Κατά περίπου έξι χρόνια μπορεί να παρατείνει το προσδόκιμο ζωής το συχνό τρέξιμο σύμφωνα με νέα μελέτη δανών ερευνητών. Τα επιστημονικά ευρήματα έδειξαν ότι μόλις μια ώρα τζόγκινγκ την εβδομάδα αρκεί για να ζήσουμε (στην κυριολεξία) τα οφέλη της άσκησης.

Όπως είδαν οι ειδικοί, τα άτομα που απολάμβαναν τα μεγαλύτερα οφέλη ήταν εκείνα που κατά το τρέξιμο διατηρούσαν έναν αργό ή μέτριο ρυθμό, συγκριτικά με όσους έβαζαν τα δυνατά τους.

Η συγκεκριμένη μελέτη αποτελεί μέρος της Copenhagen City Heart Study, μια μεγάλης έρευνας η οποία ξεκίνησε το 1976 και «παρακολουθεί» την υγεία 20.000 Δανών (ανδρών και γυναικών) ηλικίας 20-93 ετών.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης μάς επιτρέπουν να απαντήσουμε επιτέλους στο ερώτημα κατά πόσο το τζόγκινγκ είναι καλό για την υγεία μας» αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης και καρδιολόγος δρ Πίτερ Σνορ από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Bispebjerg.

Ο δρόμος προς τη μακροζωία

Οι ερευνητές εξέτασαν τα ποσοστά θνησιμότητας σε μια υπό-ομάδα 1.116 ανδρών και 762 γυναικών που έκαναν τζόγκινγκ κατά τη διάρκεια μιας χρονικής περιόδου 35 ετών. Από τους συμμετέχοντες στη μελέτη, ζητήθηκε να δηλώσουν πόσο χρόνο αφιέρωναν στο τρέξιμο κάθε εβδομάδα και τον ρυθμό που διατηρούσαν κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες συνέκριναν τα δεδομένα αυτά, με εκείνα ατόμων που δεν έτρεχαν. Είδαν λοιπόν, ότι τα άτομα που έτρεχαν εμφάνιζαν κατά 44% μικρότερη πιθανότητα θανάτου συγκριτικά με τα υπόλοιπα.

Αναλυτικά, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το τζόγκινγκ χάριζε στους άνδρες 6,2 επιπλέον χρόνια ζωής και στις γυναίκες 5,6 επιπλέον χρόνια ζωής.

Διαπίστωσαν ότι η ιδανική διάρκεια προκειμένου οι εθελοντές να απολαμβάνουν τα μέγιστα οφέλη της άσκησης ήταν από μία ώρα έως δυόμισι ώρες τζόγκινγκ την εβδομάδα.

«Ο συσχετισμός αυτός μοιάζει λίγο με την κατανάλωση αλκοόλ» εξηγεί ο δρ. Σνορ. «Τα επίπεδα θνησιμότητας ήταν χαμηλότερα σε εκείνους που έκαναν συχνά ήπιο τζόγκινγκ συγκριτικά με όσους δεν ασκούνταν ή όσους εξωθούσαν τον οργανισμό τους στα άκρα κατά τη διάρκεια της άσκησης».