Η «επιστολή της ελευθερίας» του Μαγκάκη εμπνέει το θέατρο

Την παράσταση «Γράμμα από τη φυλακή για τους Ευρωπαίους» εμπνευσμένη από την ομώνυμη επιστολή που έγραψε την εποχή της Χούντας ο φυλακισμένος καθηγητής Γεώργιος Αλέξανδρος Μαγκάκης ανεβάζει στο «θέατρο στον κύβο» η νεανική ομάδα IlluminArti σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Μπρατάκου.

Την παράσταση «Γράμμα από τη φυλακή για τους Ευρωπαίους» εμπνευσμένη από την ομώνυμη επιστολή που έγραψε την περίοδο της Χούντας ο φυλακισμένος, τότε, καθηγητής Γεώργιος Αλέξανδρος Μαγκάκης ανεβάζει στο Θέατρο στον Κύβο η νεανική ομάδα IlluminArti σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Μπρατάκου.

«Σήμερα η Ελλάδα είναι αιχμάλωτη, φυλακισμένη στα χρέη και στο παρελθόν της. Το παρόν αλλά και το μέλλον διαγράφονται με χρώματα που ξεθωριάζουν στα μάτια όλων, αλλά κυρίως των νέων. Το «Γράμμα από τη φυλακή για τους Ευρωπαίους» είναι η αντίσταση και η απάντησή μας σε αυτήν την κατάσταση με όπλο την τέχνη και πυρομαχικά τα τραγούδια, την κίνηση και το ίδιο το κείμενο του Γ. Α. Μαγκάκη· ένα κείμενο διαχρονικό και ανατριχιαστικά επίκαιρο. Γιατί το deja vu, σε σχέση με εκείνα τα χρόνια, που το επαληθεύουμε καθημερινά μιλώντας με μεγαλύτερους ανθρώπους αλλά και μεταξύ μας, παραείναι έντονο», αναφέρουν οι IlluminArti.

Πρόκειται για ένα σχήμα από νέους καλλιτέχνες που συνδυάζει τις τρεις πιο διαδεδομένες παραστατικές τέχνες: τη μουσική, τον χορό και το θεάτρο. Παρουσιάσαν την πρώτη επαγγελματική δουλειά τους πέρυσι, με τίτλο «Το ροκ που παίζουν τα μάτια σου» στο θέατρο Altera Pars.

Οι παραστάσεις είναι προγραμματισμένες για κάθε Σάββατο και Δευτέρα στις 21.00, ως το τέλος Μαϊου, στο Θέατρο³ (Θέατρο στον Κύβο, Μαργαρίτη 5, Νέος Κόσμος), με γενική είσοδο 12 ευρώ.

H ομάδα των IlluminArti αποτελείται από τους Φίλιππο Βασιλείου, Περσεφόνη Γεράγγελου, Αγάπη Ζάρδα, Αλέξανδρο Κουρεβέση, Αρτεμις Μπρατάκου, Κλεοπάτρα Οικονομίδου, Παντελή Πολίτη, Ελενα Σταματίου και Αντιγόνη Χρόνη

Η ιστορία της επιστολής
Ο Γεώργιος Αλέξανδρος Μαγκάκης, φυλακισμένος από τη Χούντα, έγραψε μέσα από τις φυλακές του Κορυδαλλού μία επιστολή με παραλήπτη τους λαούς της Ευρώπης. Εκεί στεκόταν η ελπίδα του. Στην αλληλεγγύη και στην επίκληση των κοινών αξιών και πολιτιστικών γνωρισμάτων των ανθρώπων, που κατοικούν στην Γηραιά Ηπειρο.

Ετσι, τον Φεβρουάριο του 1971 φυγάδευσε τα γραπτά του μέσω ενός ιταλού κρατουμένου που αποφυλακιζόταν, ώστε το κείμενο να δημοσιευθεί για πρώτη φορά στο «Atlantic Monthly Review» και έπειτα στους «Times» της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου.

Ακολούθησαν δημοσιεύσεις σε πλήθος περιοδικών και εφημερίδων στη Γερμανία, στην Αφρική, στη Λατινική Αμερική και στην Ιαπωνία. Το κείμενο αποτέλεσε εφαλτήριο, ώστε να ευαισθητοποιηθούν οργανισμοί και κράτη και να γίνει γνωστή η κατάσταση της χώρας μας.

Η επιστολή αυτή έφθασε να κατατεθεί επισήμως στο Κονγκρέσο και να συμπεριληφθεί στη διδακτέα ύλη των αμερικανικών πανεπιστημίων. Στα ελληνικά βγήκε στο φως αρχικώς στη Φρανκφούρτη το 1971 από τον οίκο Attika Press με τίτλο «Ελευθερία αγάπη μου», ενώ στην Ελλάδα δημοσιεύθηκε μόλις πρόσφατα από την εφημερίδα «Το Βήμα».

Η Διεθνής Αμνηστία τύπωσε το κείμενο σε πολλές γλώσσες, ενώ διέθεσε τα έσοδα από τις εισπράξεις των πωλήσεων υπέρ των δικαιωμάτων των πολιτικών κρατούμενων. Η επιστολή βραβεύθηκε από τον Σερ Λώρενς Ολίβιε στην τελετή για την ένταξη της Αγγλίας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

Ο σύνδεσμος με το τρέιλερ της παράστασης

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
Σίβυλλα
Helios Kiosk