Μειωμένες οι εκλογικές δαπάνες, υποστηρίζει το υπουργείο Εσωτερικών

«Όλα είναι έτοιμα για τη διενέργεια της εκλογικής αναμέτρησης της 6ης Μαίου 2012», διαμηνύει το υπουργείο Εσωτερικών σε ανακοίνωσή του με την οποία κάνει γνωστό ότι έχουν μειωθεί δραστικά οι εκλογικές δαπάνες σε σχέση με το 2009. Παρά ταύτα, ωστόσο, ευννοημένα θα είναι στην παρούσα εκλογική αναμέτρηση τα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα

«Όλα είναι έτοιμα για τη διενέργεια της εκλογικής αναμέτρησης της 6ης Μαίου 2012», διαμηνύει το υπουργείο Εσωτερικών σε ανακοίνωσή του με την οποία κάνει γνωστό ότι έχουν μειωθεί δραστικά οι εκλογικές δαπάνες σε σχέση με το 2009. Παρά ταύτα, ωστόσο, ευννοημένα θα είναι στην παρούσα εκλογική αναμέτρηση τα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα.

Σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει ότι «έχει προχωρήσει σε όλες τις βασικές ενέργειες για την διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας της 6ης Μαΐου».

«Πέρα από τις υπουργικές αποφάσεις για σωρεία επιμέρους θεμάτων και την κινητοποίηση του στελεχιακού δυναμικού που συμμετέχει στη διαδικασία αυτή», τονίζεται στην ανακοίνωση, «στις εκλογές αυτές λήφθηκαν σημαντικά διαφορετικές αποφάσεις σε ότι αφορά τον τηλεοπτικό χρόνο των εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων και τις δαπάνες των εκλογών».

Συγκεκριμένα, σε συνεργασία με το υπουργείο Επικρατείας:

α) Θεσπίστηκε νέα κατηγορία των εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων που έχουν συνδυασμούς σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες και που έλαβαν ένα ελάχιστο ποσοστό ψήφων στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές ή ευρωεκλογές.

Τα κόμματα αυτά είχαν την εξής ευνοϊκότερη μεταχείριση σε σχέση με το 2009:

– Ξεκίνησαν την προεκλογική τους εκστρατεία πριν την ανακήρυξή τους από τον Άρειο Πάγο.

– Τους δόθηκαν δύο πεντάλεπτα προβολής των προγραμματικών τους θέσεων αντί ενός.

– Τους δόθηκε, για πρώτη φορά, χρόνος τηλεοπτικής διαφήμισης για κάθε κόμμα αξίας 20.100 ευρώ.

– Τους δόθηκε, επίσης για πρώτη φορά, δωρεάν διαφημιστικός χρόνος στην ιδιωτική και κρατική ραδιοφωνία.

β) Τα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα με συνδυασμούς στα 3/5 των εκλογικών περιφερειών είχαν την ακόλουθη ευνοϊκότερη μεταχείριση σε σχέση με το 2009 :

– Εξισώθηκε ο χρόνος προβολής της συνέντευξης του αρχηγού τους με το χρόνο των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

– Παρασχέθηκε, για πρώτη φορά, η υποχρέωση της ΕΡΤ για μετάδοση προεκλογικής ή άλλης ανάλογης εκδήλωσης.

– Τους δόθηκαν δύο πεντάλεπτα προβολής των προγραμματικών τους θέσεων αντί ενός τριλέπτου το 2009.

– Τους δόθηκε, για πρώτη φορά, χρόνος τηλεοπτικής διαφήμισης αξίας 10.050 ευρώ.

– Τους δόθηκε, για πρώτη φορά, δωρεάν διαφημιστικός χρόνος στα ιδιωτικά ραδιόφωνα και στην ΕΡΑ.

γ) Στις εκλογές του 2012 δεν μετέχουν κόμματα με συνδυασμούς στην επικράτεια πάνω από 50%, αλλά κάτω των 3/5, που προβλεπόταν ως ξεχωριστή κατηγορία, στις εκλογές του 2009.
Σχετικά με τις εκλογικές το υπουργείο Εσωτερικών κάνει γνωστό τα εξής:

Πρώτον, με βάση τον εγκεκριμένο Προϋπολογισμό του Κράτους η συνολική δαπάνη του Υπουργείου Εσωτερικών δεν θα ξεπεράσει (συνολικά) τα 50 εκ. ευρώ.

Δεύτερον, οι δαπάνες αυτές αναλύονται στις ακόλουθες δύο ευρύτερες κατηγορίες:

– Οι δαπάνες για αποζημιώσεις δεν θα υπερβούν τα 41,5 εκατ. ευρώ, έναντι δαπάνης 68 εκατ. ευρώ το 2009.

– Οι δαπάνες για προμήθειες δεν θα υπερβούν τα 8,5 εκατ. ευρώ έναντι 15,4 εκατ. ευρώ το 2009, με μηδενισμό της διαφημιστικής δαπάνης.

Τρίτον, ως προς τη σύνθεση και το ύψος των αποζημιώσεων οι βασικές αλλαγές του 2012 σε σύγκριση με το 2009 είναι οι εξής :

– Στο χώρο του Υπουργείου Εσωτερικών και της Αυτοδιοίκησης (πλην των δήμων) θα απασχοληθούν 3296 υπάλληλοι (έναντι 7898 το 2009), με ανώτατο όριο δαπάνης 5,5 εκατ. ευρώ (έναντι 20,9 εκατ. ευρώ το 2009).

– Από τους δικαιούχους του Υπουργείου Δικαιοσύνης, των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, των υπηρεσιών δημοσιονομικού ελέγχου, του Ελεγκτικού Συνεδρίου, της Ανώτατης Εφορευτικής Επιτροπής και της Γ.Γ. Ενημέρωσης θα απασχοληθούν 9028 άτομα έναντι 16424 ατόμων το 2009, με συνολική δαπάνη για επιδόματα 4,9 εκατ. ευρώ, έναντι 17,7 εκατ. ευρώ το 2009, ήτοι 547 ευρώ/άτομο έναντι 1079 ευρώ/άτομο το 2009.

– Στους παραπάνω δεν περιλαμβάνονται οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, οι έφοροι και γραμματείς των εφορευτικών επιτροπών, για τους οποίους προβλέπεται συνολική δαπάνη 23,8 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις (πέραν των οδοιπορικών) έναντι 26,9 εκατ. ευρώ τελικής δαπάνης το 2009 (μαζί με τα οδοιπορικά).

– Για τους υπαλλήλους των Δήμων προβλέφθηκε συνολική δαπάνη 3 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk