Μάχη και για την τελευταία ψήφο

Κυριακή του Παραλύτου σήμερα, στη 13η εκλογική αναμέτρηση από το 1974, το ΠαΣοΚ συνεχίζει ως την ύστατη ώρα που θα κλείσουν οι κάλπες να δίνει τη μάχη της ψήφου. Σε μια αναμέτρηση στην οποία φαίνεται να έχουν καταρρεύσει οι σταθερές της Μεταπολίτευσης, το ΠαΣοΚ επιχειρεί να συσπειρώσει την κομματική βάση του και να αναδειχθεί πρώτο κόμμα ώστε να διαχειριστεί τη διερευνητική εντολή και να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Θα κινηθούν τα «παραλυμένα» μέλη της εκλογικής βάσης του 2009, για να δώσουν την «ψήφο της ντροπής», όπως χαρακτηρίζουν στην Ιπποκράτους τη σιωπηλή και ανομολόγητη ψήφο που αναμένεται από ένα τμήμα των ψηφοφόρων του ΠαΣοΚ, ή θα επικρατήσουν η οργή και η τιμωρητική ψήφος;

Κυριακή του Παραλύτου σήμερα, στη 13η εκλογική αναμέτρηση από το 1974, το ΠαΣοΚ συνεχίζει ως την ύστατη ώρα που θα κλείσουν οι κάλπες να δίνει τη μάχη της ψήφου. Σε μια αναμέτρηση στην οποία φαίνεται να έχουν καταρρεύσει οι σταθερές της Μεταπολίτευσης, το ΠαΣοΚ επιχειρεί να συσπειρώσει την κομματική βάση του και να αναδειχθεί πρώτο κόμμα ώστε να διαχειριστεί τη διερευνητική εντολή και να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Θα κινηθούν τα «παραλυμένα» μέλη της εκλογικής βάσης του 2009, για να δώσουν την «ψήφο της ντροπής», όπως χαρακτηρίζουν στην Ιπποκράτους τη σιωπηλή και ανομολόγητη ψήφο που αναμένεται από ένα τμήμα των ψηφοφόρων του ΠαΣοΚ, ή θα επικρατήσουν η οργή και η τιμωρητική ψήφος;

Την Παρασκευή στην κεντρική ομιλία του προέδρου του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλου, στο Σύνταγμα, ο κομματικός μηχανισμός αναθάρρησε. Η συγκέντρωση για τα δεδομένα της εποχής ήταν παραπάνω από αξιοπρεπής, περίπου 8.000 – 10.000 σύμφωνα με τους διοργανωτές πήγαν στο Σύνταγμα και ο κόσμος στα πηγαδάκια δεν έκρυβε την αγωνία του για το μέλλον της παράταξης. Εξ ου και ο κ. Βενιζέλος εισέπραξε μεγάλο χειροκρότημα όταν είπε ότι «το ΠαΣοΚ δεν είναι και δεν θα γίνει δεκανίκι οποιουδήποτε. Είναι η μεγάλη προοδευτική παράταξη! Μας εκφράζει η ρήση του Ανδρέα Παπανδρέου «ερχόμαστε από πολύ μακριά και πάμε πολύ μακριά»».

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ επιτέθηκε στον κ. Αντ. Σαμαρά, λέγοντας ότι δεν δέχεται μαθήματα διαπραγμάτευσης «από αυτόν που κρύφτηκε από πίσω μου. Ο λαός θέλει μια φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση που διαπραγματεύεται στο γήπεδο και όχι στα αποδυτήρια». Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε και κατά του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι «αυτά που λέει μας οδηγούν ακαριαία έξω από το ευρώ, στην απομόνωση, στη φτώχεια».
Στην Ιπποκράτους κανένας δεν πετάει στα σύννεφα, γι’ αυτό και διαμηνύουν ότι η μάχη θα σταματήσει την ώρα που θα κλείσουν οι κάλπες. Στόχος να ανακοπούν οι διαρροές προς άλλα κόμματα και κυρίως προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο κομματικός μηχανισμός έχει τεθεί σε συναγερμό σε όλη την Ελλάδα, ιδίως όμως στις οκτώ τετραεδρικές και στις οκτώ μονοεδρικές περιφέρειες, όπου ο στόχος είναι να φθάσει το ΠαΣοΚ στο 25%. Λίγο πριν από τις εκλογές το ποσοστό των αναποφάσιστων ψηφοφόρων, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι ψηφοφόροι του ΠαΣοΚ, παρέμενε υψηλό, ενώ η νεολαία με ποσοστά ανεργίας στη στρατόσφαιρα έχει στραφεί σε άλλους πολιτικούς χώρους.
Το μνημόνιο επέφερε μεγάλη φθορά στο κόμμα που κυβέρνησε τα προηγούμενα δύο χρόνια, το απέκοψε από την κοινωνία και το δίχασε βαθύτητα. Ενα κομμάτι του αποδέχθηκε το μνημόνιο ως αναγκαίο κακό για τη σωτηρία της Ελλάδας εκφράζοντας επί μέρους ενστάσεις για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και ένα άλλο κομμάτι δεν συμβιβάστηκε ποτέ με την εγκατάλειψη των σοσιαλιστικών ιδεωδών. Ο κ. Ευ. Βενιζέλος, αναλαμβάνοντας την ηγεσία του κόμματος, επεχείρησε να καλύψει το ρήγμα μη αποκλείοντας κανέναν από τα ψηφοδέλτια, ωστόσο το πρόβλημα του ΠαΣοΚ έχει ξεπεράσει τα εσωκομματικά σύνορα.
Το επιτελείο του κ. Βενιζέλου προσάρμοσε την προεκλογική εκστρατεία στα νέα δεδομένα. Ηταν μια εκστρατεία χαμηλού κόστους, στοίχισε το 1/3 σε σύγκριση με την εκείνη του 2009, δεν στήθηκε εκλογικό κέντρο, δεν τυπώθηκαν αφίσες. Ολα αντικαταστάθηκαν από το Internet, το προεκλογικό υλικό διακινήθηκε μέσω e-mail, ενώ ο κ. Βενιζέλος έδωσε διακαναλικές συνεντεύξεις σε ΜΜΕ οκτώ περιφερειών οι οποίες μεταδόθηκαν και από την ιστοσελίδα του ΠαΣοΚ. Στις συγκεντρώσεις και στις ομιλίες του δεν επέτρεψαν σημαίες και ντουντούκες, εκτιμώντας ότι η εικόνα μελών του κόμματος να πανηγυρίζουν όταν η Ελλάδα μοιάζει με βομβαρδισμένο τοπίο θα προκαλούσε αρνητικές εντυπώσεις. Η φιλοσοφία της εκστρατείας ήταν να μιλήσει ο κ. Βενιζέλος για τα αληθινά προβλήματα με αληθινούς ανθρώπους και να παρουσιάσει την πραγματική κατάσταση της χώρας και όχι ωραιοποιημένες προεκλογικές εξαγγελίες. Ωστόσο η προεκλογική εκστρατεία του ΠαΣοΚ δεν ενθουσίασε τα στελέχη του κόμματος: θεωρήθηκε ότι είχε λάθος στόχευση, ότι ήταν στηριγμένη πάνω στον κ. Βενιζέλο και όχι στην παράταξη, ότι ήταν προχειροφτιαγμένη. Από την άλλη πλευρά, στον ενάμιση μήνα που βρίσκεται στην ηγεσία του ΠαΣοΚ ο κ. Βενιζέλος είχε ελάχιστα περιθώρια να αφυπνίσει τον μηχανισμό του ΠαΣοΚ, ενώ πολλά κορυφαία στελέχη αντί να στρατευθούν στην κοινή προσπάθεια υπηρέτησαν τις προσωπικές στρατηγικές τους.
Τις τελευταίες ημέρες ο κ. Λοβέρδος είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ, εν μέσω έντονης φημολογίας ότι το βράδυ των εκλογών αν το αποτέλεσμα είναι κακό θα βγουν τα μαχαίρια από τα θηκάρια, και τον διαβεβαίωσε ότι ακόμη και αν εξαφανιστεί το ΠαΣοΚ οι δυο τους θα ακολουθήσουν κοινή πορεία. Ο κ. Λοβέρδος πιστεύει ότι είναι ακατάλληλος ο χρόνος για να ανοίξουν εσωκομματικά θέματα, καθώς αν τα δύο μεγαλύτερα κόμματα μείνουν καθηλωμένα σε ιστορικά χαμηλά ποσοστά θα υπάρξουν σύνθετες διεργασίες στο πολιτικό σκηνικό. Ωστόσο πολλά στελέχη του ΠαΣοΚ αναμένουν ριζικές αλλαγές το επόμενο διάστημα στο κόμμα. Ο κ. Βενιζέλος αποφεύγει να ανοίξει αυτό το θέμα, ωστόσο δεν θα πρέπει να θεωρείται τυχαία η πρόταση που διετύπωσε ο κ. Κ. Σκανδαλίδης στο «Βήμα»: Μετά τις εκλογές, είπε, να σκίσουμε τους καταλόγους με τα μέλη και τους φίλους και να καλέσουμε όποιους πιστεύουν στο ΠαΣοΚ, στην πολιτική του και στις αρχές, σε ένα ιδρυτικό συνέδριο. Εκεί, πρόσθεσε, μπορούν να συζητηθούν τα πάντα, από τη φυσιογνωμία του κόμματος ως το… όνομά του.

Η επόμενη ημέρα
Οι εκτιμήσεις, τα ποσοστά, οι συνεργασίες

Η μεγάλη συζήτηση στο ΠαΣοΚ αφορά την επόμενη ημέρα. Τι ποσοστό θα πάρει τελικά το κόμμα αν το ΠαΣοΚ και η ΝΔ θα φτάσουν το 50%, πόση απόσταση θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, πώς θα διαχειριστεί η ΝΔ τις διερευνητικές εντολές, σε ποιες δυνάμεις μπορεί να απευθυνθεί το ΠαΣοΚ για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ο κ. Βενιζέλος έχει επισημάνει πολλές φορές στις ομιλίες του ότι το ΠαΣοΚ εξαιτίας της θέσης του στο κέντρο του πολιτικού φάσματος μπορεί ευκολότερα να προσεγγίσει και τη Δεξιά και την Αριστερά, δυνάμεις δηλαδή που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και μπορούν να σχηματίσουν μια προοδευτική, μεταρρυθμιστική συμμαχία. Θα σχηματιστεί κυβέρνηση τη Δευτέρα ή θα οδηγηθεί η χώρα σε νέες εκλογές;
Το ερώτημα αυτό συζητήθηκε στη σύσκεψη με τα κορυφαία στελέχη που συγκάλεσε την περασμένη Δευτέρα ο κ. Βενιζέλος στην Ιπποκράτους προκειμένου να συζητήσουν την εκλογική στρατηγική του κόμματος στην τελική ευθεία προς τις εκλογές. Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του κ. Α. Λοβέρδου ότι οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι πάση θυσία θα έχουν κυβέρνηση τη Δευτέρα, ενώ ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ το ίδιο διάστημα έλεγε ότι το ΠαΣοΚ δεν είναι δεδομένος εταίρος σε οποιαδήποτε κυβέρνηση συνεργασίας.
Στη σύσκεψη ο κ. Π. Ευθυμίου επεσήμανε ότι το ΠαΣοΚ δεν μπορεί να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση που δεν έχει καθαρή νομιμοποίηση και δεν αποδέχεται τους βασικούς άξονες του προγράμματος που προτείνει για την έξοδο από την κρίση. Ανάλογη άποψη εξέφρασε δημοσίως και ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος είπε ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει συμμετοχή μας σε μια κυβέρνηση που δεν θα έχει σαφέστατη καθαρή εντολή».
Ο κ. Βενιζέλος όχι μόνο δεν έμεινε αμέτοχος αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε στους παρισταμένους ότι δεν είναι βέβαιο πως το ΠαΣοΚ θα στηρίξει την επόμενη κυβέρνηση, αλλά ακόμη και αν το κάνει ίσως ζητήσει τη γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου για τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε αυτή. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ στενών συνεργατών των κκ. Βενιζέλου και Σαμαρά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
Σίβυλλα
Helios Kiosk