Βερολίνο: Η φυλάκιση Τιμοσένκο μπλοκάρει τη σύνδεση ΕΕ – Ουκρανίας

Εντείνοντας τις πιέσεις προς την πλευρά του Κιέβου και εκφράζοντας την ανησυχία του για την κατάσταση της Ουκρανής πρώην πρωθυπουργού, Γιούλια Τιμόσενκο, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, απείλησε να μπλοκάρει την επικύρωση της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ – Ουκρανίας.

Εντείνοντας τις πιέσεις προς την πλευρά του Κιέβου και εκφράζοντας την ανησυχία του για την κατάσταση της ουκρανής πρώην πρωθυπουργού, Γιούλια Τιμοσένκο, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, απείλησε να μπλοκάρει την επικύρωση της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ – Ουκρανίας.

«Εμείς οι Γερμανοί λέμε ότι η συμφωνία σύνδεσης ΕΕ – Ουκρανίας δεν μπορεί να επικυρωθεί αν δεν πληρούνται απολύτως οι συνθήκες ενός Κράτους δικαίου», τόνισε ο Βεστερβέλε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

Η συμφωνία της 30ής Μαρτίου ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ουκρανία δεν έχει ακόμα υπογραφεί επισήμως.

Παράλληλα, σε άλλη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Bild» ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε στο Κίεβο ότι ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης έχει δεσμευτεί να εφαρμόζει τους κανόνες σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Η ουκρανική κυβέρνηση πρέπει να ξέρει πως ο δρόμος προς την Ευρώπη περνά από μια γέφυρα που στηρίζεται σε δύο πυλώνες: τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου», υπογράμμισε ο Βέστερβέλε.

Σε ερώτηση για το αν η γερμανική κυβέρνηση θα μποϊκοτάρει το Euro-2012 που θα διεξαχθεί στην Ουκρανία (και την Πολωνία) ο ίδιος απάντησε πως πιστεύει «ότι δεν έχει νόημα να αποφασιστεί κάτι τέτοιο τώρα» και πρόσθεσε πως «αυτό που έχει σημασία είναι η παροχή βοήθειας προς την Τιμόσενκο».

Σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, η καγκελάριος Μέρκελ και η κυβέρνησή της είναι πιθανό να μη μεταβούν στην Ουκρανία για τους αγώνες της εθνικής Γερμανίας αν μέχρι τότε δεν έχει απελευθερωθεί η Γιούλια Τιμοσένκο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk