Πανελλαδικές: Μηχανογραφικά με password από εφέτος

Προσωπικό αριθμό ασφαλείας (password) θα αποκτήσουν εφέτος όλοι οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων για την υποβολή των ηλεκτρονικών μηχανογραφικών τους δελτίων που θα κατατεθούν για δεύτερη χρονιά μέσω Διαδικτύου.

Προσωπικό αριθμό ασφαλείας (password) θα αποκτήσουν εφέτος όλοι οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων για την υποβολή των ηλεκτρονικών μηχανογραφικών τους δελτίων που θα κατατεθούν για δεύτερη χρονιά μέσω Διαδικτύου.

Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας στο πρώτο στάδιο της διαδικασίας, όλοι οι υποψήφιοι είτε των γενικών λυκείων (90% και 10%) είτε των επαγγελματικών λυκείων (ομάδες Α’ και Β’) πρέπει από την Τρίτη 8 Μαΐου, έως και την Παρασκευή 18 του ίδιου μήνα να προσέλθουν στο Λύκειό τους για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), που θα δημιουργήσουν οι ίδιοι.

Με αυτό τον κωδικό, θα μπορούν σε επόμενη φάση, αφού μπουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.minedu.gov.gr, να επεξεργαστούν και, τον Ιούνιο, να υποβάλουν οριστικά το μηχανογραφικό τους δελτίο.

Οι ημερομηνίες για την οριστική υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων θα ανακοινωθούν εγκαίρως από το υπουργείο, ενώ οι πανελλαδικές εξετάσεις όπως είναι γνωστό, εφέτος ξεκινούν στις 21 Μαΐου.
Πάντως όπως αναφέρεται σε δελτίο τύπου του υπουργείου Παιδείας, η διαδικασία υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων είναι «απλή και φιλική προς το χρήστη, ενώ τα δικαιολογητικά για την απόκτηση του προσωπικού κωδικού ασφαλείας (password) είναι ελάχιστα». Πέρυσι ωστόσο, είχαν προκύψει προβλήματα κατά την πρώτη εφαρμογή του νέου συστήματος, καθώς πολλοί υποψήφιοι είχαν μπερδευτεί και δεν είχαν οριστικοποιήσει την υποβολή του μηχανογραφικού τους δελτίου, με αποτέλεσμα κάποιοι να κινδυνεύσουν να μην εισαχθούν σε τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης, παρότι είχαν πετύχει υψηλές βαθμολογίες στις εξετάσεις. Το θέμα ωστόσο, ρυθμίστηκε τελικά από το υπουργείο Παιδείας. Αναλυτικά και όπως ανακοινώθηκε σήμερα:
Οι υποψήφιοι γενικών λυκείων και επαγγελματικών λυκείων-Β’ για το 90% και οι υποψήφιοι επαγγελματικών λυκείων-Α’, για να δημιουργήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), θα επιδεικνύουν στο Λύκειό τους το δελτίο εξεταζομένου ή την αστυνομική τους ταυτότητα. Σε περίπτωση εξουσιοδοτημένου από τον υποψήφιο εκπροσώπου, θα κατατίθεται στο Λύκειο η πρωτότυπη εξουσιοδότηση, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής από αρμόδια αρχή.
Οι υποψήφιοι ημερήσιων γενικών λυκείων και επαγγελματικών λυκείων-Β’ με την κατηγορία του 10% (που κάνουν χρήση παλαιότερης βαθμολογίας) για να δημιουργήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), θα επιδεικνύουν στο λύκειο την πρωτότυπη βεβαίωση πρόσβασης και την αστυνομική τους ταυτότητα. Σε περίπτωση εξουσιοδοτημένου από τον υποψήφιο εκπροσώπου, θα κατατίθεται στο λύκειο η πρωτότυπη εξουσιοδότηση, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής από αρμόδια αρχή.

Αλλαγές για πολύτεκνους και ειδικές κατηγορίες
Αλλαγές έγιναν εφέτος και στις ειδικές κατηγορίες εξεταζομένων που διεκδικούν την εισαγωγή τους στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας με ευεργετικές διαδικασίες. Όπως είναι γνωστό, για τις ειδικές περιπτώσεις των πολύτεκνων, των τρίτεκνων και των κοινωνικών κριτηρίων αίρονται τα ηλικιακά όρια, απαλείφεται το εισοδηματικό κριτήριο και καταργείται ο γεωγραφικός περιορισμός της μιας και μοναδικής περιφέρειας.
Ετσι, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, για την εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων, την ίδια περίοδο (8-5-2012 ως 18-5-2012) που όλοι οι υποψήφιοι θα προσέλθουν στο Λύκειό τους για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), όσοι από αυτούς ανήκουν σε κάποια ειδική περίπτωση, θα προσκομίσουν στο Λύκειό τους τα απαραίτητα δικαιολογητικά (μαζί με το πρότυπο υπόδειγμα σχετικής αίτησης) και μετά από τον έλεγχο των δικαιολογητικών, θα χαρακτηρίζονται από τον υποδιευθυντή ως ειδική περίπτωση (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια).

Για τα δικαιολογητικά και τη διαδικασία, οι υποψήφιοι θα ενημερωθούν είτε από το Λύκειό τους είτε από την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.minedu.gov.gr, όπου αναρτώνται όλα τα σχετικά έγγραφα, εγκύκλιοι, υποδείγματα αίτησης και υπεύθυνων δηλώσεων κλπ.

Υπενθυμίζεται ότι τα παραπάνω δεν αφορούν τις ειδικές κατηγορίες των πολύτεκνων, των τρίτεκνων κλπ. για τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και τις Σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, καθώς η διαδικασία και τα δικαιολογητικά γι αυτές τις Σχολές καθορίζονται και ανακοινώνονται από τα αρμόδια υπουργεία.
Οι υποψήφιοι, τόσο για τη δημιουργία προσωπικού κωδικού ασφαλείας (password) όσο και για την υποβολή και έλεγχο των δικαιολογητικών για υπαγωγή σε κάποια ειδική περίπτωση, απευθύνονται στο Λύκειο ως εξής:
Οσοι υποψήφιοι (μαθητές και απόφοιτοι) υπέβαλαν αίτηση-δήλωση για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2012 των γενικών λυκείων ή επαγγελματικών λυκείων, θα απευθυνθούν στο αντίστοιχο σχολείο.
Οσοι απόφοιτοι- κάτοχοι βεβαίωσης πρόσβασης 2010 ή 2011 από ημερήσιο γενικό λύκειο ή ημερήσιο επαγγελματικό λύκειο (ομάδα Β’) υποβάλουν μηχανογραφικό δελτίο για το 10% των θέσεων εισακτέων χωρίς νέα εξέταση, θα απευθυνθούν σε οποιοδήποτε ημερήσιο γενικό λύκειο ή επαγγελματικό λύκειο, κατά προτίμηση στο πλησιέστερο στην κατοικία τους ή εκείνο της αποφοίτησής τους.
Τέλος, όσοι απόφοιτοι με την αίτηση-δήλωση του Φεβρουαρίου δήλωσαν υποψηφιότητα για το 90% των θέσεων (με νέα εξέταση), αλλά τελικά δεν προσέλθουν στις πανελλαδικές σε κανένα μάθημα, αμέσως μετά τη λήξη των πανελλαδικών θα προσέλθουν στο Λύκειό τους, για να τους επιστραφεί η βεβαίωση πρόσβασης. Αν αυτοί οι απόφοιτοι αποφασίσουν να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων χωρίς νέα εξέταση (το δικαίωμα αυτό έχουν οι κάτοχοι βεβαίωσης πρόσβασης ημερήσιων γενικών λυκείων ή επαγγελματικών λυκείων-Β’ των ετών 2010 ή 2011), θα πρέπει τον Ιούνιο να προσέλθουν πάλι στο Λύκειο, προκειμένου να δημιουργήσουν νέο προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) και να χαρακτηριστούν εκ νέου από τον υποδιευθυντή ως ειδική περίπτωση (αν ανήκουν σε κάποια ειδική περίπτωση), ακόμα και αν θα το έχουν ήδη κάνει από 8-5-2012 ως και 18-5-2012.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk