Ιταλία: Η πολυτέλεια κρύβει φοροδιαφυγή 10 δισ. ευρώ

Πίσω από τις αστραφτερές Ferrari, τα πολυτελή σκάφη και τις βίλες κρύβονται οι ιταλοί φοροφυγάδες, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της συντονισμένης έρευνας των διωκτικών και οικονομικών αρχών της Ιταλίας. Η αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι έρευνες έχουν ξεκινήσει από τις αρχές του έτους και η διασταύρωση στοιχείων με την Υπηρεσία Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος έχει ήδη αποκαλύψει φοροδιαφυγή ύψους 10 δισ. ευρώ. Περισσότερα από 2000 άτομα έχουν ερευνηθεί ενώ 80 από αυτούς έχουν συλληφθεί για μη καταβολή φόρου που αντιστοιχεί σε (δηλωμένη ή όχι) κινητή και ακίνητη περιουσία. Η αστυνομία και οι άνδρες του ιταλικού ΣΔΟΕ είναι πανταχού παρόντες το τελευταίο τρίμηνο προκειμένου να εντοπιστούν οι «πρωταθλητές» στο άθλημα της φοροδιαφυγής

Πίσω από τις αστραφτερές Ferrari, τα πολυτελή σκάφη και τις βίλες κρύβονται οι ιταλοί φοροφυγάδες, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της συντονισμένης έρευνας των διωκτικών και οικονομικών αρχών της Ιταλίας.
Η αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι οι έρευνες έχουν ξεκινήσει από τις αρχές του έτους και η διασταύρωση στοιχείων με την Υπηρεσία Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος έχει ήδη αποκαλύψει φοροδιαφυγή ύψους 10 δισ. ευρώ.

Περισσότερα από 2000 άτομα έχουν ερευνηθεί ενώ 80 από αυτούς έχουν συλληφθεί για μη καταβολή φόρου που αντιστοιχεί σε (δηλωμένη ή όχι) κινητή και ακίνητη περιουσία. Η αστυνομία και οι άνδρες του ιταλικού ΣΔΟΕ είναι πανταχού παρόντες το τελευταίο τρίμηνο προκειμένου να εντοπιστούν οι «πρωταθλητές» στο άθλημα της φοροδιαφυγής. Για την ακρίβεια η σχετική εντολή της κυβέρνησης Μόντι είναι να πραγματοποιούνται συνεχείς και στοχευμένοι έλεγχοι στους τόπους του πιθανού εγκλήματος: έξω από νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, σε ορεινά σαλέ, στις μαρίνες, σε εκδηλώσεις όπου συρρέουν οι εγχώριοι τηλεοπτικοί αστέρες και όπου αλλού συχνάζουν όσοι πιθανόν διαθέτουν μεγάλη περιουσία αλλά έχουν «ξεχάσει» να τη δηλώσουν στην εφορία.

Οι ιταλικές αρχές εντόπισαν μεταξύ άλλων επιχειρηματία από την Περούτζια ο οποίος οδηγούσε τη μια μέρα Ferrari, την άλλη Mercedes και ενίοτε μια Maserati. Ωστόσο δεν είχε πληρώσει ποτέ τον αναλογούντα φόρο καθώς τα σπορ αυτοκίνητα ήταν αγορασμένα από τη μάνα του η οποία όμως δεν έκανε φορολογική δήλωση. Μια άλλη Ferrari πρόδωσε έναν υδραυλικό από την Πεσκάρα ο οποίος είναι ιδιοκτήτης τριών ακινήτων, διατηρεί περισσότερους από 30 τραπεζικούς λογαριασμούς και επιπλέον εκδίδει επί χρόνια πλαστά τιμολόγια για να γλιτώνει φόρο.

Φορολόγηση υπό όρους
Η εκστρατεία πάταξης της φοροδιαφυγής αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομικής πολιτικής του Μάριο Μόντι. Ο πρωθυπουργός της χώρας ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας ειδικής ιστοσελίδας για την προώθηση της διαφάνειας. Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της κυβέρνησης οι φορολογούμενοι θα μπορούν να καταγγείλουν περιπτώσεις κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος ή απλώς να καταθέτουν προτάσεις για τον εντοπισμό φοροφυγάδων. «Ο εξορθολογισμός και ο έλεγχος των δημοσίων δαπανών είναι θεμελιώδους σημασίας για την επίτευξη των οικονομικών στόχων, τον εκσυγχρονισμό του κράτους και την αναθέρμανση της οικονομίας» δήλωσε σήμερα ο τεχνοκράτης ηγέτης σε μια προσπάθεια να πείσει τους συμπολίτες του να συνδράμουν το έργο των αρχών.
Η φορολογική πολιτική της Ρώμης αποκτά χαρακτηριστικά πολυεθνικής καθώς η κυβέρνηση παρέχει κίνητρα επίτευξης στόχων προκειμένου να μη ληφθούν (επιπλέον) μέτρα λιτότητας. Ετσι ανακοινώθηκε ότι εφόσον επιτευχθεί ο στόχος της εξοικονόμησης 4,2 δισ. ευρώ για το τρέχον έτος (ο οποίος εξαρτάται και από την πορεία των φορολογικών εσόδων) τότε οι φορολογούμενοι θα αποφύγουν την αύξηση του ΦΠΑ στο 23% τον προσεχή Οκτώβριο όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός.

Σημειώνεται ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αυξήσει, υπό την ασφυκτική πίεση των Βρυξελλών στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, το ΦΠΑ στο 21% μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk