Γερμανία: επιστροφή της Ελλάδας στον τουριστικό χάρτη το 2013

Οι αφίξεις των τουριστών προς την Ελλάδα θα κινηθούν πτωτικά εφέτος, αλλά σε μονοψήφιο νούμερο, ενώ σε ό,τι αφορά τα έσοδα θα κλείσουν με πτώση 10%, όπως εκτίμησε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ελλάδας Γιάννης Ρέτσος, σε δηλώσεις του στο περιθώριο του ετήσιου Workshop του κορυφαίου τουριστικού ειδησεογραφικού οργανισμού της Ευρώπης FVW, εκδήλωση στην οποία συνδιοργανωτής ήταν το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο.

Επαναφορά της Ελλάδας στον τουριστικό χάρτη από το 2013 προβλέπουν οι μεγαλύτεροι Γερμανοί Tour Operators που βρίσκονται στην Αθήνα, με αφορμή το ετήσιο workshop του κορυφαίου τουριστικού ειδησεογραφικού Οργανισμού της Ευρώπης FVW.

Στόχος της διοργάνωσης που πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) είναι η αναστροφή του αρνητικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί για την Ελλάδα στη Γερμανία, η επιβεβαίωση της ασφάλειας του προορισμού και η ενίσχυση της ζήτησης από μια αγορά που παραδοσιακά τροφοδοτεί τον ελληνικό τουρισμό, με 2,2 εκατ. επισκέπτες ετησίως.

«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αποκαταστήσουμε τις σχέσεις Ελλάδας – Γερμανίας» σημείωσε ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής της Ενωσης των Γερμανών Τουριστικών Πρακτόρων, διευθυντής του γερμανικού κολοσσού TUI A.G. κ. Γκούντερ Ιλάου, αναφερόμενος στο φυλλάδιο αλληλεγγύης των έξι μεγαλύτερων tour operators της Γερμανίας για την Ελλάδα.

Ο ίδιος επισήμανε τις προοπτικές και τις προκλήσεις για τον ελληνικό τουρισμό, με τις απώλειες που καταγράφει παρότι η χώρα θεωρείται ο πιο ελκυστικός προορισμός διακοπών στην Ευρωπη. Σημείωσε την αύξηση 14% που παρουσιάζουν οι ηλικιακές ομάδες 45-65 και 65+ στην αγορά ταξιδιών, ενώ τόνισε την ανάγκη βελτίωσης των υποδομών στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας τις ελλείψεις στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, αλλά και των υπηρεσιών, με αναβάθμιση της εκπαίδευσης όσων ασχολούνται με τον τουρισμό.

Μιλωντας επίσης για την ανάπτυξη των Low Cost αεροπορικών εταιριών, υποστήριξε ότι θα πρέπει να γίνει με σύνεση, ενώ τόνισε την ανάγκη να εκπονηθεί master plan για την Αθήνα που να προβάλλει τις ιδιαιτερότητές της. «Η Αθήνα δεν έχει προφίλ στον καταναλωτή», δήλωσε, παραθέτοντας τα παραδείγματα της Βαρκελώνης, του Βερολίνου και της Κωνσταντινούπολης.

Νωρίτερα ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Γ. Τσακίρης, κατέδειξε τη σπουδαιότητα που διαδραματίζει η γερμανική τουριστική αγορά στον ελληνικό και επισήμανε ότι οι Έλληνες αγαπούν τους Γερμανούς και επιθυμούν την αύξηση του τουριστικού ρεύματος από τη συγκεκριμένη αγορά.

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων, μίλησαν ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γ. Καμίνης ο οποίος δήλωσε οτι για την ελληνική πρωτεύουσα εξασφαλίστηκαν 120 εκατ. ευρώ απο ευρωπαικά προγράμματα, μέρος των οποίων θα διατεθούν για τον τουρισμό. Παράλληλα σημείωσε ότι η πρωτεύουσα διεκδικεί κονδύλια ύψους 1,5 δις ευρώ για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014 -2020. Από την πλευρά του ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ε. Οικονόμου τόνισε την ασφάλεια που παρέχει στον τουρίστα ο προορισμός Αθήνα.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι σπουδαιότεροι ταξιδιωτικοί οργανισμοί και διοργανωτές συνεδρίων της Γερμανίας, οι οποίοι τις επόμενες δύο μέρες θα επισκεφθούν κορυφαία ξενοδοχειακά συγκροτήματα της χώρας. Από τον Thomas Cook μίλησε ο διευθυντής Νοτιοανατολικής Ευρώπης κ. Markus Leutner ακτινογραφώντας την οπτική των Γερμανών Tour Operators για την Ελλάδα.

Παράλληλα, o Διευθύνων Σύμβουλος του Studiosus, κ. Peter Strub ανέδειξε την ανεκμετάλλευτη δυναμική του πολιτισμικού και εκπαιδευτικού τουρισμού της χώρας, όπως και οι εκπρόσωποι του Rewe Touristik, FTI, Alltours και Attica Reisen. Επίσης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Γερμανικής Ένωσης Συνεδριακού Τουρισμού κ. Gerhard Bleile ανέλυσε τις προοπτικές διοργάνωσης και ανάπτυξης του συνεδριακού τουρισμού στη χώρα του.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk