Η αισιόδοξη Ευρώπη είναι εδώ

Η Ευρώπη είναι οργισμένη. Οχι μόνο, ως συνήθως, από τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών, αλλά και από την τρέχουσα οικονομική κρίση. Σε αυτή την αγέλαστη ήπειρο, μια ομάδα ευρωπαίων προσωπικοτήτων με επικεφαλής τον γερμανό κοινωνιολόγο Ούλριχ Μπεκ και τον γάλλο ευρωβουλευτή Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ αντιτάσσει μια «Ευρώπη που ζει και γελά». Στο μανιφέστο που παρουσίασαν οι δυο τους την περασμένη Πέμπτη σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο («Το Βήμα online» δημοσίευσε τα σημαντικότερα σημεία του) ζητούν την «επανίδρυση της Ευρώπης από τα κάτω» με στόχο την πλήρη αναγέννησή της.

Η Ευρώπη είναι οργισμένη. Οχι μόνο, ως συνήθως, από τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών, αλλά και από την τρέχουσα οικονομική κρίση. Σε αυτή την αγέλαστη ήπειρο, μια ομάδα ευρωπαίων προσωπικοτήτων με επικεφαλής τον γερμανό κοινωνιολόγο Ούλριχ Μπεκ και τον γάλλο ευρωβουλευτή Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ αντιτάσσει μια «Ευρώπη που ζει και γελά». Στο μανιφέστο που παρουσίασαν οι δυο τους την περασμένη Πέμπτη σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο («Το Βήμα online» δημοσίευσε τα σημαντικότερα σημεία του) ζητούν την «επανίδρυση της Ευρώπης από τα κάτω» με στόχο την πλήρη αναγέννησή της.
Το μέσο για αυτό είναι ένα «εθελοντικό αλλά πληρωμένο έτος» στην υπηρεσία των κοινωνικών υπηρεσιών, που είναι κατά κανόνα ανεπαρκώς καλυμμένες με προσωπικό, και στο οποίο θα μπορούν να συμμετέχουν οι πάντες – «ταξιτζήδες, θεολόγοι, υπάλληλοι, εργάτες, άνεργοι, μαθητευόμενοι, μάγειροι, δικαστές κ.λπ.», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο. Το έτος αυτό θα χρηματοδοτείται από τα εθνικά κράτη. Αυτό, διευκρίνισαν στη συνέντευξη Τύπου, θα συνέβαλλε σοβαρά και στην καταπολέμηση της φοβερής ανεργίας που πλήττει τη νεολαία της ηπείρου και κατά συνέπεια και στην καταπολέμηση της ξενοφοβίας – του πιο καυτού πολιτικού προβλήματος σήμερα, όπως το χαρακτήρισαν, δίπλα στην οικονομική κρίση. «Το Βήμα» μίλησε με τους πρωταγωνιστές του Μανιφέστου σχετικά με τις αντιδράσεις που προκαλεί η ελληνική ξενοφοβία στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ντανιέλ Κον – Μπεντίτ
«Η ΕΕ πρέπει να αλλάξει στάση προς την Τουρκία»

Στην Ελλάδα οι πρόσφυγες κλείνονται σε στρατόπεδα. Πώς αντιδρά σε αυτό το Ευρωκοινοβούλιο;

«Εκείνο που πρέπει να απαιτηθεί είναι, όσοι κάνουν αίτηση για άσυλο να μην πρέπει να μείνουν υποχρεωτικά στην Ελλάδα. Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι είναι χώρα του Σένγκεν χωρίς να έχει σύνορα με άλλες χώρες του Συμφώνου. Αυτό σημαίνει ότι όποιος πρόσφυγας έρχεται στην Ελλάδα, πρέπει να μείνει για πάντα σε αυτήν. Αλλά η χώρα δεν έχει ούτε την τεχνογνωσία ούτε τα μέσα για τη σωστή διαχείριση του θέματος. Ολα θα ήταν διαφορετικά αν η Ευρώπη είχε μια άλλη σχέση προς την Τουρκία. Είναι παράλογο να λέμε στους Τούρκους ότι δεν έχουν καμία θέση στην Ευρώπη και συγχρόνως να τους ζητάμε να διαφυλάσσουν τα σύνορά μας. Οι Τούρκοι δεν ενδιαφέρονται για τους Ευρωπαίους επειδή και οι Ευρωπαίοι δεν ενδιαφέρονται για αυτούς. Αυτό πρέπει να αλλάξει αν θέλουμε προστασία των συνόρων».

Φτάνει μόνο του αυτό;
«Οχι. Παράλληλα πρέπει να περιοριστεί η παράνομη μετανάστευση στην Ευρώπη μέσω της νομιμοποίησης της μετανάστευσης. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα να τακτοποιήσει με νόμιμο τρόπο την εγκατάσταση των προσφύγων. Οι ξένοι πρέπει να τύχουν καλής μεταχείρισης, αλλά και να μοιραστούν δίκαια σε όλη την Ευρώπη».

Η ολιγωρία της Ευρώπης απαλλάσσει την Αθήνα από τις ευθύνες της;
«Ξέρετε, έχω υπερασπιστεί πολύ τους Ελληνες. Αλλά ο ρατσισμός υπάρχει και στον πληθυσμό. Θεωρώ λανθασμένη την πολιτική της Ευρώπης έναντι της Ελλάδας. Μόνο που, δυστυχώς, η πλειονότητα κινείται προς μια επικίνδυνη κατεύθυνση. Η ευθύνη για αυτό βαρύνει όχι μόνο την κυβέρνηση, αλλά και τους πολίτες. Το γεγονός ότι οι νεοναζιστές της Χρυσής Αυγής, σε σύγκριση με τους οποίους οι γερμανοί νεοναζιστές μοιάζουν με Αρσακειάδες, θα μπουν στη Βουλή, αποτελεί τεράστιο πρόβλημα».

Ο πρωταγωνιστής του «γαλλικού Μάη» του 1968 Ντανιέλ Κον – Μπεντίτ είναι σήμερα ευρωβουλευτής.

Ούλριχ Μπεκ
«Ονειδος για την Ελλάδα η μεταχείριση των μεταναστών»

Στον προεκλογικό αγώνα στην Ελλάδα οι πρόσφυγες έγιναν βορά όχι μόνο των ρατσιστών, αλλά και του κράτους…

«Πρόκειται για ευρωπαϊκό θέμα, όχι μόνο ελληνικό. Γι’ αυτό και η Ευρώπη θα πρέπει να αντιδράσει με διπλό τρόπο: από τη μια πρέπει να αποκρούσει την καταδίωξη των προσφύγων, από την άλλη όμως να θέσει στην υπηρεσία του ελληνικού κράτους τα μέσα για τη λύση του προβλήματος. Η σημερινή μεταχείριση των μεταναστών είναι όνειδος για την Ευρώπη, όνειδος για την Ελλάδα και βρίσκεται σε αντίθεση με όλες τις ευρωπαϊκές αξίες. Η εξέλιξη αυτή ήταν από κοινωνιολογική άποψη αναμενόμενη αν ληφθεί υπόψη η οικονομική κατάρρευση της χώρας που έπληξε βαριά ακόμη και τα μεσαία στρώματα. Αλλά αυτό που συμβαίνει είναι απαράδεκτο. Η Ευρώπη πρέπει να ασκήσει εν ανάγκη πίεση στην Αθήνα για να σταματήσει το κακό».

Απειλεί η ξενοφοβία σε Ελλάδα και Γαλλία και την υπόλοιπη Ευρώπη;
«Απολύτως. Η ξενοφοβία είναι το αποτέλεσμα της κατάπτωσης της νομιμότητας ως συνέπεια της διάβρωσης των θεσμών. Αλλά αυτό, όπως είπα, δεν είναι καθαρό ελληνικό πρόβλημα. Η Ελλάδα είναι Ευρώπη, η Ευρώπη Ελλάδα. Γι’ αυτό και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να παρέμβει άμεσα στο θέμα».

Πώς κρίνετε το συνολικό έργο της ελληνικής κυβέρνησης;
«Εχω δυσκολίες με αυτό, επειδή δεν έχω πλήρη εικόνα της κατάστασης στην Ελλάδα. Αλλά νομίζω ότι η κυβέρνηση πρέπει να ακολουθήσει μια πολιτική που δεν θα διευκολύνει μόνο την ανάπτυξη, αλλά θα πλήττει και τις δομές που παράγουν ξενοφοβία. Σε αυτό πρέπει να συνεισφέρουν και οι ελληνικές ελίτ, που έχουν αποτύχει σε πολλούς τομείς. Πάντως, η ακραία ριζοσπαστικοποίηση του πληθυσμού δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα των προσφύγων».

Ο Ούλριχ Μπεκ είναι ο γνωστότερος κοινωνιολόγος της Γερμανίας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
Σίβυλλα
Helios Kiosk