Τιτάν: Ζημιές 19,4 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο

Η μειωμένη ζήτηση στην Ελλάδα αλλά και ο παρατεταμένος χειμώνας σε Βαλκάνια και Τουρκία οδήγησε την τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν στην καταγραφή ζημιών 19,4 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2012. Οι ζημιές είναι μεγαλύτερες σε σχέση με τις ζημιές των 4,3 εκατ. ευρώ του πρώτου τριμήνου του 2011 αλλά λιγότερες σε σχέση με τα 42 εκατ. ευρώ του τέταρτου τριμήνου του 2011

Η μειωμένη ζήτηση στην Ελλάδα αλλά και ο παρατεταμένος χειμώνας σε Βαλκάνια και Τουρκία οδήγησε την τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν στην καταγραφή ζημιών 19,4 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2012. Οι ζημιές είναι μεγαλύτερες σε σχέση με τις ζημιές των 4,3 εκατ. ευρώ του πρώτου τριμήνου του 2011 αλλά λιγότερες σε σχέση με τα 42 εκατ. ευρώ του τέταρτου τριμήνου του 2011.
O κύκλος εργασιών του ομίλου Τιτάν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012 κατήλθε στα 225 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 10,9% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2011.
Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) μειώθηκαν κατά 29,3% και έφθασαν τα 34 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά αποτελέσματα του ομίλου μετά τα δικαιώματα μειοψηφίας και τους φόρους παρουσίασαν ζημία ύψους 19,4 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας 4,3 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2011.
Ο καθαρός δανεισμός του ομίλου στο τέλος του πρώτου τριμήνου διαμορφώθηκε στα 788 εκατ. ευρώ έναντι 708 εκατ. ευρώ στις 31/12/2011, υψηλότερος κατά 11%, κυρίως λόγω εποχικότητας των πωλήσεων και της αύξησης του κεφαλαίου κίνησης. Επίσης, οι συναλλαγματικές διαφορές είχαν αρνητική επίδραση στα αποτελέσματα του ομίλου κατά 3%.
Σχετικά με τις προοπτικές για το σύνολο της χρήσης η διοίκηση αναφέρει τα εξής: Στην Ελλάδα η αβεβαιότητα για την έκβαση της κρίσης που περνά η χώρα και η επιδεινούμενη οικονομική ύφεση, αποτελούν ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες για την εξέλιξη της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας. Παράλληλα, τα προσδοκώμενα οφέλη από μία μελλοντική επανεκκίνηση των δημοσίων έργων είναι αμφίβολο εάν θα επηρεάσουν τη ζήτηση δομικών υλικών εντός του τρέχοντος έτους.
Στις ΗΠΑ, η συνεχιζόμενη θετική πορεία της οικονομίας καθώς και η αυξητική τάση στον αριθμό των αδειών για νέες κατασκευές, δημιουργούν προσδοκίες για επανεκκίνηση της οικοδομικής δραστηριότητας, που βρίσκεται στα πιο χαμηλά επίπεδα των τελευταίων 30 ετών.
Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, η επέκταση των δραστηριοτήτων του ομίλου σε συνδυασμό με τη σταδιακή επάνοδο της κατασκευαστικής δραστηριότητας, αναμένεται να οδηγήσουν προοδευτικά σε αύξηση των πωλήσεων.
Τέλος, στην Αίγυπτο, παρά τη μεταβατική περίοδο που διανύει η χώρα, τις κοινωνικές αναταραχές και την επακόλουθη οικονομική αβεβαιότητα, οι εκτιμήσεις για τη ζήτηση τσιμέντου παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξες, ενώ στην Τουρκία, η ζήτηση διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, τόσο για ιδιωτικά όσο και δημόσια έργα.
Ο όμιλος συνεχίζει την προσπάθεια για συμπίεση του λειτουργικού κόστους, ολοκληρώνοντας το σχέδιο αναδιοργάνωσης των λειτουργιών του που ξεκίνησε το 2011 με προσδοκώμενα οφέλη 26 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Μυστικά και ψέματα Οι περισσότεροι θα περάσουν τις ημέρες και νύχτες των Χριστουγέννων στην Αθήνα με παρουσίες σε διακριτικά ιδιωτικά δείπνα αλλά... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk