Απάντησε ο Γερουλάνος στην αγωγή των σκηνοθετών

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού απαντά στην αγωγή που δέχτηκε από σκηνοθέτες και παραγωγούς Μετά την δημοσίευση του Βήματος περί αγωγής του Σωματείου Ελλήνων Σκηνοθετών – Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου προς το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού σχετικά με την πρόοδο εφαρμογής του κινηματογραφικού νόμου ο υπουργός Πολιτισμού κ. Παύλος Γερουλάνος προέβη στην εξής ανακοίνωση

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού απαντά στην αγωγή που δέχτηκε από σκηνοθέτες και παραγωγούς
Μετά την δημοσίευση του Βήματος περί αγωγής του Σωματείου Ελλήνων Σκηνοθετών – Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου προς το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού σχετικά με την πρόοδο εφαρμογής του κινηματογραφικού νόμου ο υπουργός Πολιτισμού κ. Παύλος Γερουλάνος προέβη στην εξής ανακοίνωση:

«Ο ν. 3905/2010 ήρθε να επιλύσει χρόνια προβλήματα των θεσμών και του πλαισίου ενίσχυσης της κινηματογραφικής παραγωγής στη χώρα μας, όπως άλλωστε αναγνωρίστηκε από την κινηματογραφική κοινότητα. Η υλοποίηση του νόμου ξεκίνησε ήδη από το περασμένο έτος, με τον ορισμό των νέων διοικήσεων του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και τη λειτουργία των δύο οργανισμών στο πλαίσιο και το πνεύμα των νέων ρυθμίσεων.
Για την ολοκλήρωση του κανονιστικού πλαισίου που διαγράφεται από το νόμο συγκροτήθηκε από το ΥΠΠΟΤ Ομάδα Εργασίας, η οποία εργάζεται για περισσότερο από ένα χρόνο και επεξεργάζεται τις προβλεπόμενες υπουργικές αποφάσεις.
Συγκεκριμένα, έχουν ήδη δημοσιευθεί οι ακόλουθες αποφάσεις:
– Η υπ’ αριθμ. ΥΠΠΟΤ/ΔΟΕΠΥ/ΤΟΠΥΝΣ/97471/12-10-2011 Κοινή Υπουργική Απόφαση «Καθορισμός ύψους παραβόλου για χορήγηση πράξης κατάταξης ταινιών» (ΦΕΚ 2353 Β΄ 21-10-2011)

– Η υπ’ αριθμ. ΥΠΠΟΤ/ΔΟΕΠΥ/ΤΟΠΥΝΣ/105396/4-11-2011 Υπουργική Απόφαση «Καθορισμός διαδικασίας και απαιτούμενων δικαιολογητικών και προϋποθέσεων για την έκδοση πιστοποιητικού ελληνικής ιθαγένειας κινηματογραφικού έργου σύμφωνα με το άρθρο 3 του ν. 3905/2010 και ρύθμιση τρόπου υπολογισμού κριτηρίων των άρθρων 3 και 4 του ν. 3905/2010» (ΦΕΚ 2608 Β΄ 8-11-2011)
– Η υπ’ αριθμ. ΥΠΠΟΤ/ΔΟΕΠΥ/ΤΟΠΥΝΣ/75331/2-8-2011 Υπουργική Απόφαση «Εκπροσώπηση της Ελλάδος στις διαδικασίες του βραβείου OSCAR» (ΦΕΚ 2010 Β΄ 9-9-2011)
– Η υπ’ αριθμ. ΥΠΠΟΤ/ΔΟΠΕΥ/ΤΟΠΥΝΣ/75336/2-8-2011 Υπουργική Απόφαση «Συγκρότηση και λειτουργία Γνωμοδοτικών Επιτροπών αξιολόγησης καταλληλότητας κινηματογραφικών έργων (ΦΕΚ 1920 Β΄ 31-8-2011)

Επίσης, έχει ήδη υπογραφεί και βρίσκεται στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση η υπουργική απόφαση του άρθρου 5, παράγραφος 12 του ν.3905/2010 «Καθορισμός της διαδικασίας ενίσχυσης παραγωγών κινηματογραφικών έργων και επιχειρήσεων αιθουσών από τον ειδικό φόρου».
Η υπουργική απόφαση του άρθρου 8 «Καθορισμός του τρόπου υπολογισμού της αντιστοιχίας του ποσού που διαθέτει υπόχρεη εταιρεία σε διαφημιστικό χρόνο, της διαδικασίας και των απαιτούμενων δικαιολογητικών για την πιστοποίηση του ποσού της Επένδυσης της Κινηματογραφικής Παραγωγής» βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας.
Τέλος, ο εσωτερικός κανονισμός του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, βρίσκεται επίσης σε τελικό στάδιο επεξεργασίας από την Ομάδα Εργασίας. Επισημαίνεται ότι ο εσωτερικός κανονισμός αφορά αποκλειστικά στην εσωτερική λειτουργία του φορέα και σε καμία περίπτωση δεν εμποδίζει την κατάρτιση νέων προγραμμάτων επιδοτήσεων και χρηματοδοτήσεων από τον οργανισμό.
Όσον αφορά στη χρηματοδότηση της κινηματογραφικής παραγωγής ο ν. 3905/2010 επέφερε ουσιαστικές αλλαγές, καθώς η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην κινηματογραφική παραγωγή έχει αποτελέσει χρόνιο ζητούμενο και η αναγκαιότητα αυτής της συμμετοχής γίνεται ακόμα πιο επιτακτική σε συνθήκες οξείας δημοσιονομικής στενότητας.
Η υπ’ αριθμόν 5/15.2.2012 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου Α.Ε., για την σύναψη προγραμματικής συμφωνίας με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, με αντικείμενο την παραγωγή νέων ταινιών, συνιστά αλλαγή υποδείγματος και αποτελεί οδηγό για τη χρηματοδότηση της κινηματογραφικής παραγωγής από τον ιδιωτικό τομέα. Αυτή η πρωτοβουλία ήρθε σε συνέχεια της θέσπισης φορολογικών κινήτρων για την ενίσχυση της κινηματογραφικής παραγωγής από ιδιώτες επενδυτές με το ν. 3842/2010 «Αποκατάσταση φορολογικής δικαιοσύνης, αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και άλλες διατάξεις» του Υπουργείου Οικονομικών, αρμοδιότητας του οποίου είναι η εφαρμογή του οικείου νόμου.
Σχετικά με την λειτουργία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου επισημαίνεται ότι επετεύχθη η μείωση των λειτουργικών εξόδων του οργανισμού κατά 30% και η αποπληρωμή των λογιστικοποιημένων χρεών κατά 30%.
Στο πλαίσιο της πολιτιστικής πολιτικής για τον κινηματογράφο, λειτούργησε για δεύτερη συνεχή χρονιά η νέα διαδικασία επιχορηγήσεων μέσω του Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων. Οι σχετικές αποφάσεις είναι αναρτημένες στο http://drasis.culture.gr
Τέλος, με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να ευχηθώ καλή επιτυχία στην τελετή απονομής των βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, την προσεχή Δευτέρα.»

Δείτε την είδηση της αγωγής

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
Σίβυλλα
Helios Kiosk