Λογοπαίγνια και πολιτικός λόγος

Λογοπαίγνια και πολιτικός λόγος | tovima.gr

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί με λογοπαίγνια να διαμορφώσει τον πολιτικό του λόγο. Είναι γεγονός ότι γνωρίζει πολύ καλά το αντικείμενο. Νομίζει ότι βρίσκετε σε κλαδική συνέλευση του κόμματός του. Σήμερα στην συνέντευξή του στον ΑΝΤΕΝΑ μας είπε νέτα-σκέτα ότι “το ΠΑΣΟΚ είναι κέντρο”, ότι, “είναι το κέντρο του πολιτικού φάσματος”.

Στο λογοπαίγνιό του αυτό ενσωματώνει φανερά, την πρόθεσή του για το μέλλον που ετοιμάζει στο κόμμα του. Αλλά και τον τρόπο που θα κυβερνήσει, αν ποτέ καταφέρει να εκλεγεί. Μας αποκάλυψε τις σκέψεις του και μας έδωσε ερεθίσματα για να προσπαθήσουμε να αποκρυπτογραφήσουμε ποια θα είναι η επόμενη ημέρα του ΠΑΣΟΚ. Θα παραμείνει ως έχει; Θα μεταλλαχθεί; Θα αλλάξει όνομα; Εν ολίγοις, φαίνεται ότι θα πρέπει να ξεχάσουμε κάποια απο τα συνθετικά του ονόματός του, κατά κύριο λόγο, το Σοσιαλιστικό και το Κίνημα.

Προφανώς έχει καθίσει καλά στο μυαλό του, ότι, όσα είχε να προσφέρει το κόμμα αυτό, τα πρόσφερε. Είτε ήταν πολλά, είτε λίγα. Ότι, έφθασε το πλήρωμα του χρόνου. Ότι, πλησιάζει την ημερομηνία λήξης του. Άλλωστε αυτό συμπίπτει χρονικά και με τον παροπλισμό της οικογένειας Παπανδρέου, που ήσαν οι ιδρυτές του και αντιλαμβάνονταν το κόμμα ως ιδιοκτησία τους. Το ίδιο βέβαια συνέβαινε και στην άλλη όψη του ίδιου νομίσματος. Φαίνεται ότι κάποια πράγματα άρχισαν σιγά σιγά να αλλάζουν. Έγινε η εκκίνηση να αποκαραμανληοποιηθεί και να αποπαπανδρεοποιηθεί η πολιτική ζωή της χώρας. Να απαγκιστρωθεί η κοινωνία απο την αντιπαλότητα που έχει τις ρίζες της στην προ επταετίας περίοδο.

Να δούμε, επιτέλους, το μέλλον της χώρας που ζούμε, χωρίς το δίλημμα “μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα”. Να αναζητήσουμε και την άλλη λύση. Αυτή που θεωρούνταν μέχρι τώρα απαγορευμένη. Να επιστρέψουμε στα λογοπαίγνια του κ. Βενιζέλου. Ζήτησε από τους κ.κ. Σαμαρά και Καραμανλή να κάνουν την αυτοκριτική τους. Σωστά και πολύ καλά έκανε.

Για να φθάσει η χώρα στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα, ήταν απαραίτητη και η δική τους συμμετοχή. Για δυο κοινοβουλευτικές περιόδους είχαν τα χέρια τους “λυμένα” και είναι γνωστό το τί κατάφεραν. Προφανώς ο κ. Βενιζέλος έκανε την δική του αυτοκριτική και αμαρτίαν ουκ έχει. Μας είπε στην συνέντευξή του, ότι, ήταν αντίθετος στην “προσφυγή στο ΔΝΤ” και ότι, ήταν “απέναντι” στο μνημόνιο. Από πότε, αλήθεια, το ΠΑΣΟΚ λειτουργεί με δημοκρατικό συγκεντρωτισμό; Γιατί έμεινε στήλη άλατος; Γνώριζε, πολύ καλά, τι επιφύλασσε στη χώρα η προσφυγή στο ΔΝΤ.

Είχε χρέος να εναντιωθεί, όπως έπραξαν κάποιοι άλλοι, συνοδοιπόροι του μέχρι τότε, ελάχιστοι έστω, αλλά από τα γεγονότα που ακολούθησαν φαίνεται ότι είχε ήδη κάνει την επιλογή του. Είχε προτεραιότητα (για τον ίδιο) η συνέχιση της ύπαρξης του κόμματός του, από την ανεξαρτησία της χώρας.

Πρόσφατα ο πρώην πρωθυπουργός μας πληροφόρησε μέσω του “TIME”, ότι, η χώρα μας χρησιμοποιήθηκε ως πειραματόζωο. Ποιοί, λοιπόν, συναίνεσαν ώστε να χρησιμοποιηθεί ο ελληνικός λαός ως πειραματόζωο; Αυτοκριτική δεν είναι η ωραιοποίηση των πεπραγμένων, είναι η εμφάνιση της αλήθειας και η αποδοχή της ευθύνης.

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Βενιζέλος μας καθησύχασε. Δεν θα φύγουμε από το ευρώ, αλλά οι εταίροι μας θα μας πούνε, “στις εσωτερικές σας πληρωμές βγάλτε τα πέρα μόνοι σας”. Με λίγα λόγια, θα μας κόψουν τα δανεικά. Αν δεν υπάρχουν δανεικά, έπεται παύση πληρωμών. Επομένως, τι μέλει γενέσθαι; Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό. Είναι άκρως εκβιαστικό. Ζητάει την ψήφο του ελληνικού λαού για να του δοθεί η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Το επιχείρημά του; Ότι, αυτός μπορεί να δανείζεται, απρόσκοπτα, από τους εταίρους μας. Ότι, αφού θα υπάρχουν δανεικά, θα υπάρχουν και πληρωμές. Έτσι λοιπόν θα κυβερνήσει ο κ. Βενιζέλος. Με δανεικά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες