Δυόσμος: το μυρωδικό-φετίχ

Οταν η Περσεφόνη έπιασε στα πράσα τη νύφη Μίνθη με τον άντρα της τον Αδη, τη μεταμόρφωσε στο εν λόγω μυριστικό, το οποίο από την αρχαιότητα εκμεταλλεύτηκαν οι Ελληνες και έτριβαν με αυτό το τραπέζι τους προτού φάνε, όπως και οι Αιγύπτιοι.

Οι Κινέζοι αρωμάτιζαν με δυόσμο το νερό του μπάνιου τους. Μπορεί να ζήσει όλον τον χρόνο στο περβάζι μας, αν τον βλέπει ο ήλιος και δεν τον αφήνουμε να διψάσει. Αρωματίζει κεφτεδάκια, σάλτσες, πίτες και σούπες, κάνει καλή παρέα με τη σοκολάτα, είναι χωνευτικός και ηρεμιστικός, βοηθά στις αϋπνίες, στον λόξιγκα, ενώ σε κομπρέσες ανακουφίζει τις δερματικές παθήσεις και τους πόνους των ρευματικών.

Πέστο δυόσμου με φέτα
Χτυπάμε στο μπλέντερ 1½ φλ. φυλλαράκια δυόσμου, 3/4 φλ. έ.π. ελαιόλαδο, 1 σκελίδα σκόρδου, 2 κ.σ. λευκά αμύγδαλα καβουρδισμένα, μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού, ξύσμα από ½ λεμόνι, 200 γρ. φέτα και πιπέρι. Το σερβίρουμε με οποιοδήποτε ζυμαρικό ή ρύζι.

Σάλτσα για όλα τα κεφτεδάκια
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ 1 γιαούρτι στραγγιστό, ½ φλ. ξινόγαλο, 1 αγγουράκι τριμμένο, τα φύλλα από 1 ματσάκι δυόσμου ψιλοκομμένα, χυμό από ½ λεμόνι, 4 κ.σ. ελαιόλαδο, αλατοπίπερο και πασπαλίζουμε με γλυκιά πάπρικα. Ταιριάζει σε κεφτεδάκια με κρέας, κοτόπουλο, λαχανικά ή όσπρια.

Κοτόπουλο με δυόσμο
Σε ζεστό τηγάνι, σοτάρουμε σε 5 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 ολόκληρο στήθος κοτόπουλου σε μπουκιές, μαζί με 1 κρεμμύδι σε φέτες, μέχρι να ροδίσει. Σβήνουμε με 1 σφηνάκι γλυκό σαμιώτικο κρασί και χυμό από 1 λεμόνι και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε 1 κ.γ. κάρι, χυμό από 1 πορτοκάλι και αλατοπίπερο, σκεπάζουμε και αφήνουμε το κοτόπουλο να μαλακώσει, για 10 λεπτά. Προσθέτουμε 1 φλ. ψιλοκομμένο δυόσμο, ανακατεύουμε και σερβίρουμε με λευκό ρύζι.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk