Αντ. Σαμαράς: η ΝΔ είναι εδώ για κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας

Κυβέρνηση εθνικής ενότητας πρότεινε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντ. Σαμαράς με δήλωσή του, λίγο μετά τις δέκα και μισή το βράδυ της Κυριακής, λίγη ώρα μετά τη δημόσια τοποθέτηση του κ. Ευ. Βενιζέλου.

Ο κ. Σαμαράς επεσήμανε πως η ΝΔ αναδεικνύεται πρώτο κόμμα και άρα αυξάνονται οι ευθύνες του. Αγνοώντας τη σημαντική μείωση της δύναμης του κόμματός του και το γεγονός ότι απώλεσε πολλές μονάδες σε σχέση με το 2009, απλά αναφερόμενος πως κατανοεί την οργή του κόσμου, ανέφερε πως η ΝΔ αποτελεί το μόνο πυλώνα σταθερότητας στο πολιτικό σύστημα.

Η πρόταση του κ. Σαμαρά για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας έχει δυο επιδιώξεις, όπως είπε: την παραμονή της χώρας στο ευρώ και τροποποίηση των πολιτικών του μνημονίου, ώστε να υπάρξει ανάπτυξη και ανακούφιση των πολιτών.

«Καταθέτω ανοικτή πρόταση προς όλες τις δυνάμεις που δέχονται την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας» τόνισε και συμπλήρωσε με νόημα: «Κατανοώ την οργή του κόσμου, αλλά η παράταξη μας δεν θα αφήσει την Ελλάδα ακυβέρνητη».

Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι ζήτησε ισχυρή εντολή, αλλά ο λαός, όπως διευκρίνισε αποφάσισε διαφορετικά και σέβεται το μήνυμά του. Μάλιστα θέλησε να αξιοποιήσει, παρά το αρνητικό εκλογικό μήνυμα, την απήχηση των κομμάτων ως ένα βαθμό, λέγοντας ότι το σημερινό αποτέλεσμα εκφράζει την απογοήτευση του Ελληνικού λαού για τα αδιέξοδα της οικονομικής πολιτικής που εξάντλησε τα όρια της αντοχής του, μια που δεν περιελάμβανε τις αναγκαίες πολιτικές ανάπτυξης.

«Αυτό για το οποίο εξ αρχής επιμέναμε (σ.σ. ανάπτυξη), μέσα και έξω από την Ελλάδα. Κι εξακολουθούμε να επιμένουμε» είπε και επέμεινε στην ανάγκη αλλαγής της οικονομικής πολιτικής.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θέλησε με τη δήλωσή του να στείλει σαφές μήνυμα, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό της χώρας. Το μήνυμα στο εσωτερικό είναι προς τους πολίτες ότι δεν πρέπει να τρέφουν αυταπάτες, καθώς η χώρα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ και άρα δεν υπάρχουν οι εναλλακτικές που προτείνουν τα άλλα κόμμα εξ αριστερών και εκ δεξιών.

Παράλληλα θέλησε να υπογραμμίσει στους ψηφοφόρους πως η οικονομική εξαθλίωση της κοινωνίας δεν ξεχνιέται και άρα θα γίνουν όσα πρέπει για να βελτιωθεί η κατάστασή τους.

Το μήνυμα προς τους πιστωτές, παρά το γεγονός ότι και η ΝΔ έχει ψηφίσει το δεύτερο μνημόνιο, είναι πως ο ίδιος θα επιμείνει στην ανάγκη για τροποποίηση των όρων του μνημονίου με έμφαση στην ανάπτυξη. Επίσης θέλησε να πείσει την τρόικα, ότι λίαν συντόμως θα υπάρχει κυβέρνηση, άρα θα υπάρχει και συνομιλητής από την Ελλάδα, πολιτικό πρόσωπο.

Η δήλωση Σαμαρά

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ζήτησα ισχυρή εντολή.

Ο λαός αποφάσισε διαφορετικά.

Σέβομαι το μήνυμά του…

Το σημερινό αποτέλεσμα εκφράζει την απογοήτευση του Ελληνικού λαού για τα αδιέξοδα της οικονομικής πολιτικής που εξάντλησε τα όρια της αντοχής του, μια που δεν περιελάμβανε τις αναγκαίες πολιτικές Ανάπτυξης.

Αυτό για το οποίο εξ αρχής επιμέναμε, μέσα κι έξω από την Ελλάδα. Κι εξακολουθούμε να επιμένουμε.

Το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία αναδεικνύεται πρώτο κόμμα, αυξάνει τις ευθύνες της, μια που πλέον αποτελεί το μόνο πυλώνα πολιτικής σταθερότητας στην Ελλάδα.

Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη σχηματισμού κυβέρνησης Εθνικής Σωτηρίας, με δύο αποκλειστικές επιδιώξεις:

Την παραμονή στο ευρώ και την τροποποίηση πολιτικών του Μνημονίου, ώστε να υπάρξει Ανάπτυξη και ανακούφιση της κοινωνίας.

Σήμερα καταθέτω αυτή την ανοικτή πρόταση προς όλες τις δυνάμεις που δέχονται την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και την ανάγκη αλλαγής της οικονομικής πολιτικής.

Κατανοώ την οργή του κόσμου, αλλά η Παράταξή μας δεν θα αφήσει την Ελλάδα ακυβέρνητη».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
Σίβυλλα
Helios Kiosk