Μπιλ Κλίντον: Η Ευρώπη χρειάζεται ανάπτυξη και όχι λιτότητα

Η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να βγει από την κρίση χρέους υιοθετώντας απλώς μέτρα λιτότητας, αλλά θα πρέπει να προωθήσει περισσότερο την ανάπτυξη, τόνισε ο αμερικανός πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον μιλώντας στο Μπέβερλι Χιλς στη διεθνή οικονομική διάσκεψη του Ινστιτούτου Μίλκεν.

«Στην Ευρώπη, το κλειδί για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης είναι το να βλέπεις την κατάσταση μακροπρόθεσμα: προώθηση της ανάπτυξης αντί για το σημερινό σχέδιο περιορισμού τους χρέους, μέσω της περικοπής των εξόδων και της αύξησης των φόρων», επισήμανε ο Κλίντον.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ υπογράμμισε πως οι χώρες που ανήκουν στη νομισματική ένωση θα έπρεπε να έχουν προβλέψει μια στρατηγική εξόδου από το ευρώ για τις πιο αδύναμες χώρες, οι οποίες εντάχθηκαν στη νομισματική ένωση σε μια ευνοϊκή περίοδο, αλλά σήμερα απειλούνται με έξοδο.

Ο Κλίντον συνέκρινε την κατάσταση στην Ευρώπη με την οικονομική κρίση στην Ιαπωνία πριν από τουλάχιστον μια δεκαετία, τονίζοντας πως θα πρέπει να πρέπει να εφαρμοστούν μακροπρόθεσμες λύσεις και όχι βιαστικές και βραχυπρόθεσμες.

«Η ευρωπαϊκή κρίση έφερε στην επιφάνεια δύο προβλήματα: ένα είναι το οργανωτικό, το οποίο επέτρεψε την ένταξη στην ευρωζώνη των πιο ευάλωτων χωρών, χωρίς να έχει χαραχθεί στρατηγική εξόδου τους…και το πρόβλημα της επιβολής μέτρων λιτότητας με κάθε κόστος, αγνοώντας τις αποδείξεις ότι τα μέτρα αυτά δεν αποδίδουν», είπε χαρακτηριστικά ο Κλίντον.

Για τον ίδιο δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι σε μια χώρα που δεν υπάρχει ιδιωτική ζήτηση και τα επιτόκια είναι σχεδόν μηδενικά μπορεί να προχωρήσουν τα μέτρα λιτότητας.

Ο Μπιλ Κλίντον εξέφρασε την άποψη πως η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα μπορέσει να ξεπεράσει τα προβλήματα των ανεξέλεγκτων ελλειμμάτων, παρά μόνο μέσω της ανάπτυξης.

«Δεν είναι δυνατόν να μειωθεί το δημόσιο χρεός, χωρίς να υπάρξουν οι απαραίτητοι δημοσιονομικοί περιορισμοί και μια επαρκής ανάπτυξη», κατέληξε ο Κλίντον.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk