Σε θρίαμβο των Εργατικών εξελίσσονται οι τοπικές εκλογές στη Βρετανία. Οι Εργατικοί προηγούνται σε αρκετές περιοχές και σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, το BBC εκτιμά ότι ενδέχεται να προηγηθούν των Συντηρητικών κατά οκτώ μονάδες σε εθνικό επίπεδο.

Όπως αναφέρει το BBC, οι Εργατικοί αναμένεται να προσθέσουν περισσότερες από 700 έδρες στις ήδη υπάρχουσες και έχουν τον έλεγχο 20 τοπικών συμβουλίων, ανάμεσά τους και του Μπέρμινγχαμ.

Με τα αποτελέσματα σε 92 από τις 181 εκλογικές αναμετρήσεις για τα περιφερειακά συμβούλια στην Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία να έχουν ανακοινωθεί, το Εργατικό Κόμμα έχει κερδίσει 428 νέες έδρες και οι Συντηρητικοί έχουν χάσει 243.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, η δημοτικότητα των οποίων έχει σημειώσει μεγάλη πτώση αφότου το κόμμα εντάχθηκε το 2010 στο συνασπισμό του Κάμερον, έχουν χάσει 125 έδρες.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, οι Εργατικοί αναμένεται να συγκεντρώσουν σε εθνικό επίπεδο ποσοστό 39% (αύξηση τριών μονάδων), έναντι 31% των Τόρις (πτώση τεσσάρων μονάδων), αναφέρει το BBC.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκρατικοί αναμένεται να συγκεντρώσουν ποσοστό 16%. Ωστόσο, το κόμμα του Νικ Κλεγκ αναμένεται να χάσει περίπου τις μισές έδρες του και να πέσει σε κάτω από 3.000 τοπικούς συμβούλους, για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Οι υπουργοί των Τόρις προσπάθησαν να μειώσουν τη σημασία των αποτελεσμάτων, λέγοντας ότι είναι συνηθισμένο για κυβέρνηση που βρίσκεται στα μισά της θητείας της. «Τα αποτελέσματα είναι καλά, αλλά όχι εξαιρετικά καλά» δήλωσε ο Ντέμιαν Γκριν, υπουργός αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης.

Σε μια επιτυχία που ο σκιώδης υπουργός Δικαιοσύνης χαρακτήρισε «σπουδαίο επίτευγμα», οι Εργατικοί έχουν πλέον τον έλεγχο του τοπικού συμβουλίου του Μπέρμινγχαμ, για πρώτη φορά εδώ και οκτώ χρόνια.

Στην νοτιο-ανατολική Αγγλία και τα Μίντλαντς οι Εργατικοί σημείωσαν σημαντικές νίκες, γεγονός που αναμένεται να ικανοποιήσει τον ηγέτη του κόμματος, Εντ Μίλιμπαντ.

Η σκιώδης Γενικός Εισαγγελέας, Έμιλι Θορνμπέρι, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν πως οι Εργατικοί βρίσκονται «σε πορεία νίκης» στις επόμενες γενικές εκλογές.

Το βρετανικό Κόμμα Ανεξαρτησίας απέσπασε ποσοστό περίπου 14% στις περιοχές που «κατέβασε» υποψηφίους, μειώνοντας, έτσι, το ποσοστό των Τόρις.

Η επίδοση των Ευρωσκεπτικιστών αναμένεται να αυξήσει την πίεση στον κυβερνητικό μηχανισμό να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα για αλλαγή των ευρωπαϊκών Συνθηκών, ενώ εκτιμάται ότι θα τον απομακρύνει κι άλλο από τους κυβερνητικούς εταίρους του.

Αρκετοί βουλευτές των Τόρις ζητούν τώρα αλλαγή πλεύσης από τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

Οι Συντηρητικοί φαίνεται πως έχουν στηρίξει της ελπίδες τους στο Λονδίνο, όπου ο Μπόρις Τζόνσον είχε προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις έναντι του πάλαι ποτέ «κόκκινου Κεν» των Εργατικών.