Ο Πούτιν ως πηγή αστάθειας στη Ρωσία

Η επιστροφή του Βλαντίμιρ Πούτιν στο Κρεμλίνο, ως προέδρου της Ρωσίας, ήταν απολύτως αναμενόμενη. Οταν όμως αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του, στις 7 Μαΐου, θα ξαναπιάσει επισήμως τα ηνία μιας χώρας στην οποία η πολιτική – όπως και το ίδιο το πολιτικό μέλλον του Πούτιν – είναι πλέον αβέβαια.

Ο Πούτιν ως πηγή αστάθειας στη Ρωσία | tovima.gr
ΤΟ ΒΗΜΑ – PROJECT SYNDICATE

Η επιστροφή του Βλαντίμιρ Πούτιν στο Κρεμλίνο, ως προέδρου της Ρωσίας, ήταν απολύτως αναμενόμενη. Οταν όμως
αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του, στις 7 Μαΐου, θα ξαναπιάσει επισήμως τα ηνία μιας χώρας στην οποία η πολιτική – όπως και το ίδιο το πολιτικό μέλλον του Πούτιν – είναι πλέον αβέβαια.

Η επιστροφή του, ύστερα από μια περίοδο στην πρωθυπουργία, υποτίθεται ότι θα έστελνε ένα καθησυχαστικό μήνυμα ότι υπάρχει συνέχεια στο ισχυρό, εύτακτο κράτος, το απαλλαγμένο από τις δυνητικά αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις της πολυκομματικής δημοκρατίας.

Ομως ο ρωσικός λαός έχει αρχίσει να αμφισβητεί το στάτους κβο. Η λαϊκή αντίδρασή στο σχέδιο του Πούτιν _ από την ανακοίνωση, τον περασμένο Σεπτέμβριο, ότι ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ θα παραχωρούσε την θέση του στον μέντορά του ως τις βαθιά προβληματικές βουλευτικές και προεδρικές εκλογές _ και η συσσωρευμένη αντιπάθεια για τον υπέρμετρο πλουτισμό των «κολλητών» του Κρεμλίνου ασκεί πίεση στον Πούτιν.

Ο τρόπος με τον οποίο ο δαιμόνιος αυτός πολιτικός θα απαντήσει στην πίεση θα καθορίσει την πολιτική του κληρονομιά. Και η απάντηση της Δύσης στην επιστροφή του Πούτιν στην προεδρία θα καθορίσει το αν αυτός θα προωθήσει μεταρρυθμίσεις και θα επιζήσει ή θα ακολουθήσει το αυταρχικό ένστικτό του, οξυμένο κατά την θητεία του στην KGB, και θα τροφοδοτήσει τις διαμαρτυρίες.

Η περίπτωση του Σεργκέι Μαγκνίτσκι, δικηγόρου που εργαζόταν για ένα βρετανικό επενδυτικό ταμείο, απεικονίζει καλά την Ρωσία επί Πούτιν. Ο Μαγκνίτσκι ξεσκέπασε μια τεράστια φορολογική απάτη που είχε την συνενοχή των Αρχών. Συνελήφθη και υπέστη κακομεταχείριση ώσπου πέθανε υπό μυστηριώδεις συνθήκες. Οι ρωσικές αρχές συνεχίζουν να τον καταδιώκουν νομικά μετά θάνατον ενώ συνεχίζουν και τις φορολογικές απάτες που ξεσκέπασε.
Οι ΗΠΑ συζητούν νομοσχέδιο που θα επιβάλει πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση βίζας στα περίπου 60 άτομα που φέρουν κάποια ευθύνη για την κράτηση και τον θάνατο του Μαγκνίτσκι.

Στη Βρετανία, η Βουλή πέρασε πρόσφατα ψήφισμα ανάλογο με το προτεινόμενο αμερικανικό νομοσχέδιο. Το Λονδίνο αποτελεί αγαπημένο προορισμό εύπορων Ρώσων και η βρετανική κυβέρνηση σκέπτεται αν πρέπει να υποστηρίξει αυτή την πρωτοβουλία. Στην Οτάβα, η καναδική κυβέρνηση ζήτησε να ληφθούν παρόμοια μέτρα, όπως επίσης και το Ευρωκοινοβούλιο.

Η επιβολή κυρώσεων στους υπόπτους για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ένας συνετός και πρακτικός τρόπος δράσης. Δείχνει ότι η Δύση δεν προσπαθεί να τιμωρήσει τη Ρωσία ή τους Ρώσους γενικώς αλλά μόνον εκείνους για τους οποίους οι Δυτικοί διαθέτουν στοιχεία ότι έχουν διαπράξει παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στο παρελθόν, ο Πούτιν προωθούσε εαυτόν επιτυχώς ως πανίσχυρο άντρα, επιτομή της σταθερότητας, εγγυητή κατά του χάους. Σήμερα όμως ο τρόπος διακυβέρνησης του Πούτιν αποτελεί την κυριότερη πηγή αστάθειας στη Ρωσία, καθώς η μεσαία τάξη της χώρας κατεβαίνει στους δρόμους για να διαμαρτυρηθεί κατά της διαφθοράς και της ανεπάρκειας της διακυβέρνησής του.

Η Δύση έχει την ευκαιρία _ και την υποχρέωση _ να πείσει τον Πούτιν ότι για να προστατεύσει τα ίδια του τα συμφέροντα πρέπει να εισάγει βαθιές και μόνιμες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στη Ρωσία, αρχίζοντας με την δέσμευση ότι θα σέβεται την τάξη του νόμου. Και ο Πούτιν έχει την σπάνια ευκαιρία, καθώς ξεκινάει την τρίτη του θητεία ως πρόεδρος, να αποκαταστήσει την βαθιά αμαυρωμένη του υπόληψη.


*Ο κ. Charles Tannok είναι βρετανός ευρωβουλευτής, υπεύθυνος για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής στην ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) του Ευρωκοινοβουλίου
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk