Η βιομηχανία της κάνναβης πλουτίζει τους Βρετανούς

Μία μυστική βιομηχανία ανθίζει τον τελευταίο καιρό στη Βρετανία – και ενώ η βρετανική κυβέρνηση προσπαθεί να ενισχύσει κάθε μορφής ιδιωτική επιχειρηματική πρωτοβουλία, οι καλλιέργειες ινδικής κάνναβης σε υπνοδωμάτια, σαλόνια, κελάρια και ταράτσες σπιτιών μάλλον δεν είναι αυτό που είχε κατά νου.

Μία μυστική βιομηχανία ανθίζει τον τελευταίο καιρό στη Βρετανία: Η καλλιέργεια ινδικής κάνναβης, την οποία βρίσκει πλέον κανείς σε υπνοδωμάτια, σαλόνια, κελάρια και ταράτσες σπιτιών. Και, αν η βρετανική κυβέρνηση προσπαθεί να ενισχύσει κάθε μορφής ιδιωτική πρωτοβουλία, η προαναφερθείσα επιχειρηματική ενασχόληση, προφανώς δεν είναι αυτό που είχε κατά νου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «The Independent», η διάδοση των καλλιεργειών κάνναβης στη χώρα είναι τόσο γρήγορη που η αστυνομία έχει να κάνει με περίπου 20 νέες υποθέσεις την ημέρα. Αλλοι χρησιμοποιούν την κάνναβη για προσωπική χρήση, ενώ άλλοι την καλλιεργούν για εγκληματικά δίκτυα που πλουτίζουν με αυτό τον τρόπο.

Τον περασμένο χρόνο εντοπίστηκαν τουλάχιστον 7.000 καλλιέργειες – τρία χρόνια νωρίτερα ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 3.000. Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία του πανεπιστημίου του Νιούκαστλ περίπου 246 εκ. ευρώ σε ηλεκτρικό ρεύμα κλέβουν κάθε χρόνο οι καλλιεργητές κάνναβης απευθείας από το κεντρικό δίκτυο διανομής προκειμένου να μην κινήσουν υποψίες οι πολύ υψηλοί λογαριασμοί τους.

Οπως γράφει το δημοσίευμα τη εφημερίδας, για ανθρώπους όπως ο 22χρονος Τζιμ, μηχανικός από το Γιορκσάιρ, το δέλεαρ του εύκολου χρήματος είναι πολύ μεγάλο για να μπορέσει να το προσπεράσει. Αφού έμαθε πώς να καλλιεργεί φυτά, αποφάσισε να μετατρέψει το χόμπι του σε κερδοφόρα επιχείρηση.

«Κερδίζω περίπου 12.000 ευρώ κάθε τέσσερις μήνες» είπε στον Independent. Ωστόσο, πολλές από αυτές τις καλλιέργειες συνδέονται με βρετανικές εγκληματικές οργανώσεις που εμπλέκονται σε διακίνηση πιο σκληρών ναρκωτικών, πορνεία και σωματεμπορία παίρνοντας τη θέση των αντίστοιχων οργανώσεων από τη νοτιοανατολική Ασία.

Από τις 7.000 αναγνωρισμένες οργανώσεις οργανωμένου εγκλήματος, το ένα πέμπτο δραστηριοποιείται στην καλλιέργεια και τη διακίνηση κάνναβης. Σύμφωνα με την αστυνομία οι ληστείες, οι διαρρήξεις και η ένοπλη βία έχουν αυξηθεί σημαντικά εξαιτίας του ανταγωνισμού μεταξύ αυτών των οργανώσεων.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk