Η επέλαση του ΣΥΡΙΖΑ και ο φόβος του ΚΚΕ

Μάχη «σώμα με σώμα» δίνουν Περισσός και Κουμουνδούρου για την τρίτη θέση στις σημερινές εκλογές, γεγονός που προσδίδει μια επιπλέον διάσταση θρίλερ στην καθοριστική αναμέτρηση, καθώς για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά απειλείται η κοινοβουλευτική πρωτοκαθεδρία του ΚΚΕ έναντι της «αντίπερα όχθης».

Μάχη «σώμα με σώμα» δίνουν Περισσός και Κουμουνδούρου για την τρίτη θέση στις σημερινές εκλογές, γεγονός που προσδίδει μια επιπλέον διάσταση θρίλερ στην καθοριστική αναμέτρηση, καθώς για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά απειλείται η κοινοβουλευτική πρωτοκαθεδρία του ΚΚΕ έναντι της «αντίπερα όχθης».

Στον ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα θεωρούν, βάσει των μετρήσεων που έχουν στα χέρια τους, ότι είναι πιθανόν να υπερσκελίσουν το ΚΚΕ, το οποίο για κάθε ενδεχόμενο έχει ξεκινήσει ήδη τον προληπτικό πόλεμο κατά του έτερου πόλου της κοινοβουλευτικής Αριστεράς ώστε να προκαταλάβει τυχόν αρνητικές εκλογικές εξελίξεις.

Στο πλαίσιο αυτό έχει προειδοποιήσει το εσωκομματικό ακροατήριό του ότι «μπορεί στις εκλογές να μην ψηφίσουν όλοι όσοι θα μπορούσαν, ενώ μπορεί και ορισμένοι να παρασυρθούν και να μην ξαναψηφίσουν», προβλέποντας πάντως ότι όλους αυτούς «θα τους βρούμε αύριο εκεί που θα τρώει η μύγα σίδερο και το κουνούπι ατσάλι: στα εργοστάσια, στις επιχειρήσεις, στις ουρές των ανέργων».

Για την ηγεσία του ΚΚΕ είναι αδιανόητο να προκύψει μετεκλογικά οποιασδήποτε μορφής σύγκλιση με τον ΣΥΡΙΖΑ και την εξαγγελλόμενη (συγ)κυβέρνηση της Αριστεράς, στην οποία προσβλέπει ο κ. Αλ. Τσίπρας, προεξοφλώντας μάλιστα (εφόσον το κόμμα του καταγραφεί ως τρίτη δύναμη) ότι, αν λάβει την προβλεπόμενη από το Σύνταγμα διερευνητική εντολή, στην περίπτωση αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης πλειοψηφίας από τη ΝΔ ή το ΠαΣοΚ, τότε δεν θα την επιστρέψει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά θα την αξιοποιήσει «προκειμένου να ανατραπεί η πορεία της χώρας προς την καταστροφή», διεκδικώντας την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.

Μάλιστα ο επικεφαλής του συνδυασμού του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις βολές που δέχθηκε για τη δήλωσή του ότι δεν θα έλεγε «όχι» σε ψήφο ανοχής από τον κ. Π. Καμμένο σε μια αντιμνημονιακή κυβέρνηση με πυρήνα την Αριστερά, αν και στη διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε επιχείρησε να χαράξει προγραμματικές και ιδεολογικές διαχωριστικές γραμμές από τους «Ανεξάρτητους Ελληνες», ωστόσο δεν έκαμψε την ανένδοτη στάση του ΚΚΕ, το οποίο εξηγώντας διά του ισχυρού κομματικού παράγοντα κ. Δ. Γόντικα στους ψηφοφόρους του γιατί δεν δέχεται να κάτσει στο ίδιο τραπέζι με τον κ. Τσίπρα διερωτάτο: «Ποιος αμφιβάλλει ότι θα είχαμε ως συνομιλητές τον Καμμένο, τον Κοτσακά και άλλα πρωτοπαλίκαρα του Τσοχατζόπουλου, τον Δημαρά και πολλούς ακόμη προστάτες του λαού χάριν του μνημονίου;».
«Υποκλοπή ψήφων»

Στις επίμονες εκκλήσεις του κ. Τσίπρα προς όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς «να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να έρθουν να κάτσουμε σε ένα τραπέζι έστω την επομένη των εκλογών για να βρούμε τους όρους της κυβέρνησης συνεργασίας», το ΚΚΕ όχι μόνο αρνείται αλλά διακηρύττει ότι κάτι τέτοιο σε ό,τι το αφορά θα ήταν «ντροπή και εσχάτη προδοσία»!

Η κυρίαρχη άποψη του Περισσού, όπως διατυπώθηκε από τη γενική γραμματέα του κόμματος κυρία Αλέκα Παπαρήγα είναι ότι η πρόταση για κυβέρνηση συνεργασίας της Αριστεράς, συμπεριλαμβανομένου του ΚΚΕ, αποτελεί «μπλόφα» με μόνο στόχο την «υποκλοπή ψήφων». Μάλιστα απέδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «τώρα που η σοσιαλδημοκρατία δεν μπορεί να παραπλανά με μπλόφες, βρήκε άξιο διάδοχο στο πρόσωπο της λεγόμενης ανανεωτικής μεταμελημένης Αριστεράς».

Η αδιαπραγμάτευτη θέση του ΚΚΕ είναι ότι «δεν υπάρχουν λύσεις προς όφελος του λαού αν δεν ανοίξει πόλεμος με τους καπιταλιστές και την ΕΕ» και ως εκ τούτου «ο ΣΥΡΙΖΑ και οι άλλες αντιμνημονιακές δυνάμεις δεν έχουν τέτοιον προσανατολισμό, πολιτική θέληση και πρόγραμμα, αλλά απλώς ψαρεύουν στα θολά νερά και διεκδικούν μια καλύτερη θέση στο μελλοντικό σύστημα διακυβέρνησης».

Σύμφωνα με τον κ. Γόντικα, «εξαπατούν συνειδητά τον λαό», ενώ, όπως τόνισε η κυρία Παπαρήγα μιλώντας στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος στο Πεδίον του Αρεως, «αυτό το παιχνίδι δεν πρόκειται να το παίξουμε», εγκαλώντας τον κ. Τσίπρα ότι «ξεπέρασε κάθε όριο καιροσκοπισμού».

Η ιστορική ρεβάνς

Η πίεση που ασκείται από την Κουμουνδούρου στο εκλογικό ακροατήριο του ΚΚΕ έχει θορυβήσει τον Περισσό, ο οποίος έχει περάσει στη μετωπική σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζοντάς του διαχειριστικές λογικές στο πλαίσιο του καπιταλισμού και συμβιβαστικό ρόλο εξαπάτησης του λαού, ενώ όλο και περισσότερο έρχονταν τις τελευταίες ημέρες στην επιφάνεια επιχειρήματα με… παρελθόν, όπως η ιστορική διάσπαση του ΚΚΕ το 1968, αλλά και η διάσπαση του 1991.
Κατά τον κ. Γόντικα, ο ΣΥΡΙΖΑ αξιοποιεί την παρούσα συγκυρία της οικονομικής κρίσης και του μνημονίου «για να ικανοποιήσει μία από τις κρυφές του επιθυμίες: να πάρει τη ρεβάνς του 1968 και να ξεπεράσει το κόμπλεξ των αλλεπάλληλων ηττών και απογοητεύσεων». Η «σιδηρά κυρία» του Περισσού δεν δίστασε να πει ότι «από το 1968 περιμένουν να πάρουν τη ρεβάνς και πιο δυναμικά από το 1991-92», με στόχο «να μεταλλαχθεί το ΚΚΕ ή να αφανισθεί ώστε να έχουν όλοι τους λυμένα τα χέρια για αντιλαϊκές συμπράξεις και συμμαχίες τόσο μέσα στο κίνημα όσο και στη διακυβέρνηση».

Οι πιέσεις

Οι ιστορικές αυτές αναγωγές ερμηνεύθηκαν από την Κουμουνδούρου ως προφανείς εκδηλώσεις της πίεσης που δέχεται η ηγεσία του ΚΚΕ από τη βάση του ή ένα ευρύτερο τμήμα ψηφοφόρων του ή ανθρώπους οι οποίοι θα μπορούσαν να το επιλέξουν στην κάλπη. Μάλιστα παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι επικαλούνται τις δημοσκοπήσεις, υποστηρίζουν ότι «το ΚΚΕ αυτοεγκλωβίστηκε στην απομονωτική πρακτική και ρητορεία του, με αποτέλεσμα να μη φαίνεται να προσελκύει τις ψήφους που θα μπορούσε».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
Σίβυλλα
Helios Kiosk