Όχι από το ΣτΕ στην «τακτοποίηση» του «The Mall»

Παράνομες έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) τέσσερις βασικές διατάξεις του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) του υπουργείου Περιβάλλοντος με το οποίο τροποποιούνται οι χρήσεις των οικοπέδων γύρω από την ευρύτερη περιοχή του εμπορικού κέντρου «The Mall», στο Μαρούσι Αττικής. Το σχέδιο για την τροποποίηση των χρήσεων γης των οικοπέδων που βρίσκονται στα οικοδομικά τετράγωνα επί του βασικού οδικού δικτύου και επί σημαντικών οδικών αξόνων του ρυμοτομικού σχεδίου του Δήμου Αμαρουσίου κατατέθηκε στο Ε’ Τμήμα του ΣτΕ για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία

Παράνομες έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) τέσσερις βασικές διατάξεις του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) του υπουργείου Περιβάλλοντος με το οποίο τροποποιούνται οι χρήσεις των οικοπέδων γύρω από την ευρύτερη περιοχή του εμπορικού κέντρου «The Mall», στο Μαρούσι Αττικής.

Το σχέδιο για την τροποποίηση των χρήσεων γης των οικοπέδων που βρίσκονται στα οικοδομικά τετράγωνα επί του βασικού οδικού δικτύου και επί σημαντικών οδικών αξόνων του ρυμοτομικού σχεδίου του Δήμου Αμαρουσίου κατατέθηκε στο Ε’ Τμήμα του ΣτΕ για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία.
Οι τροποποιήσεις αφορούν μία μεγάλη περιοχή στην οποία περιλαμβάνονται πολλά οικοδομικά τετράγωνα στα οποία βρίσκονται το «The Mall», η ΣΕΛΕΤΕ, το διοικητικό κέντρο του ΟΤΕ, το ΟΑΚΑ, η Αττική οδός, η Λεωφόρος Κηφισίας.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν παράνομη τη διάταξη εκείνη του σχεδίου που επιτρέπει αλλαγές στις χρήσεις γης σε οικοδομικά τετράγωνα επί της οδού Κυπρίων Αγωνιστών. Επίσης, οι δικαστές επεσήμαναν στο υπουργείο Περιβάλλοντος ότι «πρέπει να εξετάσει εάν η χρήση γενικής κατοικίας που προτείνεται με το σχέδιο για τα οικοδομικά τετράγωνα με πρόσωπο επί της οδού Κύμης προς την πλευρά του Νέου Ηρακλείου είναι σύμφωνη με τα προβλεπόμενα στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ), καθόσον, σύμφωνα με τα διαγράμματα που απεστάλησαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας στα οικοδομικά αυτά τετράγωνα το ΓΠΣ εμφανίζεται να προβλέπει χρήση αμιγούς κατοικίας, σε περίπτωση δε αντίθεσης επιβάλλεται τροποποίηση της σχετικής ρύθμισης του σχεδίου ώστε να εναρμονισθεί προς το ΓΠΣ».

Στη γνωμοδότηση του ΣτΕ αναφέρεται ακόμη ότι το σχέδιο διατάγματος προβλέπει ότι οι «οχλούσες χρήσεις» (μικροβιοτεχνίες) πρέπει να απομακρυνθούν μέσα σε οκτώ χρόνια από την επίμαχη περιοχή.
Ως προς την περιοχή όπου βρίσκεται το «The Mall», οι σύμβουλοι Επικρατείας αναφέρουν ότι πρέπει να διατηρηθεί η χρήση που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία (Ν. 3207/2003), δηλαδή χώρος αναψυχής, αθλητισμού, πρασίνου κ.λπ., καθώς το ζήτημα της συνταγματικότητας του επίμαχου νόμου 3207/2003, σύμφωνα με το οποίο ανεγέρθηκε το επίμαχο εμπορικό κέντρο, εκκρεμεί ενώπιον της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.
Μάλιστα, οι δικαστές σημειώνουν ότι στα σχεδιαγράμματα που συνοδεύουν το σχέδιο διατάγματος πρέπει να ξεκαθαριστεί το ζήτημα με το «The Mall», καθώς «προδήλως εκ παραδρομής» έχουν μπερδευτεί οι χρήσεις των ακινήτων.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk