100 χρόνια «Πράβδα»

Εκατό χρόνια ζωής συμπλήρωσε – με μικρή διακοπή – το Σάββατο 5 Μαΐου η «Πράβδα», η εφημερίδα του κόμματος των μπολσεβίκων, όταν πρωτοεκδόθηκε από τον Λένιν το 1912 και δημοσιογραφικό όργανο της Σοβιετικής Ενωσης αργότερα.
Σήμερα είναι η εφημερίδα του ρωσικού ΚΚ, «με σαφή αντιπολιτευτική γραμμή», δηλώνει ο διευθυντής της Μπορίς Κομότσκι, με την ίδια διάταξη ύλης που είχε και η σοβιετική, αλλά σε μικρό σχήμα και μόνο με 20 σελίδες. Ωστόσο, κάτω από τον τίτλο της, στον οποίο είναι «κολλημένα» – όπως η σοβιετική «Πράβδα» – τα τρία τιμητικά μετάλλια που έλαβε από το σοβιετικό καθεστώς, αναγράφεται το «Προλετάριοι όλων των χωρών, ενωθείτε».
Ο Μπορίς Γέλτσιν έκλεισε το 1991 την «Πράβδα», στη συνέχεια μια ελληνική εκδοτική επιχείρηση την αγόρασε ελπίζοντας σε διεθνή διαφήμιση, αλλά σύντομα την εγκατέλειψε. Τελικά το 1997 την αγόρασε το ρωσικό ΚΚ.
Στα γραφεία της στη Μόσχα – πάντοτε στην οδό Πράβδα – υπάρχουν πίνακες και φωτογραφίες του Λένιν, προτομές του Στάλιν και σειράς σοβιετικών προσωπικοτήτων.

Αλλά το συντακτικό προσωπικό της δεν ξεπερνά τα 23 άτομα, η ειδησεογραφία της, βεβαιώνει ο κ. Κομότσκι, στηρίζεται «πάντοτε σε αληθινά στοιχεία» – «Πράβδα» στα ρωσικά σημαίνει αλήθεια – και η κυκλοφορία της μόλις φθάνει τις 100.000 φύλλα (η σοβιετική «Πράβδα» τυπωνόταν σε 12 εκατομμύρια, πουλιόταν σχεδόν υποχρεωτικά αλλά διαβαζόταν μόλις από 100.000 πολίτες, «επειδή ήταν ανιαρή και καθόλου ενημερωτική», όπως ομολογούσαν ακόμη και υψηλά κομμουνιστικά στελέχη).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk