FoodChain

Το τσάι που θα πίνεις να είναι μαύρο ή πράσινο; Μήπως χρειάζονται και συμπληρώματα τσαγιού; Εχει το τσάι καφεΐνη; Τότε γιατί δεν το ονόμασαν κι αυτό καφέ; Οι απορίες είναι αρκετές – άλλες σοβαρές και άλλες όχι. Οταν όμως κάποια από αυτά τα καταναλωτικά προϊόντα διατίθενται όχι μόνο ως ευφραντικά, δηλαδή κάτι που μας προκαλεί μια (παροδική) ευχαρίστηση, αλλά και ως θεραπευτικό μέσο – και μάλιστα για πολύ σοβαρές παθήσεις – πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και όχι πάντα ενθουσιώδεις.

Το τσάι που θα πίνεις να είναι μαύρο ή πράσινο; Μήπως χρειάζονται και συμπληρώματα τσαγιού; Εχει το τσάι καφεΐνη; Τότε γιατί δεν το ονόμασαν κι αυτό καφέ; Οι απορίες είναι αρκετές – άλλες σοβαρές και άλλες όχι. Οταν όμως κάποια από αυτά τα καταναλωτικά προϊόντα διατίθενται όχι μόνο ως ευφραντικά, δηλαδή κάτι που μας προκαλεί μια (παροδική) ευχαρίστηση, αλλά και ως θεραπευτικό μέσο – και μάλιστα για πολύ σοβαρές παθήσεις – πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και όχι πάντα ενθουσιώδεις.

Το πράσινο τσάι στη δεκαετία που μας πέρασε το έμαθε πολύς κόσμος και από αυτούς πάλι κάποιοι πίστεψαν ότι πίνοντάς το προφυλάσσουν τον οργανισμό τους μέχρι και από έναν πιθανό καρκίνο. Ας δούμε λοιπόν ποιοι συμφωνούν με αυτό και πού καταλήγει ένας αριθμός εργασιών επάνω στο θέμα.

Ενα από τα κύρια συστατικά που περιέχει το τσάι είναι οι κατεχίνες. Και έχει σημασία αυτό γιατί πρόκειται για ισχυρότατα αντιοξειδωτικά. Δηλαδή, μπορούν να μεταβιβάζουν ένα υδρογόνο τους στις ελεύθερες ρίζες και εκείνες να μην είναι πλέον ελεύθερες να προσβάλλουν τον οργανισμό. Επίσης θεωρείται ότι μία από τις κατεχίνες αυτές, η επικατεχίνη, μπορεί ακόμη και να θανατώσει καρκινικά κύτταρα, μόνο που προς το παρόν βρισκόμαστε στο στάδιο των δοκιμών.

Υπάρχουν όμως και εργασίες όπου οι αντικαρκινικές ιδιότητες του τσαγιού και ιδιαίτερα του πράσινου δεν επιβεβαιώθηκαν. Οπως αυτή των Kuriyama S. et al. «Green Tea Consumption and Mortality due to Cardiovascular Disease, Cancer and all causes in Japan – The Ohsaki Study». Σαράντα χιλιάδες Ιάπωνες παρακολουθήθηκαν από το 1995 ως το 2005. Το θετικό συμπέρασμα από αυτή τη μελέτη ήταν ότι φάνηκε η κατανάλωση του πράσινου τσαγιού να βελτιώνει τη στατιστική των θανάτων από καρδιαγγειακές παθήσεις και να παρατείνει τον μέσο όρο ζωής. Ιδιαίτερα για γυναίκες που έπιναν πέντε φλιτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα ή και παραπάνω ο κίνδυνος για ξαφνικό θάνατο ήταν μειωμένος κατά 23% σε σχέση με όποιον δεν κατανάλωνε παραπάνω από ένα φλιτζάνι. Οπως όμως αναφέρεται στην εργασία, το αποτέλεσμα ως προς το θέμα του καρκίνου δεν υπήρξε σαφές.

Προτού πάντως αρχίσουμε να φτιάχνουμε έναν κουβά πράσινο τσάι κάθε ημέρα και να ετοιμαζόμαστε να κάνουμε βουτιά μέσα σ’ αυτόν ή να βουτήξουμε το παιδί μας σαν τον Αχιλλέα για να βελτιώσουμε το κυκλοφορικό του, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας και τα εξής:

* Το πράσινο τσάι στην Ιαπωνία το έχουν και στο τραπέζι τους γιατί θεωρείται καλό χωνευτικό. Μπορεί όμως να μειώσει την πρόσληψη σιδήρου από φυτικές τροφές όπως είναι οι σαλάτες και τα όσπρια (όχι όμως από το κρέας). Αυτό το ελάττωμα κάπως μετριάζεται αν το φαγητό είναι πλούσιο σε βιταμίνη C.

* Πάντως όσοι υποφέρουν από αναιμία ή σιδηροπενία καλό είναι να αποφεύγουν το πράσινο τσάι με το φαγητό.

* Συμπληρώματα με κάποια από τα συστατικά του τσαγιού διατίθενται στο εμπόριο. Επειδή όμως υπάρχει κίνδυνος για παρενέργειες, κυρίως στο συκώτι, από πολυφαινόλες (J.D. Lambert et al «Possible controversy over dietary polyphenols, benefits vs risks», «Chemical Research in Toxicology», 2007/20/σελ. 583), θα πρέπει να πάρουμε οπωσδήποτε τη γνώμη ενός καλά κατατοπισμένου σε αυτά τα θέματα γιατρού.

– Το γάλα στο τσάι δεν είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε. Διότι η καζεΐνη που περιέχεται στο γάλα και άλλες πρωτεΐνες δεσμεύουν τις κατεχίνες, τις πιο ωφέλιμες από τις ουσίες που περιέχονται στο τσάι.

* Ναι, το τσάι έχει αρκετή καφεΐνη.

* Ούτε το μαύρο ούτε το πράσινο είναι το καλύτερο τσάι. Το λεγόμενο «άσπρο» είναι το καλύτερο που γίνεται με τα φύλλα τα οποία μόλις σκάνε μύτη στις κορυφές των κλαδιών της Camelia Sinensis, όπως είναι η επιστημονική ονομασία του φυτού, και δεν υφίστανται καμία ζύμωση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk