Μαίνεται στην Καλιφόρνια η μάχη του φουαγκρά

Εκατό από τους καλύτερους σεφ της Καλιφόρνιας, στις ΗΠΑ, υπέγραψαν κατεπείγουσα έκκληση προς τις Αρχές της πολιτείας να μην εφαρμοστεί την 1η Ιουλίου ο νέος νόμος που απαγορεύει την εισαγωγή, παραγωγή και κυκλοφορία του φουαγκρά

Εκατό από τους καλύτερους σεφ της Καλιφόρνιας, στις ΗΠΑ, υπέγραψαν κατεπείγουσα έκκληση προς τις Αρχές της πολιτείας να μην εφαρμοστεί την 1η Ιουλίου ο νέος νόμος που απαγορεύει την εισαγωγή, παραγωγή και κυκλοφορία του φουαγκρά.

Οι περιορισμοί έχουν προγραμματισθεί για δύο λόγους. Πρώτον, για λόγους δημόσιας υγείας καθώς το πασίγνωστο έδεσμα θεωρείται εξαιρετικά παχυντικό και επιβλαβές. Δεύτερον, για λόγους προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων καθώς οι εκτροφείς υπερ-διατρέφουν τις πάπιες ταϊζοντάς τες με το ζόρι: υποχρεώνουν τα πουλιά να καταπίνουν τεράστιες ποσότητες φαγητού ώστε να μεγαλώσει πολύ το συκώτι τους, από το οποίο κατασκευάζεται το φουαγκρά.

Οι σεφ, μαζί με τον ένα και μοναδικό καλιφορνέζο παραγωγό φουαγκρά, διαμαρτύρονται υποστηρίζοντας ότι θα πληγούν οικονομικά τα εστιατόριά τους. Και ζητούν αναβολή της εφαρμογής του νόμου «έως ότου βρεθεί ένας πιο φιλοζωικός τρόπος διατροφής των πουλερικών».

Η «μάχη του φουαγκρά» μαίνεται, αλλά έχει μεγάλη προϊστορία. Το 2004 η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε να υψώσει εμπόδια στις εισαγωγές, κυρίως από τη Γαλλία. Τότε στην Καλιφόρνια η πολιτειακή κυβέρνηση έδωσε ένα περιθώριο επτά ετών (λήγει την 1η Ιουλίου 2012, εξ ου και η σχετική σπουδή) για να προσαρμοστούν όσοι εκτρέφουν πάπιες και διακινούν το προϊόν.

«Τους έδωσα επτά χρόνια και τώρα, τελευταία στιγμή, έρχονται όλοι και λένε «Θεέ μου, τί θα κάνω, θα καταστραφεί η επιχείρησή μου»» δήλωσε ο Τζον Μπάρτον, εμπνευστής του σχετικού νόμου και επικεφαλής, σήμερα, των Δημοκρατικών της Καλιφόρνιας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk