Σε πρωτοσέλιδη πολιτική ανάλυση η «Herald Tribune» της Παρασκευής αναφέρεται στις εκλογές της Κυριακής στην Γαλλία και την Ελλάδα και υπογραμμίζει τη σημασία για την Ευρώπη και το ευρώ του αποτελέσματος της εκλογικής αναμέτρησης στην Ελλάδα.

Δεν γίνονται όμως μόνο στις δυο αυτές χώρες εκλογές «κρίσιμης σπουδαιότητας». Εκλογές σε τοπικό είτε περιφερειακό επίπεδο γίνονται την Κυριακή και στην Ιταλία, στην Γερμανία (στο κρατίδιο Σλέβσιγκ-Χολστάιν) στην Αρμενία, στην Σερβία ενώ την Κυριακή θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των επαναληπτικών εκλογών στο Ιράν.

Στις εκλογές για το τοπικό βουλευτήριο του Σλέσβιγκ – Χολστάιν απειλείται σοβαρά το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Σοσιαλδημοκράτες με τους Πράσινους θα μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση, καθώς οι πρώτοι αναμένεται να εξασφαλίσουν το 32% των ψήφων και οι Πράσινοι το 12%-14%.

Αν, όπως αναμένεται, το κόμμα της κυρίας Μέρκελ χάσει και αυτό το κρατίδιο ο κυβερνητικός συνασπισμός χάνει οριστικά την πλειοψηφία στα τοπικά κοινοβούλια, γεγονός το οποίο οπωσδήποτε θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για την κυβέρνηση στην Ομοσπονδιακή Βουλή.
Στη Γαλλία, η μόνη δημοσκόπηση μετά το «ντιμπέιτ» των κ.κ. Σαρκοζί και Ολάντ της Πέμπτης δίνει στον σοσιαλιστή υποψήφιο 53,2% και μόνο 46,2% στον πρόεδρο Νικολα Σαρκοζι. Ο Γάλλος πρόεδρος δεν φαίνεται να έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη των ακροδεξιών της Μαριόν Λε Πεν – μόλις το 4% του 18% που είχε εξασφαλίσει η ίδια στον πρώτο γύρο δείχνουν να τον υποστηρίζουν. Αντίθετα ο κ. Φρανσουά Ολάντ εξασφάλισε την ψήφο όλης της Κεντροαριστεράς και της πλειοψηφίας των ακραίων αριστερών.
Στην Ιταλία οι εκλογές–θα συνεχιστούν και την Δευτερα–είναι επαρχιακές και δημοτικές αλλά αποτελούν και δείκτη για τις (πρόωρες) βουλευτικές οι οποίες πιστεύεται ότι θα οριστούν για τις αρχές του 2013.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν εντυπωσιακή επιτυχία στο Δημοκρατικό κόμμα–κερδίζει τις οκτώ στις δέκα επαρχίες και δημους–καθίζηση στο Λαικο κόμμα της Ελευθερίας του Σίλβιο Μπερλουσκόνι –ως και μείωση στο μισό της εκλογικής δύναμης που είχε στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές– και κάθετη πτώση στη Λίγκα του Βορρά, λόγω του σκανδάλου για το ταμείο του κόμματος που οδήγησε στην παραίτηση του αρχηγού του Ουμπέρτο Μπόσι.

Υπάρχει περίπτωση για έκπληξη. Το Κίνημα των 5 αστέρων του πρώην κωμικού ηθοποιού Μπέπε Γκρίλο εμφανίζει ανοδο–κυρίως στον χώρο των πολιτικά αδιάφορων άλλα και των καλλιτεχνών. Οι δημοσκοπήσεις του δίνουν ως και 8% των ψήφων.
Οι επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές στο Ιράν – άρχισαν την Παρασκευή και ολοκληρώνονται αργά το Σάββατο – και αφορούν 65 έδρες στην 290μελή Εθνική Συνέλευση μπορεί να ανατρέψουν τις ισορροπίες μεταξύ του θρησκευτικού και του πολιτικού ηγέτη. Του Αγιατολάχ Αλί Χομένει και του πρόεδρου Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ.

Στον πρώτο γύρο, τον περασμένο Μάρτιο, εξελέγησαν μονό 225 βουλευτές άλλα οι 100 από αυτούς αυτοανακηρύχτηκαν ανεξάρτητοι και είναι παρακινδυνεύμενο να προσδιοριστεί ποιά από τις δυο πτέρυγες – και οι δυο συντηρικές και θεοκρεατικές — θα επιβληθεί. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπάρχει για την Τεχεράνη όπου κρίνονται 25 έδρες. Αν η προεδρική πλευρά εξασφαλίσει τουλάχιστον τις 20 πιστεύεται ότι θα προσελκύσει το μεγαλύτερο μέρος των ανεξάρτητων οπότε η ισορροπία αρχίζει να κλίνει με το μέρος του Αχμαντινεζάντ.

Μια πρώτη ένδειξη θα υπάρξει με την εκλογή πρόεδρου του Εθνικού Συμβουλίου, στο τέλος Μαίου. Οι θεοκρατιστές του Αγιατολάχ Χομένει ετοιμάζονται για μια «μεγάλη αντιπαράθεση», μεταδίδει από την Τεχεράνη το γερμανικό πρακτορείο.
Προεδρικές, βουλευτικές και επαρχιακές είναι οι εκλογές στη Σερβία με δυο πρόσωπα να διεκδικούν την προεδρία της Δημοκρατίας και τρεις ομάδες να ανταγωνίζονται για τον έλεγχο της Βουλής.

Τα προγνωστικά βλέπουν φαβορί για την προεδρία τον ευρωπαϊστηή ηγέτη του Δημοκρατικού κόμματος Μπόρις Τάντιτς αλλά να εκλέγεται στον δεύτερο γύρο, στις 20 Μαιου, και με την βοήθεια του Σοσιαλιστικού κόμματος του υπουργού Εσωτερικών Ιβιτσα Ντάτσιτς.

Ο αρχηγός του εθνικιστικού Σέρβικου Προοδευτικού κόμματος Τόμισλαβ Νίκολιτς δεν έχει πιθανότητες για την προεδρία ενώ δεν αποκλείεται να αποκτήσει σοβαρή παρουσία στον κοινοβούλιο επειδή είχε απήχηση η προεκλογική συνθηματολογία του «φιλικοί με την Ρωσία, σε απόσταση από την Ευρωπαϊκή Ένωση».