Ολι Ρεν: «»Ναι» στη χαλάρωση της λιτότητας»

«Ναι» σε αύξηση των κρατικών δαπανών και χαλάρωση των ασφυκτικών όρων λιτότητας με αναπροσαρμογή των στόχων που έχουν τεθεί, αναμένεται να πει σήμερα ο κ. Ολι Ρεν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times» – οι οποίοι έχουν στα χέρια τους σημερινή ομιλία του ευρωπαίου Επιτρόπου για θέματα Οικονομικών Υποθέσεων -, ο κ. Ρεν αναμένεται να δώσει σαφές μήνυμα ότι στηρίζει τη χαλάρωση των σκληρών όρων δημοσιονομικής προσαρμογής για χώρες όπως η Ισπανία.

«Το Σύμφωνο Ανάπτυξης και Σταθερότητας δεν είναι χαζό», θα υποστηρίξει χαρακτηριστικά ο κ. Ρεν. «Ναι, το δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ βασίζεται σε κανόνες…», θα υποστηρίηξε για να τονίσει ωστόσο: «αλλά ταυτοχρόνως δίνει σημαντικό περιθώριο προσαρμογής όσον αφορά την εφαρμογή του».

Σε ανάλογο κλίμα με αυτό που έχει αρχίσει να δημιουργείται τις τελευταίες μέρες στις Βρυξέλλες και εν όψει των γαλλικών και ελληνικών εκλογών, ο κ. Ρεν, αναμένεται σήμερα να ταχθεί υπέρ της αύξησης των δαπανών του κράτους με κονδύλια τα οποία θα διοχετευθούν σε μεγάλα κατασκευαστικά έργα, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι ο ιδιωτικός τομέας πάσχει και δεν μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, οι σημερινές δηλώσεις του ευρωπαίου Επιτρόπου αντανακλούν το νέο κλίμα που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται τις τελευταίες ημέρες στις Βρυξέλλες, με τις φωνές που τάσσονται πλέον ανοιχτά υπέρ της ανάπτυξης να πληθαίνουν.

Η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως εκφράζεται πλέον ανοικτά μέσω του κ. Ρεν, έρχεται σε αντιδιαστολή με την «ορθόδοξη» δημοσιονομική πολιτική που πρεσβεύει το Βερολίνο, το οποίο έχει ταχθεί κατά της αύξησης των δημοσίων δαπανών, αλλά και κατά των πολιτικών που οδηγούν σε ανάπτυξη τις οποίες στηρίζει ο υποψήφιος σοσιαλιστής πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk