Πάνω από 2.500 μετανάστες επέστρεψαν στις πατρίδες τους

Τους 86 έφτασαν οι μετανάστες που βρίσκονται στο κέντρο κράτησης αλλοδαπών της Αμυγδαλέζας ενώ σταδιακά σε πρώτη φάση ο συνολικός αριθμός θα φτάσει τα 208 άτομα. Παράλληλα ξεκίνησαν οι συνεργασίες της ΕΛ.ΑΣ με συνεργεία καθαρισμού και εταιρεία κέτερινγκ με έδρα τις Αχαρνές

Τους 86 έφτασαν οι μετανάστες που βρίσκονται στο κέντρο κράτησης αλλοδαπών της Αμυγδαλέζας ενώ σταδιακά σε πρώτη φάση ο συνολικός αριθμός θα φτάσει τα 208 άτομα. Παράλληλα ξεκίνησαν οι συνεργασίες της ΕΛ.ΑΣ με συνεργεία καθαρισμού και εταιρεία κέτερινγκ με έδρα τις Αχαρνές.

Tις εγκαταστάσεις επισκέφθηκαν, σήμερα εκπρόσωποι κοινοτήτων μεταναστών από χώρες της Ασίας, που βρίσκονται στη χώρα μας, συνοδευόμενοι από αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. οι εκπρόσωποι των μεταναστών επισκέφθηκαν τους χώρους και τις εγκαταστάσεις του Κέντρου, προκειμένου να διαπιστώσουν τις συνθήκες διαβίωσης και διαμονής των ομοεθνών τους και συνομίλησαν με αρκετούς από αυτούς.

Στις προεκλογικές του ομιλίες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης συνεχίζει να υπεραμύνεται της απόφασης του να δημιουργηθούν τα κλειστά κέντρα κράτησης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «όσοι μπαίνουν παράνομα στη χώρα πλέον θα ξέρουν ότι δεν θα κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα αλλά θα κρατούνται μέχρι να επιστρέψουν στη χώρα τους».

Επίσης, όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχουν αυξηθεί σημαντικά τα αιτήματα από αλλοδαπούς που θέλουν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης σύμφωνα με τα οποία στην 1η και 2η φάση του προγράμματος επιστροφών (Μάρτιος 2010 – Ιούνιος 2011) έφυγαν από την Ελλάδα – σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία – 1.097 άτομα ενώ από τον Ιανουάριο του 2012 έως τις 2 Μαΐου αναχώρησαν 1.422 αλλοδαποί. Eπίσης κατά τον τελευταίο μήνα αυξήθηκε κατά 50% ο αριθμός των αιτήσεων από αλλοδαπούς που επιθυμούν να φύγουν από την χώρα μας.

Από τους συνολικά 2.519 μετανάστες που επέστρεψαν στις πατρίδες τους οι 977 είναι από το Πακιστάν, οι 679 από το Αφγανιστάν, οι 142 από το Μπαγκλαντές, οι 202 από το Ιράκ και οι 156 από το Μαρόκο.

Επιπλέον, από τους 7.135 αλλοδαπούς που κατέθεσαν αιτήσεις για επιστροφή στις τρεις φάσεις, οι 6.082 είναι μη νόμιμοι μετανάστες, οι 414 αιτούντες άσυλο και οι 639 άτομα που τους έχει απορριφθεί το αίτημα ασύλου. Ακόμη, οι 5.631 είναι άνδρες, οι 1.426 γυναίκες και οι 78 παιδιά.

Η πλειονότητα των μεταναστών επιστρέφουν μέσω του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» με εξαίρεση όσους προέρχονται από γειτονικές χώρες οι οποίοι ταξιδεύουν οδικώς ενώ το πρόγραμμα καλύπτεται οικονομικά από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επιστροφής.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία