Ντόρα Μπακογιάννη: Κυβέρνηση συνεργασίας για να προχωρήσουμε

Υπέρ μιας ευρύτερης συνεργασίας φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων την επομένη των εκλογών τάσσεται η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία εμφανίζεται βέβαιη για την είσοδο της Δημοκρατικής Συμμαχίας στη Βουλή. Ζητεί από τους πολίτες να ψηφίσουν θετικά και όχι με οργή, απορρίπτει το σενάριο μιας νέας εκλογικής αναμέτρησης, υποστηρίζει ότι η ΝΔ και το ΠαΣοΚ δεν είπαν την αλήθεια στους ψηφοφόρους και μιλάει για τον… φαιοκόκκινο συνασπισμό των… «επτά της χρεοκοπίας».

Υπέρ μιας ευρύτερης συνεργασίας φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων την επομένη των εκλογών τάσσεται η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία εμφανίζεται βέβαιη για την είσοδο της Δημοκρατικής Συμμαχίας στη Βουλή. Ζητεί από τους πολίτες να ψηφίσουν θετικά και όχι με οργή, απορρίπτει το σενάριο μιας νέας εκλογικής αναμέτρησης, υποστηρίζει ότι η ΝΔ και το ΠαΣοΚ δεν είπαν την αλήθεια στους ψηφοφόρους και μιλάει για τον… φαιοκόκκινο συνασπισμό των… «επτά της χρεοκοπίας».

Υπάρχουν περιθώρια αλλαγής πολιτικής την επόμενη ημέρα ή πρόγραμμα όλων των κομμάτων είναι το μνημόνιο;

«Ποιο μνημόνιο; Ποιες αλλαγές; Δεν περιείχε το μνημόνιο την απαίτηση για μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές; Εγιναν αυτές; Φυσικά και υπάρχουν περιθώρια για αλλαγές και, θα έλεγα, ακόμη και για ευχάριστες εκπλήξεις, αν ενεργήσουμε αποτελεσματικά στο κράτος και στην οικονομία! Αλλά αυτό που είδαμε δεν ήταν παρά οι συνεχείς περικοπές επί δικαίους και αδίκους και οι διαρκείς φορολογικές επιδρομές, ακριβώς επειδή οι δύο αμετανόητοι τέως «μεγάλοι» δεν τόλμησαν να κάνουν διαρθρωτικές αλλαγές γιατί τρέμουν να θίξουν τα «παιδιά» στις ΔΕΚΟ με τα «συνδικαλιστικά έξοδα» των 34 εκατ. ευρώ! Ο δε φαιοκόκκινος «συνασπισμός των επτά της χρεοκοπίας» διαθέτει μια ακόμη καλύτερη λύση: να αυτοκτονήσουμε για να τραβήξουμε την προσοχή! Γνωρίζω καλά ότι ο κόσμος είναι γεμάτος οργή. Πολλοί δεν έχουν να χάσουν τίποτα γιατί τα έχουν χάσει σχεδόν όλα. Αλλοι φοβούνται ότι θα τους ακολουθήσουν. Αλλά η οργή δεν είναι σχεδόν ποτέ καλός σύμβουλος. Εμείς λέμε κάτι απλό και εξαιρετικά δυνατό: Κρατήστε την οργή σας αλλά κάντε την δημιουργία. Γυρίστε την πλάτη και στους δύο αμετανόητους και στους επτά της καταστροφής. Ψηφίστε θετικά γιατί δεν πρέπει να χάσουμε την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο που οφείλουμε στα παιδιά μας».

Σε αυτή την προεκλογική περίοδο τα κόμματα είπαν την αλήθεια; Η επόμενη ημέρα θα είναι δύσκολη;
«Οχι, δεν είπαν την αλήθεια τα κόμματα. Κάθε άλλο μάλιστα. Αν π.χ. ανοίξει κάποιος που δεν ξέρει τι γίνεται στην Ελλάδα την τηλεόρασή του και δει τους παράλληλους μονολόγους των δύο πρώην «μεγάλων» αρχηγών στα κομματικά τους ακροατήρια, να πλειοδοτούν σε λαϊκισμό και παροχολογία, θα νομίσει πως έχουμε πλεονάσματα και μπορούμε να δίνουμε τα πάντα στους πάντες. Τι δεν ακούσαμε πάλι όλον αυτόν τον καιρό! Ο ένας αδιόρθωτος μας είπε πως θα βγάλει τη χώρα από το μνημόνιο σε τρία χρόνια, θα μειώσει τη φορολογία, θα διαπραγματευθεί σκληρά. Ο άλλος αδιόρθωτος, αφού στα «Ζάππεια» ξεπέρασε και τις τριλογίες του Τόλκιν, κατέληξε να ισχυρίζεται πως σε τρία χρόνια θα σώσει τη χώρα από την ανεργία, θα αποκαταστήσει άμεσα μισθούς και συντάξεις και θα «διατάξει» την ανάπτυξη να πάρει εμπρός. Γιατί δεν τα έκαναν αυτά όταν υπογραφόταν η δανειακή σύμβαση; Εδώ δεν βρήκαν τότε 360 εκατ. ευρώ και κατέληξαν να κόβουν τις συντάξεις, θα βρουν τώρα 11 δισ. ευρώ; Ε, με συγχωρείτε, είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Από την άλλη πλευρά, ο συνασπισμός κομμάτων που λένε πράγματα τρελά εντελώς, οδηγώντας τη χώρα στην καταστροφή. Φανταστείτε αυτή την εικόνα αύριο στη Βουλή. Κόλαση. Και εγώ σας ρωτώ: Ποιος θα έρθει να βάλει τα λεφτά του σ’ αυτή τη χώρα των άκρων; Κανένας. Οι ένα εκατομμύριο άνεργοι όμως δεν μπορούν να περιμένουν. Γι’ αυτό και η ψήφος στη Δημοκρατική Συμμαχία είναι η θετική επιλογή σήμερα. Γιατί λέμε ναι στον δρόμο των μεταρρυθμιστικών και εκσυγχρονιστικών πολιτικών που θα μας κρατήσουν σταθερά και ισότιμα μέσα στο ευρώ».

Πιστεύετε ότι υπάρχει κίνδυνος αποτυχίας του προγράμματος και εξόδου από το ευρώ ή μιλάμε για ψευτοδίλημμα: πολιτική σταθερότητα ή έξοδος από την ευρωζώνη;
«Σαφώς και υπάρχει μεγάλος – και μάλιστα άμεσος – κίνδυνος. Η χώρα δεν έχει ξεφύγει από την καταστροφή γιατί πολύ απλά δεν έκανε κανένα βήμα μπροστά μόνη της. Και θα σας εξηγήσω τι εννοώ. Σήμερα η Ελλάδα στερείται, όπως σας είπα και νωρίτερα, αξιοπιστίας. Δε μας εμπιστεύονται. Γι’ αυτό άλλωστε κάθε τόσο εμφανίζεται και κάποια δήλωση κοινοτικού αξιωματούχου ή ηγέτη άλλου κράτους που μας υπαγορεύει τρόπον τινά πολιτικές. Παράλληλα η κρίση στην Ευρώπη εντείνεται, βλέπετε τι γίνεται στην Ισπανία. Πείτε μου, τι θα συμβεί αν αποφασίσουν οι εταίροι μας να στηρίξουν την Ισπανία και να εγκαταλείψουν εμάς; Εμείς στη Δημοκρατική Συμμαχία θεωρούμε ότι η Ελλάδα έχει δρόμο να διανύσει, μπορεί να τρέξει – και να εκπλήξει ακόμα – και μπορεί να βγει από το αδιέξοδο. Και αυτόν τον δρόμο εμείς μπορούμε να τον τρέξουμε».

Επιμένετε στις κυβερνήσεις συνεργασίας. Δεν έχουμε κουλτούρα συνεργασιών και πολλοί λένε ότι εξαρχής θα είναι ναρκοθετημένη η όποια συμμαχική κυβέρνηση.
«Αυτά είναι παλαβομάρες! Γιατί; Μήπως είχαμε «κουλτούρα κρίσης»; «κουλτούρα χρεοκοπίας»; Τι θα πει «δεν έχουμε κουλτούρα συνεργασιών»; Πρέπει λοιπόν να αποκτήσουμε «κουλτούρα συνεργασιών». Βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού. Γι’ αυτό επιβάλλεται να υπάρξει μια ισχυρή κυβερνητική συμμαχία που θα είναι αποφασισμένη να σπάσει αβγά και να προχωρήσει με τόλμη και θάρρος τις μεταρρυθμίσεις και τις δομικές παρεμβάσεις που έχει ανάγκη ο τόπος και οι οποίες δεν έγιναν ως σήμερα. Ως πότε, δηλαδή, μπορεί να επιτρέψουμε να παραμείνει αυτό το τερατούργημα, το σημερινό κράτος, που για να συντηρηθεί εξαντλεί τους πολίτες με φόρους και χαράτσια;».

Δεν είναι καλύτερα να έχουμε μια νέα εκλογική αναμέτρηση;
«Μα είμαστε καλά; Θα περιμένουν οι άνεργοι στην ουρά, οι ηλικιωμένοι για φάρμακα και οι εταίροι θα απειλούν με χρεοκοπία ώσπου να γίνει το χατίρι του κ. Σαμαρά και να του δώσει ο λαός την αυτοδύναμη πρωθυπουργία; Οχι, δεν είναι καλύτερα. Αφενός μεν γιατί θα χρειάζεται να αναπληρωθεί μετά ένα τεράστιο χρονικό διάστημα που χάθηκε και δεν έγινε τίποτα απολύτως, εκτός βέβαια από την ισοπέδωση της αγοράς και τον στραγγαλισμό των νοικοκυριών, αφετέρου δε γιατί οφείλουν άπαντες να σεβαστούν την ετυμηγορία των πολιτών».

Ευθύνεστε οι πολιτικοί για την άνοδο της Χρυσής Αυγής;
«Μα προφανώς. Οταν σπέρνεις ανέμους θερίζεις θύελλες. Και στη χώρα μας δημιουργήσαμε κενά. Αυτά τα κενά λοιπόν προσέτρεξαν να καλύψουν οι ακροδεξιές ομάδες. Ωστόσο ο ελληνικός λαός είναι ένας δημοκρατικός λαός που δεν μπορεί να δεχθεί τις φασιστικές πρακτικές που ακολουθεί η ΧΑ. Οι Ελληνες έχουν υποφέρει πολλά από τον φασισμό και το βέβαιο είναι ότι ακόμη και αυτοί που στιγμιαία έχουν παρασυρθεί δεν μπορούν να αποδεχθούν ναζιστικούς χαιρετισμούς, ακραίες ιδέες και τη βία που χρησιμοποιούν για να περάσουν τις θέσεις τους».

Οι προϋποθέσεις
Συνεργασία με προγραμματικό πλαίσιο

Σε περίπτωση που η ΝΔ θέλει τη στήριξή σας, αν είστε στη Βουλή, θα τη δώσετε και υπό ποιες προϋποθέσεις;

«Νομίζω πως ήμασταν πολύ ξεκάθαροι εξαρχής. Εχουμε πει ότι θα συνεργαστούμε με τον οποιονδήποτε συμφωνήσουμε σε ένα προγραμματικό πλαίσιο. Με τον οποιονδήποτε, δηλαδή, μπορούμε να καταλήξουμε σε ένα ενιαίο κείμενο όρων και προϋποθέσεων που να διασφαλίζουν τη θέση της χώρας στο ευρώ και να απομακρύνουν κάθε κίνδυνο χρεοκοπίας. Ποιες είναι αυτές οι προϋποθέσεις; Αρχικά σταθερή ευρωπαϊκή προοπτική για τη χώρα, δεύτερον άμεση υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με την πλήρη απελευθέρωση των κλειστών αγορών, τις αποκρατικοποιήσεις των ΔΕΚΟ και τη σημαντική μείωση του μεγέθους του κράτους και, τέλος, μείωση κατά 50% του κόστους λειτουργίας του πολιτικού συστήματος. Αυτά αποτελούν τους βασικούς μας όρους. Αν η ΝΔ ή και το ΠαΣοΚ συμφωνεί και δεσμεύεται λοιπόν ότι αυτά θα γίνουν, τότε εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να μη συνεργαστούμε».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
Σίβυλλα
Helios Kiosk