Γ. Κουτρουμάνης: «Αυξήθηκαν τα έσοδα των ταμείων»

Χωρίς υποσχέσεις και ψεύτικα λόγια κατεβαίνει το ΠαΣοΚ στις εκλογές της Κυριακής τονίζει ο Γιώργος Κουτρουμάνης, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Υποψήφιος Βουλευτής Β΄ Αθήνας σε συνέντευξη του στο «ΒΗΜΑ»

Χωρίς υποσχέσεις και ψεύτικα λόγια κατεβαίνει το ΠαΣοΚ στις εκλογές της Κυριακής τονίζει ο Γιώργος Κουτρουμάνης, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Υποψήφιος Βουλευτής Β΄ Αθήνας σε συνέντευξη του στο «ΒΗΜΑ».

O υπουργός ξεκαθαρίζει ότι «δεν πρόκειται να υπάρξουν οριζόντιες περικοπές συντάξεων» κι ότι «μπορεί να υπάρξει εξοικονόμηση χρημάτων μέσα από τον περιορισμό της σπατάλης και τον έλεγχο όλων των δαπανών. Σε αυτό το πεδίο έχουμε μέχρι σήμερα μείωση της δαπάνης κατά 3,2 δισ. ευρώ ετησίως και στο τέλος του 2012 το αποτέλεσμα θα είναι 4,5 δισ. ευρώ. Αυτή η προσπάθεια θα πρέπει να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα».
Επίσης σημειώνει ότι το α΄ τρίμηνο του χρόνου αυξήθηκαν τα έσοδα των ταμείων.

-Κύριε Υπουργέ, η αγωνία των Ελλήνων για την επόμενη μέρα της οικονομίας έχει κορυφωθεί. Χρειάζεται, συμφωνία με άλλες πολιτικές δυνάμεις για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων;

«Η αγωνία, η δυσαρέσκεια και η ανασφάλεια για το αύριο αποτελούν κυρίαρχα φαινόμενα αυτής της προεκλογικής περιόδου. Η χώρα και ο λαός μας βρίσκονται μπροστά σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση που πρέπει όμως να την αντιμετωπίσουμε με ισχυρή κυβέρνηση από την επόμενη ημέρα των εκλογών. Μια κυβέρνηση που θα στηριχθεί σε πολιτικές δυνάμεις που είναι διατεθειμένες να αναλάβουν υποχρεώσεις και ευθύνες. Αυτό είναι και το νόημα αυτών των εκλογών. Το αποτέλεσμα της κάλπης πρέπει να είναι αποτέλεσμα για τη διακυβέρνηση της χώρας έτσι ώστε να συνεχιστεί η προσπάθεια και να μην πάνε χαμένες οι θυσίες. Για να προχωρήσουν άμεσα και να ολοκληρωθούν οι μεγάλες αλλαγές, για να ξεπεράσουμε την κρίση και να ανοίξουμε δρόμο στην ελπίδα. Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ πιστεύω ότι έχει αυτά τα χαρακτηριστικά και ας ελπίσουμε ότι οι έλληνες θα δώσουν με την ψήφο τους την νίκη στην μεγάλη δημοκρατική παράταξη για να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο την επόμενη μέρα».

-Είναι η πρώτη φορά που πηγαίνουμε στις κάλπες όχι με παροχές αλλά με περικοπές…

Πράγματι αυτήν την προεκλογική περίοδο δεν υπάρχουν εξαγγελίες για παροχές εκτός ελαχίστων περιπτώσεων και πως θα μπορούσαν να υπάρχουν άλλωστε. Υπάρχουν όμως υποσχέσεις για επαναδιαπραγμάτευση των όρων ή και καταγγελία του μνημονίου δημιουργώντας την ψευδαίσθηση ότι μπορούμε να ακολουθήσουμε εύκολους δρόμους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Όλα αυτά είναι λόγια χωρίς περιεχόμενο. Για να υπερβούμε το μνημόνιο και τις συνέπειες του δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να συνειδητοποιήσουμε το δικό μας πρόβλημα.

-Είναι έτοιμο όμως το πολιτικό σύστημα να πάρει δύσκολες αποφάσεις;

«Το πολιτικό σύστημα θα βρίσκεται πάντοτε μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις και επώδυνα μέτρα όσο δεν υπάρχει σχέδιο και συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις που πρόκειται να προωθηθούν. Χρειαζόμαστε μέτρα με τα οποία θα εξοικονομηθούν 11 δισ. ευρώ περίπου τη διετία 2013 – 2014. Η πρόταση που έχει γίνει από τον κ. Βενιζέλο για διεύρυνση του χρόνου προσαρμογής κατά 1 έτος και μέχρι το έτος του 2015 δίνει περιθώριο για μέτρα ηπιότερου χαρακτήρα ή και επίτευξη του στόχου σε εναλλακτικές επιλογές. Στο Υπουργείο Εργασίας έχουμε αποδείξει ότι μπορεί να υπάρξει εξοικονόμηση χρημάτων μέσα από τον περιορισμό της σπατάλης και τον έλεγχο όλων των δαπανών. Σε αυτό το πεδίο έχουμε μέχρι σήμερα μείωση της δαπάνης κατά 3,2 δισ. ευρώ ετησίως και στο τέλος του 2012 το αποτέλεσμα θα είναι 4,5 δισ. ευρώ. Αυτή η προσπάθεια θα πρέπει να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα. Επομένως μπορούμε να πετύχουμε το στόχο εάν κινηθούμε με ταχύτητα από την επόμενη ημέρα των εκλογών και να αποφύγουμε οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις».

-Θα υπάρξουν και νέα μέτρα, όπως περικοπές στις συντάξεις;

«Απάντησα ήδη ότι μπορούμε και πρέπει να αποφύγουμε παραπέρα οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις. Η προσπάθεια που καταβάλουμε και οι προβλέψεις με βάση τα αποτελέσματα του 1ου τριμήνου κινούνται στην κατεύθυνση αυτή αρκεί να μην υπάρξει καμιά χαλάρωση. Πέρα από την περιστολή των δαπανών, έχουμε καταγράψει ένα θετικό αποτέλεσμα στα έσοδα που είναι αυξημένα το 1ο τρίμηνο , σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, κατά 5,5% σε σχέση με αυτά που είχαν προϋπολογιστεί. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί αντιστοιχεί σε ετήσια βάση στο ποσό των 900 εκ. ευρώ. Οι αμέσως επόμενοι μήνες, ξεκινώντας από το Μάιο, είναι μήνες μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών για τον έλεγχο της αγοράς εργασίας και των δημοσίων εσόδων (κάρτα εργασίας, συνείσπραξη εισφορών και φόρων, ενιαίοι μηχανισμοί ελέγχου κλπ.).Στόχος μας είναι να βελτιωθεί η εισπραξιμότητα και να διευρυνθεί η βάση για την είσπραξη εισφορών και φόρων».

-Η ανεργία καλπάζει…

«Η ανεργία αποτελεί χωρίς αμφιβολία το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα σήμερα στη χώρα μας και όχι μόνο. Σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες το 2011 ήταν ο χρόνος που η ανεργία σημείωσε ρεκόρ 15ετίας. Η λύση στο τεράστιο αυτό πρόβλημα μπορεί να έλθει με πολιτικές ανάπτυξης και ενίσχυσης της απασχόλησης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, προφανώς και στην Ελλάδα. Εκτιμώ, και αυτό λένε όλες οι προβλέψεις, ότι από το 2013 θα υπάρξει υποχώρηση στο μεγάλο ποσοστό της ανεργίας. Μέχρι τότε όμως πρέπει να εξασφαλίσουμε όλα τα μέσα και τους πόρους προκειμένου να βάλουμε ισχυρό ανάχωμα στην αύξηση της ανεργίας. Ήδη έχουν υλοποιηθεί ή υλοποιούνται 68 προγράμματα, κυρίως από τον ΟΑΕΔ, με πόρους από το ΕΣΠΑ αλλά και εθνικούς πόρους. Με βάση το σχεδιασμό μας φέρνουμε μπροστά όλα τα προγράμματα έτσι ώστε να ωφεληθούν από σήμερα και μέχρι το τέλος του 2013, 360.000 άνεργοι κυρίως νέοι με προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης. Παράλληλα βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις με την αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή προκειμένου να εξασφαλίσουμε 400 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για να ενισχύσουμε όλες τις πολιτικές απασχόλησης με προτεραιότητα στους νέους που αντιμετωπίζουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
Σίβυλλα
Helios Kiosk