ΔΕΗ: Νέες διευκρινίσεις προς τους πελάτες Υψηλής Τάσης

Νέες διευκρινίσεις σχετικά με τα τιμολόγια του 2012 για τους πελάτες Υψηλής Τάσης (ΥΤ) παρείχε την Πέμπτη η ΔΕΗ. Σε ανακοίνωσή της επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Η ΔΕΗ αποτέλεσε και αποτελεί το σημαντικότερο παράγοντα στήριξης της ελληνικής βιομηχανίας.

Νέες διευκρινίσεις σχετικά με τα τιμολόγια του 2012 για τους πελάτες Υψηλής Τάσης (ΥΤ) παρείχε την Πέμπτη η ΔΕΗ.

Σε ανακοίνωσή της επισημαίνει μεταξύ άλλων:

«Η ΔΕΗ αποτέλεσε και αποτελεί το σημαντικότερο παράγοντα στήριξης της ελληνικής βιομηχανίας.

Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ για τους πελάτες Υψηλής Τάσης παραμένουν «παγωμένες» από τον Ιούλιο του 2008.

Το κόστος παραγωγής και διάθεσης ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔΕΗ για το 2012, έχει μεταβληθεί ουσιωδώς από εξωγενείς παράγοντες, όπως καύσιμα, αγορές ενέργειας, κόστος δανεισμού και τούτο, παρά τη δραστική μείωση της συνολικής μισθοδοσίας του προσωπικού της το 2012 κατά περίπου 700 εκατ. € (41%) σε σχέση με τη δαπάνη του 2009 ύψους 1.700 εκατ. € περίπου.

Σε μία απελευθερωμένη αγορά, όσο και αν η ΔΕΗ περιορίζει τις δαπάνες της, τα νέα τιμολόγια ΥΤ πρέπει να αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το κόστος, αφενός για να μην κατηγορηθεί η ΔΕΗ για καταχρηστικές πρακτικές και αφετέρου για να μην καταστεί ένα «θνησιγενές επί ζημία μονοπώλιο.

Οι αναφορές δημοσιευμάτων σε τιμολογιακές και επενδυτικές πρακτικές που ασκούνταν προ τριακονταετίας, δεν συνάδουν με το σύγχρονο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο που ρυθμίζει τα θέματα της απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ατεκμηρίωτη αναφορά σε τιμή ηλεκτρικού ρεύματος της τάξης των 80€/MWh για πελάτες της ΔΕΗ στην ΥΤ δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, όπως προκύπτει άλλωστε από τους δημοσιοποιημένους νέους τιμοκαταλόγους της Επιχείρησης.

Ενδεικτικά αναφέρεται, ότι για τη μεταλλουργική βιομηχανία, σταθερής ζήτησης, αυτή κυμαίνεται στα 66€/MWh και είναι μόλις το 59% των 112€/MWh, που αντιστοιχεί στο εκτιμώμενο συνολικό μέσο έσοδο της ΔΕΗ για το 2012 απ’ όλους τους πελάτες, κάθε κατηγορίας και τάσης τροφοδότησης.»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk