Κυπελλούχος Αγγλίας για έβδομη φορά στην ιστορία της και τέταρτη τα τελευταία έξι χρόνια στέφθηκε η Τσέλσι. Η ομάδα του ιταλού κόουτς κ. Ρομπέρτο Ντι Ματέο νίκησε 2-1 τη Λίβερπουλ στο Γουέμπλεϊ, παρουσία 90.000 θεατών, κατάκτησε τον τίτλο και έφτασε στη λίστα των τροπαιούχων τους Ρεντς. Τα γκολ των Λονδρέζων πέτυχαν οι Ραμίρες (11′) και Ντρογκμπά (52′), ενώ για τη Λίβερπουλ μείωσε ο Κάρολ στο 64′. Οι ηττημένοι έφτασαν μια ανάσα από την ισοφάριση στο 82′ αλλά ο Τσεχ απέκρουσε κεφαλιά του Κάρολ, σε μια αμφισβητούμενη φάση καθώς ούτε από το τηλεοπτικό ριπλέι δεν φάνηκε αν η μπάλα είχε περάσει ή όχι τη γραμμή του τέρματος.

Μια χρονιά που έμοιαζε χαμένη για τους Μπλε μέχρι την έλευση του κ. Ρομπέρτο Ντι Ματέο (αντικατέστησε τον Πορτογάλο κ. Βίλας Μπόας), μετατρέπεται σε επιτυχημένη. Αν, δε, συνοδευτεί και από την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου αντιμετωπίζει την γερμανική Μπάγερν, θα πρόκειται για ολική μεταμόρφωση μέσα σε λίγους μήνες!

Η Τσέλσι μπήκε στο Γουέμπλεϊ με νοοτροπία κυπελλούχου Αγγλίας και σχεδόν δύο ώρες αργότερα ο Τζον Τέρι σήκωσε στα χέρια του το βαρύτιμο τρόπαιο.

Η πρώτη επικίνδυνη επίθεση της Τσέλσι στο 11′ στέφθηκε με επιτυχία καθώς το σουτ του Ραμίρες στην κλειστή γωνία του Ρέινα έδωσε το προβάδισμα στους Λονδρέζους, ενώ στο 52′ έπειτα από ασίστ του Λάμπαρντ, ο Ντιντιέ Ντρογκμπά πλάσαρε υποδειγματικά, έγραψε το 2-0 και ο τελικός είχε αρχίσει να «γέρνει» προς την πλευρά των Μπλε.

Το γκολ του Κάρολ στο 64′ ξαναέβαλε τη Λίβερπουλ στο παιχνίδι, ενώ ακολούθησε ένα «κολασμένο» ημίωρο, με τους Ρεντς να σφυροκοπούν την περιοχή του Τσεχ και τις κερκίδες του Γουέμπλεϊ να «φλέγονται».

Η φάση του 82′ είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει πολλές συζητήσεις-αντιπαραθέσεις στο Νησί, καθώς θα επαναφέρει και το ζήτημα τοποθέτησης ηλεκτρονικών μέσων (τουλάχιστον) στη γραμμή του τέρματος. Σημειωτέον ότι η Τσέλσι ευνοήθηκε σε αντίστοιχη περίπτωση και στην ημιτελική φάση του θεσμού με αντίπαλο την Τότεναμ!

Διαιτητής: Φιλ Ντάουντ

ΤΣΕΛΣΙ (Ρομπέρτο Ντι Ματέο):Τσεχ, Μποσίνγκουα, Τέρι, Ιβάνοβιτς, Άσλεϊ Κόουλ, Μίκελ, Λάμπαρντ, Ραμίρες (76΄ Μεϊρέλες), Μάτα (+90΄ Μαλουντά, Καλού, Ντρογκμπά.

ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ (Κένι Νταλγκλίς):Ρέινα, Τζόνσον, Σκρτελ, Άγκερ, Χοσέ Ενρίκε, Τζέραρντ, Χέντερσον, Σπίρινγκ (55΄ Κάρολ), Ντάουνινγκ, Μπέλαμι (78΄ Κάιτ), Σουάρες.


Η προαναγγελία του τελικού

Ο τελικός του αρχαιότερου ποδοσφαιρικού θεσμού ήταν ανέκαθεν το σημαντικότερο γεγονός στη Βρετανία. Ο σημερινός (19.15, ΕΤ3) τελικός του Κυπέλλου Αγγλίας ανάμεσα στη Λίβερπουλ και τη Τσέλσι είναι κάτι παραπάνω από τη μια ευκαιρία να εμπλουτίσουν τη συλλογή τροπαίων οι δύο αντίπαλοι. Είναι η ευκαιρία να επιβεβαιώσουν οι προπονητές των δύο αντιπάλων το στάτους τους.

Από τη μία πλευρά ο κ. Κένι Νταλγκλίς οδήγησε εφέτος τη Λίβερπουλ στην κατάκτηση του Λιγκ Καπ (στη διαδικασία των πέναλτι απέναντι στην Κάρντιφ) και φιλοδοξεί να πανηγυρίσει ένα άτυπο νταμπλ σε μια χρονιά που μοιάζει πλήρως αποτυχημένη δεδομένης της απουσίας των «Κόκκινων» από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και την καταβαράθρωσή της στο πρωτάθλημα. Επιπλέον ο κ. Νταλγκλίς ευελπιστεί να διευρύνει το αήττητο σερί που διατηρεί ως προπονητής της Λίβερπουλ απέναντι στην Τσέλσι, από την οποία δεν έχει γνωρίσει ποτέ την ήττα σε 13 αναμετρήσεις! Τόσο στην πρώτη θητεία του που ξεκίνησε εκτάκτως μετά τον τελικό του «Χέιζελ» το 1985 και την παραίτηση του Τζο Φάγκαν και διήρκησε ως το 1990, όσο και στη δεύτερη θητεία του από τον Δεκέμβριο του 2010 και την παραίτηση του κ. Ρόι Χότζον.

Παρά το γεγονός ότι ο τελικός του Κυπέλλου Αγγλίας δεν είναι πια το ματς που κλείνει παραδοσιακά την αγωνιστική περίοδο ο κ. Νταλγκλίς θεωρεί τον τελικό του Κυπέλλου ως το κορυφαίο γεγονός της χρονιάς.

Από την άλλη πλευρά εξαιρετική παράδοση σε τελικούς Κυπέλλου Αγγλίας έχει και ο τεχνικός της Τσέλσι κ. Ρομπέρτο ντι Ματέο. Ως ποδοσφαιριστής της Τσέλσι το 1997 στο 2-0 απέναντι στη Μίντλεσμπρο είχε πετύχει το γρηγορότερο γκολ στον θεσμό (το ρεκόρ του κατέρριψε ο Λουί Σαχά της Εβερτον το 2009 στην ήττα της ομάδας του από την Τσέλσι του κ. Γκους Χίντινκ), ενώ τρία χρόνια αργότερα είχε «χαρίσει» το τρόπαιο στους Μπλε σημειώνοντας το γκολ που έκρινε τον τελικό με την Αστον Βίλα (1-0).

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα προηγούμενα δύο Κύπελλα Αγγλίας κατέκτησαν ομάδες με ιταλό προπονητή στον πάγκο τους, καθώς το 2010 ήταν και πάλι η Τσέλσι τροπαιούχος με τον κ. Κάρλο Αντσελότι στον πάγκο της, τον οποίο διαδέχτηκε ως κυπελλούχος ο κ. Ρομπέρτο Μαντσίνι με τη Μάντσεστερ Σίτι το 2011. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τσέλσι έχει κατακτήσει τα πέντε από τα έξι τρόπαια της ιστορίας της από το 1997 και μετά!

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο ομάδες θα τεθούν αντιμέτωπες και την προσεχή Τρίτη για την προτελευταία αγωνιστική της Πρέμιερ Λιγκ, την αυλαία της οποίας ανοίγει η τρίτη της βαθμολογίας Αρσεναλ με τη Νόριτς το Σάββατο, ενώ την Κυριακή στη μάχη για την τρίτη και τέταρτη θέση που οδηγούν στο Τσάμπιονς Λιγκ η Τότεναμ δοκιμάζεται στο Μπέρμιγχαμ απέναντι στην Αστον Βίλα.

Το ντέρμπι της αγωνιστικής πάντως θα διεξαχθεί το μεσημέρι (15.30) της Κυριακής ανάμεσα στην πέμπτη της βαθμολογίας (ισόβαθμη με την Τότεναμ) Νιούκαστλ και την πρωτοπόρο (ισόβαθμη με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) Μάντσεστερ Σίτι, η οποία με νίκη θα «αγκαλιάσει» τον πρώτο τίτλο της από το 1968! Ενδεχόμενο στραβοπάτημά της περιμένει η Γιουνάιτεντ που υποδέχεται την Κυριακή (18.00) την έκπληξη της εφετινής περιόδου Σουόνσι.

Η βαθμολογία και οι τελευταίες δύο αγωνιστικές της Πρέμιερ Λιγκ είναι:

1 Μάντσεστερ Σίτι (Νιούκαστλ εκτός, ΚΠΡ εντός) 83 β. (+61)
2. Μάντσεστερ Γιονυάιτεντ (Σουόνσι εντός, Σάντερλαντ εκτός) 83 β. (+53)
3. Αρσεναλ (Νόριτς εντός, ) 66 β. (+24)
4. Τότεναμ (Αστον Βίλα εκτός, Φούλαμ εντός) 65 β. (+23)
5. Νιούκαστλ (Μάντσεστερ Σίτι εντός, Εβερτον εκτός) 65 β. (+8)
6. Τσέλσι (Λίβερπουλ εκτός, Μπλάκμπερν εντός) 61 β. (+21)