Επειτά από αρκετές εβδομάδες σχεδιασμού, διεργασιών και επαφών με τους βασικούς μετόχους της ΠΑΕ Παναθηναϊκός κκ. Γιάννη Βαρδινογιάννη, Ανδρέα Βγενόπουλο, Π. Γιαννακόπουλο, Ν. Πατέρα και άλλους επιφανείς φίλους του Τριφυλλιού, ο εφοπλιστής κ. Γιάννης Αλαφούζος ανακοίνωσε την ίδρυση του «Σωματείου Φίλων του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου» που βασίζεται στο μοντέλο της λαϊκής βάσης και έχει ως στόχο την έξοδο της ποδοσφαιρικής ομάδας από την κρίση που αντιμετωπίζει την παρούσα περίοδο.

Ιδρυτικά μέλη είναι οι κκ. Αριστείδης Καμάρας (παλαίμαχος ποδοσφαιριστής ΠΑΟ), Ι. Αλαφούζος (εφοπλιστής, ιδιοκτήτης του ΣΚΑΙ), Τάσος Αβραντίνης (δικηγόρος, μέλος του κόμματος Δράση), Δημήτρης Βερβεσός (μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών), Παναγής Βουρλούμης (πρώην πρόεδρος του ΟΤΕ και μέλος του συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων), Δημήτρης Γόντικας (παλαίμαχος βολεϊμπολίστας και πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟ), Βίβιαν Ευθυμιοπούλου (επικοινωνιολόγος, μέλος της Δημοκρατικής Συμμαχίας), Γιάννης Ζουγανέλης (καλλιτέχνης), Γιάννης Ηρειώτης (δικηγόρος), Γιώργος Καμίνης (δήμαρχος Αθηναίων), Λιάνα Κανέλλη (βουλευτής Α’ Αθήνας με το ΚΚΕ), Σία Κοσιώνη (δημοσιογράφος), Λαυρέντης Μαχαιρίτσας (τραγουδιστής), Αθηνά Μπαλωμένου (δικηγόρος), Γιάννης Παναγιωτίδης (πρώην διευθ. σύμβουλος του ΟΤΕ, μέλος του κόμματος Δράση), Χρήστος Παναγόπουλος (δημοσιογράφος, διευθύνων σύμβουλος ΣΚΑΙ), Αλέξης Παπαχελάς (δημοσιογράφος), Λεωνίδας Πολέμης (υιός του εφοπλιστή Αδ. Πολέμη), Χαράλαμπος Σιούφας (δικηγόρος) και Παύλος Τσίμας (δημοσιογράφος).

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, σκοπός του «Σωματείου» είναι «η εξασφάλιση της σταθερότητας της ιδιοκτησιακής δομής της ΠΑΕ ΠΑΟ, της οικονομικής βιωσιμότητας και ευμάρειας της ΠΑΕ και η διασφάλιση και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της παράδοσης του Παναθηναϊκού», ενώ δόθηκε στη δημοσιότητα το σχέδιο διακήρυξης και τα αναγκαία βήματα που πρέπει να γίνουν για τη σωτηρία των Πρασίνων.

Μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι, πρώτον, η νέα κίνηση υπό τον κ. Αλαφούζο πέτυχε τη συμφωνία-σύμπνοια των μετόχων της ΠΑΕ που θα οδηγήσει σε εκλογή προσωρινής διοίκησης την ερχόμενη εβδομάδα, δεύτερον, έχει εκπονηθεί σχέδιο αλλαγής της ιδιοκτησιακής δομής του Τριφυλλιού και τρίτον, συγκεντρώθηκαν οι πρώτοι οικονομικοί πόροι προκειμένου να αποπληρωθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές της ΠΑΕ. Επιπλέον, γίνεται λόγος για τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν ούτως ώστε να αποφευχθεί ο ευρωπαϊκός αποκλεισμός.

Αναλυτικά στο δελτίο Τύπου του «Σωματείου» αναφέρονται τα εξής:
«Ανακοινώνουμε την Ίδρυση Σωματείου Φίλων του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου (ΠΑΟ). Σκοπός του σωματείου, είναι η εξασφάλιση της σταθερότητας της ιδιοκτησιακής δομής της ΠΑΕ ΠΑΟ, της οικονομικής βιωσιμότητας και ευμάρειας της ΠΑΕ και η διασφάλιση και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της παράδοσης του Παναθηναϊκού.

Η κατάσταση της ΠΑΕ είναι οριακή. Μέχρι σήμερα καταφέραμε τα ακόλουθα:
1. Τη συμφωνία αλλά και τη σύμπνοια των μετόχων της ΠΑΕ οι οποίοι θα προχωρήσουν την ερχόμενη Τρίτη σε εκλογή προσωρινής διοίκησης. Εξασφαλίζουμε, επίσης, τους πρώτους αναγκαίους οικονομικούς πόρους.

2. Με σειρά επαφών προσπαθήσαμε ν’αποτρέψουμε τον αποκλεισμό του Παναθηναϊκού από την Ευρώπη. Εμείς, εξαντλήσαμε κάθε δυνατότητα. Η επίλυση του θέματος είναι πλέον αποκλειστικά, αρμοδιότητα της UEFA και της ΕΠΟ.

3. Εκπονήσαμε σχέδιο αλλαγής της ιδιοκτησιακής δομής του ΠΑΟ που επιλύει σειρά ζητημάτων. Τα βασικά σημεία του σχεδίου θα τ’ανακοινώσουμε με δελτίο τύπου που ακολουθεί».




Διαβάστε εδώ το αναλυτικό σχέδιο διακήρυξης του Σωματείου Φίλων Παναθηναϊκού.

Διαβάστε εδώ τα αναγκαία βήματα για τη σωτηρία της ΠΑΕ Παναθηναϊκός.


Ι. Αλαφούζος: Δεν είναι εποχή του ενός, είναι εποχή της συνεργασίας
Ο κ. Αλαφούζος μιλώντας στο NOVAσπορ fm αναφέρθηκε στο νέο εγχείρημα του οποίου είναι εμπνευστής, τονίζοντας ότι αποτελεί έναν δύσκολο δρόμο αλλά και τη μοναδική διέξοδο για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Παναθηναϊκός, ενώ συμπλήρωσε ότι δίχως να υπολογίζονται τα χρήματα που θα δώσουν οι νυν μέτοχοι, οι οποίοι φέρονται διατεθειμένοι να συνδράμουν, σε πρώτη φάση υπολογίζεται ότι θα συγκεντρωθούν από άλλους επιφανείς Παναθηναϊκούς το ποσό των τριών εκατ. ευρώ.

Μεταξύ άλλων ο κ. Αλαφούζος δήλωσε:

«Eχουν συνεργαστεί μαζί μου και ο Βαρδινογιάννης και ο Βγενόπουλος. Πρέπει να βρεθεί λύση. Η κατάσταση είναι δύσκολη. Το εγχείρημα το στηρίζουν όλοι. Ο κ. Γιαννακόπουλος έχει προσφέρει τόσα πολλά, τόσα χρόνια και έπρεπε να δώσει την ευχή του για αυτή την προσπάθεια. Την Τρίτη θα οριστεί μια νέα διοίκηση, την οποία ονομάζω διοίκηση σωτηρίας και που θα παραμείνει μέχρι να εκλεγεί η διοίκηση του Σωματείου, περίπου σε ένα δίμηνο. Την τωρινή διοίκηση θα την εκλέξουν οι νυν μέτοχοι. Δεν γνωρίζω ποιος θα είναι ο πρόεδρος αλλά ο προφανής στόχος θα ήταν ο κ. Καμάρας. Έχει ιδιαίτερη θέση στην οικογένεια του Παναθηναϊκού».

Για τον τρόπο μεταβίβασης των μετοχών: «Θα υπάρξει μια δεσμευτική συμφωνία μέσα στο επόμενο δίμηνο, με απόλυτη δέσμευση μεταβίβασης των μετοχών. Από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί η συμφωνία δεν θα μπορεί αν αναστραφεί».

Για το ποσό που έχει συγκεντρωθεί: «Δεν θέλω να αναφερθώ λεπτομερώς γιατί συνεχίζεται η προσπάθεια. Είναι πάντως της τάξεως των 3 εκατομμυρίων ευρώ».

Για την αδειοδότηση από την ΟΥΕΦΑ: «Εκφράστηκαν προς την ΟΥΕΦΑ κάποια θέματα. Ο Παναθηναϊκός είναι μια ομάδα που ποτέ δεν κορόιδεψε και δεν χρωστούσε. Ζητάμε από τις αρχές, εφόσον πληρωθούν οι οφειλές μέσα στον Μάιο να μην τιμωρήσουν την ομάδα. Εχω πληροφορηθεί ότι άλλες ευρωπαϊκές ομοσπονδίες παρενέβησαν υπέρ των ομάδων τους, όπως στην Σερβία με τον Ερυθρό Αστέρα. Η ΕΠΟ δεν δεσμεύεται ότι θα δώσει άδεια. Το θεωρώ μία ακόμη αδικία εις βάρος του Παναθηναϊκού. Οι κανόνες δεν είναι για να καταστρέφουν τις ομάδες αλλά για να τις βοηθούν. Συνολικά χρειάζονται 4.200.000 ευρώ για την αδειοδότηση και πιστεύω πως θα τα βρούμε».

Για την εταιρεία λαϊκής βάσης: «Εχουμε κάνει έρευνες και μελέτες. Όπως βλέπετε, δεν βρέθηκε κάποιος που να είχε την περιουσία και να θέλει να βγει μπροστά. Επρεπε λοιπόν να βρεθεί μία λύση και αυτή είναι η στήριξη της ομάδας από τους οπαδούς. Πιστεύουμε ότι μέρος των οπαδών θα μπορέσουν να συνεισφέρουν. Η ομάδα ήταν στα πρόθυρα χρεοκοπίας και κάποιοι άνθρωποι σκεφτήκαμε ότι θα έπρεπε να παρέμβουμε. Αυτός ο τρόπος ταιριάζει στην εποχή. Τον Παναθηναϊκό θα τον στηρίξουν οι άνθρωποι που μπορούν και έχουν δουλειά και όχι οι άνεργοι και όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Θα βοηθήσουν όσοι δεν έχουν πληγεί τόσο πολύ από την κρίση. Μαζεύουμε συνέχεια λεφτά. Δεν μπορώ να αναφέρω τα ονόματα των ανθρώπων που έχουν βοηθήσει. Είναι πολλοί πάντως αυτοί που έχουν βάλει χρήματα. Στο εξωτερικό οι οπαδοί των ομάδων προσφέρουν παράλογα πολλά λεφτά γιατί είναι συναισθηματικός ο δεσμός. Βοηθάς κάτι που αγάπησες από παιδί. Εμείς, όπως σκεφτήκαμε αυτό το μοντέλο, θέλουμε τους πολλούς μαζί μας. Είναι εποχή της συνεργασίας. Αν μπορούσε κάποιος να αναλάβει θα είχε φανεί. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν ήθελαν να γραφτεί το όνομα τους αλλά βοηθούν.

Για τη συμμετοχή στο Σωματείο του δημάρχου Αθηναίων κ. Καμίνη και τα λεγόμενα περί κατεδάφισης του γηπέδου της Λεωφόρου: «Δεν είναι Ολυμπιακός ο κ. Καμίνης. Ο δήμαρχος μου είπε ότι θα ήταν τιμή του να συμμετάσχει, διότι ο Παναθηναϊκός είναι κατ’ εξοχήν ομάδα της Αθήνας. Μας έχει διαβεβαιώσει ότι η Λεωφόρος θα είναι στη διάθεση του Παναθηναϊκού και ο δήμος θα κάνει ό,τι μπορεί για να δοθούν όλες οι απαραίτητες άδειες για όποιες εργασίες χρειαστούν. Το γήπεδο της Λεωφόρου ανήκει στον Παναθηναϊκό. Το γήπεδο δεν θα γκρεμιστεί. Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση».

Για την εταιρεία ΓΗΠΕΛ: «Η δική μου θέση είναι ότι υπάρχουν επιχειρήματα και από τις δύο πλευρές. Προσπαθήσαμε να βρούμε μια συναινετική λύση. Ο κ. Βαρδινογιάννης θα αναλάβει τις ευθύνες για τη ΓΗΠΕΛ και την ηθική υποχρέωση εάν ο Παναθηναϊκός κινηθεί εναντίον οποιουδήποτε να το αναλάβει εκείνος. Δεν υπάρχει σχέδιο για υλοποίηση του γηπέδου. Ένας στόχος θα είναι η εξεύρεση τρόπου για να τακτοποιηθεί το θέμα του γηπέδου. Δεν έχω παρακολουθήσει το θέμα της Διπλής Ανάπλασης και δεν έχω ιδέα τι ακριβώς έχει συμβεί. Πάντως δεν κατάλαβα το πρόβλημα που υπάρχει. Εγώ ξέρω πως όταν υπάρχουν προβλήματα πρέπει να λύνονται. Ελπίζω να έχει λυθεί οριστικά αυτό το θέμα».

Το μήνυμα που στέλνει στους φιλάθλους του Παναθηναϊκού: «Αναλαμβάνουμε μία πρωτοβουλία για να σωθεί ο Παναθηναϊκός. Ο δρόμος είναι δύσκολος. Θα πρέπει να αλλάξει το μοντέλο και να στηρίζεται σε παίκτες από τις ακαδημίες και να γίνει ένας εξορθολογισμός των εξόδων. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα φτιάξουμε μια ομάδα που δεν θα είναι ανταγωνιστική. Θέλουμε έλληνες παίκτες, αλλά σεβόμαστε και τους καλούς ξένους. Επειδή οι καιροί είναι δύσκολοι, όλα τα οικονομικά στοιχεία θα είναι εμφανή. Θα υπάρχει άλλο επίπεδο διαφάνειας».