Νικολά Σαρκοζί: «Αν εκλεγεί ο Ολάντ θα γίνουμε… Ισπανία»

Το φόβητρο της Ισπανίας επιστρατεύει ο Νικολά Σαρκοζί μια ανάσα προτού ανοίξουν οι κάλπες των προεδρικών εκλογών. «Δείτε την Ισπανία έπειτα από επτά χρόνια σοσιαλιστικής διακυβέρνησης. Θέλετε την ίδια κατάσταση; Το θέμα δεν είναι να φοβηθείτε, αλλά να δείτε στην άλλη πλευρά των συνόρων μας» λέει στους Γάλλους ο «Σαρκό» ο οποίος «ασθμαίνει» πίσω από τον Φρανσουά Ολάντ στις δημοσκοπήσεις με τη διαφορά τους να κυμαίνεται γύρω στις πέντε μονάδες.

Το φόβητρο της Ισπανίας επιστρατεύει ο Νικολά Σαρκοζί μια ανάσα προτού ανοίξουν οι κάλπες των προεδρικών εκλογών. «Δείτε την Ισπανία έπειτα από επτά χρόνια σοσιαλιστικής διακυβέρνησης. Θέλετε την ίδια κατάσταση; Το θέμα δεν είναι να φοβηθείτε, αλλά να δείτε στην άλλη πλευρά των συνόρων μας» λέει στους Γάλλους ο «Σαρκό» ο οποίος «ασθμαίνει» πίσω από τον Φρανσουά Ολάντ στις δημοσκοπήσεις με τη διαφορά τους να κυμαίνεται γύρω στις πέντε μονάδες.

Την ίδια στιγμή, πάντως, τα επιτελεία του Φρανσουά Ολάντ και της Ανγκελα Μέρκελ έχουν αρχίσει ήδη τις διερευνητικές επαφές εξετάζοντας αναπτυξιακές ρήτρες προς επισύναψη στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο, το οποίο πρόκειται να εγκριθεί από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Η γερμανική κυβέρνηση διαμηνύει παράλληλα διά του εκπροσώπου της πως «δεν φοβήθηκε ποτέ» τον Φρανσουά Ολάντ, απαντώντας σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, ενώ δημοσκόπηση έρχεται να καταδείξει πως ένας στους δύο Γερμανούς θέλει να ξαναδεί στην προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας τον Νικολά Σαρκοζί.

Σαρκοζί: «Δείτε την Ισπανία»…

Ο απερχόμενος πρόεδρος δήλωσε την Παρασκευή, τελευταία ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας στη Γαλλία, πως η χώρα μπορεί να αντιμετωπίσει μία κατάσταση όπως αυτή της Ισπανίας εάν δεν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και δεν αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος.

«Δεν πιστεύω πως υπάρχει ούτε ένας Γάλλος που να επιθυμεί η Γαλλία να ζήσει μια κατάσταση όπως αυτή στην Ισπανία σήμερα έπειτα από επτά χρόνια σοσιαλιστικής διακυβέρνησης» τόνισε ο Σαρκοζί μιλώντας στο δίκτυο Europe 1.

«Δείτε την Ισπανία. Θέλετε την ίδια κατάσταση; Το θέμα δεν είναι να φοβηθείτε, αλλά να δείτε στην άλλη πλευρά των συνόρων μας. Η Ισπανία χαλάρωσε την πειθαρχία της, η Ισπανία δεν εφάρμοσε τις μεταρρυθμίσεις που έπρεπε, η Ισπανία προσέλαβε δημοσίους υπαλλήλους. Ποιος πληρώνει στην Ισπανία; Οι επιπλέον 375.000 άνεργοι τους δύο τελευταίους δύο μήνες» υπογράμμισε.

«Κανείς μας δεν θα γλιτώσει από την κατάσταση αυτή» προειδοποίησε.

«Μια χώρα που δεν αποπληρώνει τα χρέη της, που δεν μειώνει τα ελλείμματά της είναι μια χώρα στον σημερινό κόσμο που βρίσκεται σε κίνδυνο» συνέχισε ο Νικολά Σαρκοζί, επικρίνοντας πολλές από τις προτάσεις του αντιπάλου του Φρανσουά Ολάντ.

«Αν το 2010 δεν είχα προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, σήμερα θα βρισκόμαστε στην κατάσταση της Ισπανίας» δήλωσε ο Σαρκοζί.

«Η γερμανική κυβέρνηση δεν φοβήθηκε ποτέ τον Ολάντ»

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε, παράλληλα, την Παρασκευή πως η Γερμανία «δεν φοβήθηκε ποτέ» τον Ολάντ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το άρθρο που δημοσιεύθηκε στην Süddeutsche Zeitung, σύμφωνα με το οποίο: «Μειώνεται ο φόβος στην καγκελαρία για τον Ολάντ».

Εφόσον περάσει την Κυριακή τις πύλες του Μεγάρου των Ηλυσίων ο Φρανσουά Ολάντ θα συμμετάσχει στην άτυπη ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου στις Βρυξέλλες, όπως ανακοίνωσε στο Παρίσι ο διευθυντής της προεκλογικής του εκστρατείας Πιερ Μοσκοβισί.

Ο Φρανσουά Ολάντ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι σε περίπτωση εκλογής του, το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό θα είναι στη Γερμανία για να συναντηθεί με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. Η επίσκεψη αυτή στο Βερολίνο θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου προέδρου, στις 15 Μαΐου.

Ενας στους δύο Γερμανούς «ψηφίζει» Σαρκοζί

Ο ένας Γερμανός στους δυο προτιμά να νικήσει ο Νικολά Σαρκοζί στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών και το 55% υποστηρίζει την πολιτική δημοσιονομικής λιτότητας της Ανγκελα Μέρκελ, βάσει δημοσκόπησης που δημοσιεύτηκε στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Το 50% των ερωτηθέντων Γερμανών απάντησε «Σαρκοζί» στο ερώτημα: «Ποιος θα ήταν κατά τη γνώμη σας καλύτερος πρόεδρος στη Γαλλία;». Από τους ερωτηθέντες, μόνο το 24% ανέφερε τον Φρανσουά Ολάντ. Οι υπόλοιποι (26%) δεν γνωρίζουν ή δεν ενδιαφέρονται για το θέμα.

Στην ερώτηση ποια θεωρούν την καλύτερη πολιτική στην περίοδο της κρίσης στην ευρωζώνη: «Τη διατήρηση μιας πολιτικής δημοσιονομικής λιτότητας ή την εφαρμογή προγραμμάτων ανάπτυξης;», το 55% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της λιτότητας που υποστηρίζει η Μέρκελ και το 33% προτιμά τα προγράμματα ανάπτυξης.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.004 ατόμων από τις 30 Απριλίου ως την 1η Μαΐου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk