Παρακαταθήκη

H χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, σηματοδότησε ουσιαστικά το τέλος της κυβέρνησης Παπαδήμου. Μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού, αφού αυτό ήταν το πλαίσιο στο οποίο μπόρεσαν να συμφωνήσουν τα κόμματα που τη στήριξαν, αλλά εξαιρετικής σημασίας για το μέλλον της χώρας. Παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετώπισε – ας μην ξεχνάμε τις συνθήκες μέσα στις οποίες δημιουργήθηκε – ο κ. Παπαδήμος και η κυβέρνηση του κατάφερε να ολοκληρώσει ένα σημαντικό έργο, χωρίς το οποίο η κατάσταση της χώρας θα ήταν σήμερα δραματική. Κατάφερε μέσα στις ασφυκτικές προθεσμίες που είχε, να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για το νέο μνημόνιο

Παρακαταθήκη | tovima.gr

H χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, σηματοδότησε ουσιαστικά το τέλος της κυβέρνησης Παπαδήμου. Μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού, αφού αυτό ήταν το πλαίσιο στο οποίο μπόρεσαν να συμφωνήσουν τα κόμματα που τη στήριξαν, αλλά εξαιρετικής σημασίας για το μέλλον της χώρας.

Παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετώπισε – ας μην ξεχνάμε τις συνθήκες μέσα στις οποίες δημιουργήθηκε – ο κ. Παπαδήμος και η κυβέρνηση του κατάφερε να ολοκληρώσει ένα σημαντικό έργο, χωρίς το οποίο η κατάσταση της χώρας θα ήταν σήμερα δραματική. Κατάφερε μέσα στις ασφυκτικές προθεσμίες που είχε, να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για το νέο μνημόνιο, τη νέα δανειακή σύμβαση και το κούρεμα του δημόσιου χρέους μειώνοντας δραστικά τις άμεσες δανειακές υποχρεώσεις της χώρας.

Η προσπάθεια ούτε απλή ήταν ούτε εύκολη.Με τραυματισμένο βαρύτατα το διεθνές κύρος της χώρας, με την εμπιστοσύνη των ευρωπαίων εταίρων και δανειστών μας στο ναδίρ, κατάφερε μέσα σε ελάχιστο διάστημα να πείσει ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, ότι δεν πρέπει η Ελλάδα να εγκαταλειφθεί στην τύχη της.

Ήταν μια πορεία μέσα σε συμπληγάδες, με τα κόμματα που τη στήριζαν να προσπαθούν συνεχώς να αποφύγουν το δυσβάστακτο, πράγματι κόστος της προσαρμογής στις απαιτήσεις των δανειστών και με τους πολίτες να ταλαντεύονται συνεχώς ανάμεσα στις θυσίες που καλούνταν να κάνουν και στην επιθυμία να παραμείνουμε στο ευρώ. Ηταν επίσης μια πρωτόγνωρη άσκηση πολιτικών ισορροπιών, καθώς το πολιτικό μας σύστημα κάθε άλλο παρά συνηθισμένο είναι σε κυβερνήσεις συνεργασίας, αλλά και στην αναγκαιότητα πολιτικών συμβιβασμών.

Η επιμονή όμως του κ. Παπαδήμου και του επιτελείου του αποδείχθηκε ισχυρότερη και αποτελεσματικότερη από τις αδυναμίες και τις αγκυλώσεις του κομματικού συστήματος. Μέσα σε αυτούς τους 6 μήνες πέτυχαν,πέρα από το κούρεμα του χρέους, να υλοποιήσουν πλήρως το 70% των υποχρεώσεων που είχαμε αναλάβει, να προχωρήσουν άλλο ένα 25% ως την τελική φάση και να απομένει μόλις ένα 5% που πρέπει να υλοποιηθεί από την επόμενη κυβέρνηση.

Είναι ένας απολογισμός θετικός, που αφήνει και μια σημαντική παρακαταθήκη για την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις κάλπες. Οπως είναι θετικό ότι για πρώτη φορά εδώ και πάρα πολλά χρόνια διαμορφώθηκε, μια στοιχειώδης έστω κουλτούρα συνεργασίας ανάμεσα στα κόμματα. Μια παρακαταθήκη που ίσως αποδειχθεί πολύτιμη, αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις των δημοσκοπήσεων για τις εκλογές της Κυριακής.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk