Το διακύβευμα των εκλογών

Τα κόμματα της συγκυβέρνησης, ΠαΣοΚ και Νέα Δημοκρατία, απέδειξαν για μία ακόμη φορά ότι βρίσκονται στο χθες. Κανένα μάθημα δεν πήραν από την καταστροφή και την περιπέτεια που οι ίδιοι οδήγησαν τη χώρα και επιδίδονται ακόμη και τώρα στη γνωστή τους προεκλογική αυτοκοροϊδία. Μία αυτοκοροϊδία που στόχο έχει να ποδηγετήσει και πάλι τη θέληση του ελληνικού λαού. Ο Λαός όμως αυτή τη φορά φαίνεται πως δεν θα πέσει θύμα , δεν θα παραπλανηθεί ούτε από τα μεγάλα λόγια, τις υποσχέσεις και τις χαλαρές συγγνώμες ούτε από τη στοχευόμενη προπαγάνδα. Ο κάθε πολίτης αυτής της χώρας κάθε φορά που ακούει τα παπαγαλάκια να επαναλαμβάνουν

Το διακύβευμα των εκλογών | tovima.gr
Τα κόμματα της συγκυβέρνησης, ΠαΣοΚ και Νέα Δημοκρατία, απέδειξαν για μία ακόμη φορά ότι βρίσκονται στο χθες. Κανένα μάθημα δεν πήραν από την καταστροφή και την περιπέτεια που οι ίδιοι οδήγησαν τη χώρα και επιδίδονται ακόμη και τώρα στη γνωστή τους προεκλογική αυτοκοροϊδία. Μία αυτοκοροϊδία που στόχο έχει να ποδηγετήσει και πάλι τη θέληση του ελληνικού λαού.
Ο Λαός όμως αυτή τη φορά φαίνεται πως δεν θα πέσει θύμα, δεν θα παραπλανηθεί ούτε από τα μεγάλα λόγια, τις υποσχέσεις και τις χαλαρές συγγνώμες ούτε από τη στοχευόμενη προπαγάνδα.
Ο κάθε πολίτης αυτής της χώρας κάθε φορά που ακούει τα παπαγαλάκια να επαναλαμβάνουν με κάθε τρόπο τις «επιτυχίες» των δύο αυτών κομμάτων και των ανειδίκευτων, απαίδευτων και ανίκανων στελεχών που οδήγησαν τη χώρα στο βάραθρο, θα ανασύρει από τη μνήμη του την αναντιστοιχία λόγων και έργων, την προεκλογική μεγαλοστομία και την μετεκλογική προσγείωση στην πολιτική του ρουσφετιού, της αναξιοκρατίας, της λαμογιάς, της μίζας και του βολέματος των ημετέρων.
Ο κάθε πολίτης θα ανασύρει από τη μνήμη του την πρόσφατη, έστω κι αργά ομολογία του μεγαλοστελέχους του ΠαΣοΚ ότι «η Νέα Δημοκρατία κατέστρεψε τη χώρα και το ΠαΣοΚ την αποτελείωσε».
Ποιος είναι όμως ο στόχος του ΠαΣοΚ και της Νέας Δημοκρατίας παίζοντας αυτό το επικοινωνιακό παιχνίδι, δεδομένου ότι έχουν συμφωνήσει και συνυπογράψει ότι θα αποτελέσουν με τον ένα ή τον άλλον τρόπο την επόμενη κυβέρνηση;
Είναι προφανές ότι δεν τους αρκεί να συμπληρώσουν 151 βουλευτές και οι δύο μαζί, όπως φαίνεται και από τις δημοσκοπήσεις. Δεν τους αρκεί να εφαρμόσουν με ισχνή πλειοψηφία την σκληρή πολιτική των μνημονίων.
Εκεί που στοχεύουν είναι να συμπληρώσουν μαζί ποσοστό πάνω από 50% και να εκλέξουν πάνω από 180 βουλευτές, ούτως ώστε να αποκτήσουν πολιτική νομιμοποίηση και συνταγματική δύναμη για να σχεδιάζουν ανενόχλητοι το καταστροφικό και αδιέξοδο μέλλον, εφαρμόζοντας τον προσεχή Ιούνιο ακόμη σκληρότερα μέτρα.
Πέραν όμως των παραπάνω ποιο είναι το διακύβευμα των επόμενων εκλογών; Ξεχνάμε ότι εδώ και δύο χρόνια αποτελούμε το πειραματόζωο για τις συντηρητικές κυβερνήσεις που ηγούνται της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Ξεχνάμε ότι στις πλάτες μας στήνεται ένα πολιτικοοικονομικό παιχνίδι προκειμένου να δοκιμάσουν τις αντοχές του λαού και να τις εφαρμόσουν και σε άλλες χώρες που έχουν τα ίδια ή παρόμοια προβλήματα;
Εάν λοιπόν σ’ αυτές τις εκλογές ο Ελληνικός Λαός δείξει στα κόμματα της συγκυβέρνησης και συνεπώς στη συντηρητική πλευρά της Ευρώπης ότι επικροτεί τη μνημονιακή πολιτική και αντέχει στα σκληρά και αδιέξοδα μέτρα που έχουν ληφθεί, τότε χωρίς αμφιβολία το αμέσως επόμενο διάστημα να είναι σίγουρος ότι θα παρθούν ακόμη πιο σκληρά μέτρα που θα τον γονατίσουν ακόμη περισσότερο. Το ίδιο θα κάνουν και σε άλλα κράτη της Ευρώπης.
Το ερώτημα που τίθεται αβίαστα μετά από αυτά, είναι το τι πρέπει να γίνει. Να απορρίψουμε την Ευρώπη και το Ευρώ όπως προτείνουν άλλες δυνάμεις γενικώς και αορίστως, που είναι κατά του Μνημονίου; Η απάντηση είναι απερίφραστα όχι κι αυτό γιατί, όπως είναι παγκοίνως γνωστό, όλα τα πράγματα, στην Πολιτική, στη Διπλωματία, στις Διακρατικές σχέσεις, στις Διεθνείς οικονομικές σχέσεις αλλά και στη ζωή την ίδια, είναι θέμα διαπραγμάτευσης.
Ευρώπη και Ευρωπαϊκή Ένωση δεν σημαίνει απαραίτητα μνημόνια, λιτότητα, αδιέξοδα, συντήρηση και καταστροφή. Η Ευρώπη έχει κι άλλο πρόσωπο κι άλλες πλευρές. Αυτές του Πολιτισμού, της Προόδου, της Αλληλεγγύης, της Κοινωνικής
ευαισθησίας, της στήριξης των αδυνάτων, του κοινού παρελθόντος και του κοινού μέλλοντος.
Η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύτηκε και δεν διαπραγματεύεται ούτε με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε με τις Διεθνείς Αγορές ούτε με τους κοινωνικούς εταίρους ούτε με το Λαό και δεν διαπραγματεύτηκε κυρίως για δύο λόγους που αναλόγως την περίπτωση και τα πρόσωπα μπορεί να λειτούργησαν διαζευκτικά ή συμπληρωματικά.Αυτοί οι λόγοι αποτυπώνονται σε δύο λέξεις «ανικανότητα» και «συμφέροντα».
Οι δύο παρατάξεις και οι εκπρόσωποί τους όποιοι κι αν ήταν χθες ή θα είναι αύριο, δοκιμάστηκαν. Δοκιμάστηκαν σε συνθήκες οικονομικής ευμάρειας με τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αντί να δημιουργήσουν υποδομές και να εκσυγχρονίσουν το Κράτος και τη Δημόσια Διοίκηση, διόγκωσαν το τέρας της γραφειοκρατίας, επέβαλλαν και επιβράβευσαν την αναξιοκρατία διορίζοντας, ακόμη και σήμερα, τους κομματικούς στρατούς, ενθάρρυναν και επωφελήθηκαν από τη διαπλοκή και τη διαφθορά και ισοπέδωσαν κάθε έννοια δικαίου και αξιοκρατίας.
Δοκιμάστηκαν επίσης σε συνθήκες κρίσης και απέδειξαν την ανικανότητά τους, την αναποτελεσματικότητά τους, την αδυναμία ή απροθυμία απεμπλοκής τους από τη διαπλοκή και τη σύνδεσή τους με τα διεθνή ή εγχώρια, συντεχνιακά ή άλλα συμφέροντα που οι ίδιοι δημιούργησαν.
«Έσωσαν» τη χώρα με τη διακυβέρνησή τους 40 χρόνια τώρα, μας «έσωσαν» με το «Μνημόνιο 1», μας ξαναέσωσαν με το «Μνημόνιο 2». Έχω τη γνώμη ότι ήρθε η ώρα να φωνάξουμε «Φτάνει πια, δεν θέλουμε άλλο σώσιμο». Δεν θέλουμε να μας ξανασώσουν, θέλουμε να αποτελέσουν οριστικά παρελθόν. Να τους θυμάται ο Ελληνικός Λαός, αλλά να τους θυμάται μόνο ως παράδειγμα προς αποφυγήν και να τους έχει καταδικάσει στη συνείδησή του.
Ολοι οι συμπολίτες μας λοιπόν σ’ αυτές τις εκλογές πρέπει να προσέλθουν στη κάλπη όχι με πνεύμα μόνο απόρριψης για όλους όσους ευθύνονται για την κατάντια της χώρας, αλλά με θετική στάση και μαχητικό πνεύμα να δώσουν τη λύση για το αύριο. Να θυμούνται ποιοι τους έφεραν στα σημερινά τους αδιέξοδα, αλλά και να στηρίξουν θετικά, πρόσωπα και παρατάξεις που έχουν δοκιμαστεί για τη σοβαρότητα και φερεγγυότητά τους, που θέλουν και μπορούν να τους βγάλουν από αυτό το σκοτεινό τούνελ.
Η «Δημοκρατική Αριστερά» με τα εχέγγυα της σοβαρής και δοκιμασμένης διαχρονικά πολιτικής πορείας, του Προέδρου κ. Φώτη Κουβέλη και των στελεχών της, μπορεί να δώσει λύση και να επηρεάσει θετικά τις πολιτικές εξελίξεις βάζοντας ξανά τη χώρα στο δρόμο της Ανάπτυξης, με τον εκσυγχρονισμό (με έργα κι όχι με λόγια) της Δημόσιας Διοίκησης, με αξιοκρατικές επιλογές, με την ανάδειξη των αρίστων και όχι των αρεστών και των ημετέρων και κυρίως με πρόγραμμα, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με σύνεση, με διεκδίκηση των δικαίων, με αξιοπρέπεια και σοβαρότητα.
Με όλες αυτές τις σκέψεις και προτάσεις πρέπει να πάμε σ’ αυτές τις εκλογές. Όλοι όσοι σκέφτονται το παρόν και το μέλλον του τόπου και των επόμενων γενεών πρέπει να σπάσουν τα δεσμά του σάπιου πολιτικού συστήματος και να πράξουν το δέον. Γιατί τώρα πλέον δεν έχουμε περιθώρια για «κοψοχέρηδες» και εκ των υστέρων μετανοημένους. Μετά την απομάκρυνση από την κάλπη «ουδέν λάθος αναγνωρίζεται» όπως λέει και ο σοφός Λαός μας.

Τώρα είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία να σηκώσουμε το κεφάλι, να θέσουμε το χέρι μας επί τον τύπο των ήλων και να γυρίσουμε σελίδα για μας και τα παιδιά μας.

* Ο κ. Βασίλης Μαστρογιάννης είναι Νομικός ΜSc, Οικονομολόγος και υποψήφιος Βουλευτής στην Β’ Αθήνας με το ψηφοδέλτιο της Δημοπκρατικής Αριστεράς.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk