφράσουν την προτίμησή τους και υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων, σημειώνοντας σταυρό παραπλεύρως του ονόματός τους στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού που επέλεξαν. Πόσους σταυρούς μπορούν να θέσουν; Εξαρτώνται από τον αριθμό των βουλευτικών εδρών κάθε περιφέρειας. Αν κατά λάθος κάποιος ψηφοφόρος βάλει περισσότερους από τους επιτρεπόμενους σταυρούς, το ψηφοδέλτιο δεν ακυρώνεται, αλλά δεν θα ληφθεί υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης. Το ψηφοδέλτιο για να μην ακυρωθεί δεν θα πρέπει να αλλοιωθεί. Λέξεις, φράσεις, υπογραμμίσεις – έστω και για να δοθεί έμφαση στο όνομα κάποιου υποψηφίου – και στίγματα επάγονται ακυρότητα, αφού θεωρούνται διακριτικά γνωρίσματα που παραβιάζουν το απόρρητο της ψηφοφορίας.
Υπάρχουν όμως και τα… ατυχήματα της ψηφοφορίας. Αν οι ψηφοφόροι δεν μπορούν να βρουν το όνομά τους, τότε δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν. Το πρώτο είναι να έχει παραλειφθεί το όνομα με υπαιτιότητα των αρμοδίων αρχών και το δεύτερο να έχουν απολέσει το δικαίωμα του εκλέγειν. Στη δεύτερη περίπτωση, όπως είναι φυσικό, δεν είναι δυνατή η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος. Στην πρώτη περίπτωση οι πολίτες μπορούν να ψηφίσουν κανονικά. Θα πρέπει όμως να επισκεφτούν τον Δήμο στου οποίου είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα ή στα δημοτολόγια και να ζητήσουν να τους χορηγήσουν ένα πιστοποιητικό το οποίο θα βεβαιώνει του λόγου το αληθές.
Η διαδικασία της ψηφορίας παραμένει σχεδόν η ίδια και για τους 94.674 ετεροδημότες (51.800 γυναίκες και 42.874 άνδρες), που κατέθεσαν σχετική αίτηση στον οικείο δήμο ως τις 29 Φεβρουαρίου 2012 και ως εκ τούτου δεν θα ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους. Ψηφίζουν με βάση ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών και σε ειδικά εκλογικά τμήματα. Η διαδικασία της ψηφοφορίας, κατά τα άλλα, είναι ακριβώς η ίδια, όπως και στα υπόλοιπα εκλογικά τμήματα της χώρας. Η διαφορά είναι ότι τα ψηφοδέλτια τα οποία διανέμονται είναι τα ψηφοδέλτια της εκλογικής περιφέρειας στα οποία διατηρούν οι ψηφοφόροι το δικαίωμα εκλογής.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ