Δεν ψηφίζω καραγκιόζη ούτε για βουλευτή ούτε για πρωθυπουργό

Δεν ψηφίζω καραγκιόζη ούτε για βουλευτή ούτε για πρωθυπουργό | tovima.gr

Από το 1969, όταν έφυγα από τη Κέρκυρα, για σπουδές στο Βέλγιο, πίστευα πως οι δικτατορικές και φασιστικές αντιλήψεις της εποχής εκείνης ,που υποβοηθούνταν από τη παθητική στάση της πλειοψηφίας των πολιτών, θα περνούσαν κάποια στιγμή στο περιθώριο της ιστορίας, τουλάχιστον της δικής μας σύγχρονης ιστορίας. Σήμερα, με τεράστια ευθύνη του Γ. Παπανδρέου μετά την είσοδο στη κυβέρνηση της ακροδεξιάς ( έστω και light σαν τη κόκα-κόλα) έχουμε τη πιθανότητα να βρεθούν οι Χρυσαυγίτες στά έδρανα της Βουλής.

Δυστυχώς η Ιστορία είναι ένα σχολείο χωρίς μαθητές. Προτέρημα και συγχρόνως κίνδυνος στο δημοκρατικό πολίτευμα είναι ότι ο οποιοσδήποτε πολίτης μπορεί να εκλεγεί βουλευτής. Η μάστιγα της οικονομικής κρίσης που διαπερνά μεγάλα στρώματα κοινωνικών ομάδων και η αλόγιστη σύμπραξη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που έβαλαν στη κυβέρνηση την ακροδεξιά , η οργανωτική αδυναμία του κινήματος των εξοργισμένων, η έλλειψη επιλογών διακυβέρνησης, οδηγούν μαθηματικά στην είσοδο της Βουλής ακραίων στοιχείων.

Όταν άκουσα σέ δελτιο της ΝΕΤ τον Βενιζέλο να λέει ότι πρέπει να φύγουμε από τη « Δημοκρατία της πλειοψηφίας και να περάσουμε στη Δημοκρατία της συναίνεσης » δεν λέει τίποτα άλλο από αυτό που λέει, το εν πολλοίς αυθόρμητο αλλά και ανοργάνωτο, ιδεολογικά και κομματικά, κίνημα των αγανακτισμένων πολιτών. Η οργή τους βασίζεται αφενός στη λεγόμενη πραγματική δημοκρατία- ότι και να σημαίνει αυτό για κάθε μεμονωμένο πολίτη- και αφετέρου ειναι καταγγελτική για τη παραπλάνηση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας. Αυτές οι παράξενες δημοκρατίες ( συμμετοχική, πλειοψηφική, συναίνεσης και άλλες) που τους κολλάμε και ένα επίθετο σαν καλλυντικό, άλλοτε από άγνοια του τι ακριβώς εννοούμε άλλοτε κουτοπόνηρα, είναι πιο επικίνδυνες από τη Χρυση Αυγή. Αυτή η τελευταία είναι το πολύ πολύ μια μπόρα που θα περάσει. Δεν είμαστε Γερμανοί ούτε για τα καλά αλλά (ευτυχώς) ούτε για τα κακά.

Το ίδιο επικίνδυνος – ακούγοντας προσεκτικά το δημόσιο λόγο του στα διάφορα κανάλια- είναι και ο κύριος Καμμένος. Θέλει να διαχειριστεί τη κρίση χωρίς να αντιλαμβάνεται, η αδιαφορεί ,τις βαθύτερες προκλήσεις της ελληνικής κοινωνίας που πέρα από την οικονομία είναι πολιτιστικές. Το παράδοξο είναι ότι αυτός ο λαός δείχνει από τη μιά δείγματα ώριμης σκέψης και από την άλλη έτοιμος για ανώρημη επιλογή των αντιπροσώπων του . Η σεβαστή έκφραση της δυσφορίας, αν δεν πάει, σαν ψήφος, σε δημοκρατικούς σχηματισμούς, θα γίνει μπούμερανγκ για όλη τη κοινωνία.

Είναι ίσως ελκυστικό να ακούμε ευχάριστες μπούρδες και τι θα κάνει αν γίνει πρωθυπουργός…. Η Ελλάδα δεν διαθέτει όπως είχε η Ιταλία, λίγα μόνο χρόνια πριν, μια Τσιτσολίνα. ¨Εχει όμως μέσα στη Βουλή, κατά τη γνώμη του βουλευτή και μέλους της ΔΗΜΑΡ και μέχρι τώρα μέλος στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής « 300 μαλάκες ». Εν τούτοις, ο κύριος Ψαριανός και πάλιν υποψήφιος βουλευτής επιθυμεί να πάρει το νούμερο 301 αν και φτύνει στη σούπα που του προσφέρεται.

Μιά τέτοια Δημοκρατία που προσβάλλεται βάναυσα από τον αντιπρόσωπο του ¨Εθνους τουλάχιστον τραγική μπορούμε να τη χαρακτηρίσουμε. Σίγουρα ο κουτοπόνηρος Καραγκιόζης, σύντροφος παιδικών χρόνων, θα τα κατάφερνε να βγεί πρωθυπουργός από μιά τέτοια Βουλή. Στις 6 Μαιου οι εκλογές στην Ελλάδα θα συζητηθούν στα ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης όσο και εκείνες της Γαλλίας, Το εκλογικό αποτέλεσμα θα έχει αναγκαστικά επιπτώσεις στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η Γαλλία όμως είναι κεντρικός άξονας της Ενωμένης Ευρώπης ενώ η Ελλάδα είναι πρόβλημα. Η ενδεχόμενη νίκη των Γάλλων σοσιαλιστών δεν θα αλλάξει πολλά πράγματα για εμάς. Οι δικές μας και μόνο επιλογές θα αλλάξουν τη πορεία της χώρας. Η κρίση δεν μας επιτρέπει να στείλουμε στη Βουλή λαικό ήρωα.

Γεράσιμος Ζορμπάς, Νομικός, Βρυξέλλες 2 Μαιου 2012 Gerassimos Zorbas, Bruxelles.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk