Γ. Παπανδρέου: «Η υπερβολική πίεση ισοδυναμεί με τιμωρία»

Το έργο και τις αποφάσεις της κυβέρνησής του υπερασπίστηκε ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου σε ομιλία του την Πέμπτη στο Πανεπιστήμιο του Σεν Γκάλεν στην Ελβετία, επισημαίνοντας παράλληλα την ευρωπαϊκή διάσταση της κρίσης και τονίζοντας ότι η υπερβολική πίεση προς την χώρα ισοδυναμεί με τιμωρία.

Το έργο και τις αποφάσεις της κυβέρνησής του υπερασπίστηκε ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου σε ομιλία του την Πέμπτη στο Πανεπιστήμιο του Σεν Γκάλεν στην Ελβετία, επισημαίνοντας παράλληλα την ευρωπαϊκή διάσταση της κρίσης και τονίζοντας ότι η υπερβολική πίεση προς την χώρα ισοδυναμεί με τιμωρία.
«Επρεπε να πάρω δύσκολες αποφάσεις αλλά αλλάξαμε και πετύχαμε πολλά στην Ελλάδα, παρά την εικόνα και τα στερεότυπα που παρουσιάζουν τα ΜΜΕ», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα «Χάραξη πολιτικής σε ακραίες συνθήκες».

Μεταξύ των άλλων ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε:

«Ανοίξαμε πολλά κλειστά επαγγέλματα, μειώσαμε τη σπατάλη στο σύστημα υγείας κατά 30% μέσω και της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, αυξήσαμε τις εξαγωγές μας το 2011 κατά 37%, μεταρρυθμίσαμε την εκπαίδευση και την τοπική αυτοδιοίκηση. Και μέσα σε δύο χρόνια μειώσαμε το έλλειμμα του ΑΕΠ κατά 6,5 ποσοστιαίες μονάδες και το πρωτογενές έλλειμμα από περίπου 25 δις το 2009, σε 2 δις ευρώ το 20011. Ενώ ελπίζουμε ότι, σύντομα θα περάσουμε σταθερά και σε πρωτογενές πλεόνασμα».

Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι παρά τις προκαταλήψεις η Ελλάδα είναι σήμερα πρώτη σε μεταρρυθμίσεις, «όπως αποδεικνύει η τελευταία έρευνα του ΟΟΣΑ» και προσέθεσε πως οι Έλληνες είναι οι σκληρότερα εργαζόμενοι στην Ευρώπη.

Μιλώντας για την κρίση είπε ότι εξ αρχής οι αγορές και τα διεθνή ΜΜΕ έδειχναν έλλειψη εμπιστοσύνης στο ευρώ. «Γι’ αυτό και έλεγα ότι, η κρίση δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα. Πολλοί λένε ότι για την αντιμετώπιση της κρίσης κάναμε πολύ λίγα και πολύ αργά (too little too late). Και όμως, κάναμε πολλά περισσότερα από ότι έχει κάνει ποτέ η Ευρώπη σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», είπε ο πρώην Πρωθυπουργός.

Ως προς τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνησή του, ο κ. Παπανδρέου είπε πως«έπρεπε να πάρουμε πολύ σκληρά μέτρα λιτότητας. Και πολύ γρήγορα», ενώ συμπλήρωσε: «ξέρουμε και νιώθουμε τον πόνο των πολιτών, ένα πόνο που δεν είναι δίκαια κατανεμημένος, γιατί δεν φταίνε οι πολίτες για την κρίση. Βαθύτερο πόνο όμως, προκαλεί η διαρκής ανασφάλεια που ζήσαμε επί 1,5 χρόνο. Είμαστε αντιμέτωποι με το δίλημμα, θα μείνει η Ελλάδα στο ευρώ, θα τα καταφέρει ή όχι; Πόση πίεση μπορούμε να δεχτούμε, όμως; Σε κάποιο βαθμό μπορεί να είναι ευεργετική. Υπερβολική πίεση, όμως, ισοδυναμεί με τιμωρία».

Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε πως αυτό που χρειάζεται σήμερα στην Ευρώπη είναι περισσότερη δημοκρατία και πρότεινε μεταξύ των άλλων την απευθείας εκλογή του Προέδρου της ΕΕ από τους Ευρωπαίους πολίτες και η δυνατότητα πανευρωπαϊκών δημοψηφισμάτων.

Αναφερόμενος στις πολιτικές επιπτώσεις της κρίσης, ο πρώην πρωθυπουργός είπε μεταξύ των άλλων: «η νέα γενιά βιώνει σήμερα μία αντίφαση. Έχουμε παγκοσμίως τόσες δυνατότητες, χρησιμοποιούμε όμως αυτές τις δυνατότητες με δημοκρατικό και αποτελεσματικό τρόπο; Αν όχι, ο κίνδυνος επιστροφής στον εθνικισμό, ο κίνδυνος ενίσχυσης των άκρων, είναι πολύ μεγάλος και αυτό το βιώνουμε καθημερινά».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική