Τον τρίτο της τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης διεκδικεί, από αύριο, η ομάδα πόλο γυναικών της Βουλιαγμένης στο φάιναλ φορ του Τσάμπιονς Καπ. Η ομάδα των νοτίων προαστίων επιστρέφει στο Κίρισι της Ρωσίας όπου το 2009 στέφθηκε για πρώτη φορά βασίλισσα της Ευρώπης _ το 2010 στο φάιναλ φορ της Κέρκυρας κατέκτησε τον δεύτερο τίτλο_ για να διεκδικήσει τον τίτλο, αρχικά απέναντι στην οικοδέσποινα Κίνεφ στον ημιτελικό και στη συνέχεια _αν προκριθεί στον τελικό_ απέναντι στη νικήτρια του ιταλικού ζευγαριού Οριτζόντε Κατάνια – Προ Ρέκο.
Η Βουλιαγμένη που αποτελεί τον κορμό της παγκόσμιας πρωταθλήτριας εθνικής Ελλάδας (Αλεξάνδρα Ασημάκη, Αντιγόνη Ρουμπέση, Κική Λιόση, Αγγελική Γερόλυμου, Αντιγόνη Μελιδώνη, Ελένη Κούβδου, Χριστίνα Τσουκαλά, Γιούλη Λαρά) διαθέτει τεράστια εμπειρία κρίσιμων αγώνων (όπως βέβαια και οι αντίπαλές της με εξαίρεση την Προ Ρέκο). Για τις διεθνείς παίκτριες της το φάιναλ φορ του Κίρισι αποτελεί ένα νέο κίνητρο μετά τον απογοητευτικό αποκλεισμό της εθνικής Ελλάδα από τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου. Εξαιτίας του κορυφαίου αθλητικού ραντεβού η ελληνική ομάδα δεν θα έχει στη διάθεσή της την αμερικανίδα διεθνή Χέδερ Πέτρι που έχει ενσωματωθεί στην ομάδα των ΗΠΑ.
Ο προπονητής της Βουλιαγμένης κ. Κώστας Δήμου δεν κρύβει ότι: «Είμαστε λίγο επηρεασμένοι από την αποτυχία της Εθνικής αλλά θέλω να πιστεύω ότι θα βγει θετικά αφού όλα τα κορίτσια έχουν την εμπειρία και κάνουν πολλά χρόνια πρωταθλητισμό. Στόχος μας είναι να λειτουργήσει το γόητρο και να διασκεδάσουμε τις εντυπώσεις του αποκλεισμού της Εθνικής».

Η αρχηγός της Βουλιαγμένης Μελιδώνη ομολογεί ότι: «Σίγουρα μετά τον αποκλεισμό της Εθνικής δεν βρισκόμαστε στην καλύτερη ψυχολογική κατάσταση αλλά διαθέτουμε την εμπειρία για να είμαστε ανταγωνιστικές σε ένα φάιναλ φορ. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Στον ημιτελικό με την Κιρισι οι Ρωσίδες έχουν το πάνω χέρι αφού παίζουν στην έδρα τους και προέρχονται από πρόκριση στους Ολυμπιακούς. Αυτός βέβαια είναι ένας λόγος παραπάνω για να διεκδικήσουμε την πρόκριση στον τελικό. Θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Σίγουρα δεν πάμε σαν φαβορί».

Στον αυριανό ημιτελικό (15.00) η Βουλιαγμένη θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια ομάδα εξαιρετικά γνώριμή της καθώς η Κίνεφ Κίρισι έχει κολλήσει πολλά ένσημα στα φάιναλ φορ (τέταρτη σερί συμμετοχή και έβδομη τα τελευταία οκτώ χρόνια) αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει ποτέ να κατακτήσει τον τίτλο. Για δέκα σερί χρόνια κατακτά το πρωτάθλημα Ρωσίας ενώ αποτελεί όπως και η Βουλιαγμένη, τη βάση της εθνικής ομάδας της χώρας. Μάλιστα προπονητής της είναι ο ομοσπονδιακός προπονητής κ. Αλεξάντερ Καμπάνοφ. Αρχηγός της ομάδας είναι μια εμβληματική φυσιογνωμία του ρωσικού πόλο η Σοφία Κόνουχ η οποία πέρυσι αγωνίστηκε με το σκουφάκι της Βουλιαγμένης. Στις τάξεις της ομάδας υπάρχουν ακόμη οι διεθνείς Εκατερίνα Λισούνοβα, Ολγα Μπελιάεβα και Εκατερίνα Προκόφιεβα.

Ακτινογραφώντας τον ημιτελικό ο κ. Δήμου επισήμανε: «Η Κίρισι είναι μια καλή ομάδα. αλλά αν επιβάλουμε τον δικό μας ρυθμό στο παιχνίδι και καταφέρουμε και προστατεύσουμε τις παίκτριες μας κάνοντας παιχνίδι τακτικής τότε οι πιθανότητες θα αυξηθούν . Ρόλο βέβαια θα παίξει και η διαιτησία . Φαβορί πάντως στον ημιτελικό είναι οι Ρωσίδες λόγω και της έδρας». Βουλιαγμένη και Κίνεφ είχαν αναμετρηθεί στον τελικό του φάιναλ-φορ της Κέρκυρας, με την ελληνική ομάδα να κατακτά τη νίκη (10-7) και τον δεύτερο τίτλο της.

Ο ιταλικός εμφύλιος

Στον ιταλικό «εμφύλιο» (16.30) , η πρωτοεμφανιζόμενη σε φάιναλ φορ Προ Ρέκο εμφανίζεται ως φαβορί απέναντι στην πολυνίκη του θεσμού, αλλά αποδυναμωμένη Οριζόντε Κατάνια. Πέρυσι η ομάδα του κ. Ρικάρντο Τεμπεστίνι κατέκτησε το LEN Trophy ως Ράπαλο και εφέτος βρίσκεται υπό τη σκέπη της Προ Ρέκο. Κατάκτησε ήδη το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ και είναι φαβορί για το πρωτάθλημα Ιταλίας. Στις τάξεις της βρίσκονται αρκετές διεθνείς Ιταλίδες (Ρομπέρτα Μπιανκόνι, Σιμόνα Αμπάτε, Αλεξάντρα Κότι, Τερέζα Φρασινέτι και την τερματοφύλακα Ελενα Τζίλι), αλλά και δύο πολύ καλές παίκτριες από την Ουγγαρία, την Ντόρα Κιστελέκι και τη Ρίτα Ντράβουζ.

Αντίθετα, η Οριζόντε δεν διαθέτει πλέον στο ρόστερ της τις εξαιρετικές ξένες πολίστριες στις οποίες στηριζόταν στο παρελθόν. Η οκτάκις πρωταθλήτρια Ευρώπης και απόλυτη κυρίαρχος στην Ιταλία είναι εφέτος τέταρτη στο καμπιονάτο. Πριν μια εβδομάδα η διοίκηση της απέλυσε τον επί σειρά ετών προπονητή της ομάδας κ. Πιερλουίτζι Φορμικόνι. Χρέη προπονήτριας ανέλαβε η πολύπειρη Μαρτίνα Μιτσέλι, που παραμένει και ως παίκτρια. Η παρουσία της εμβληματικής αρχηγού της (και της εθνικής Ιταλίας) Τάνια Ντι Μάριο δεν φαίνεται να είναι αρκετή για να της εξασφαλίσει την πρόκριση στον τελικό που θα διεξαχθεί 15.30.