Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προτείνει για τη χρηματιστηριακή νομοθεσία

Τις νομοθετικές προτάσεις της που αφορούν το θεσμικό πλαίσιο της χρηματιστηριακής αγοράς, κατέθεσε στο υπουργείο Οικονομικών η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Τις νομοθετικές προτάσεις της που αφορούν το θεσμικό πλαίσιο της χρηματιστηριακής αγοράς, κατέθεσε στο υπουργείο Οικονομικών η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου επέρχονται, μεταξύ των άλλων, σημαντικές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που αφορά τις δημόσιες προτάσεις, ενώ προβλέπεται η ενεργοποίηση του θεσμού των Αμοιβαίων Κεφαλαίων Επιχειρηματικών Συμμετοχών.

Οι βασικές προτάσεις είναι οι εξής:

– Καταργείται η δυνατότητα που είχαν οι εισηγμένες να συγχωνεύουν εισηγμένη εταιρεία με μη εισηγμένη, με απώτερο σκοπό την έξοδο από το Χρηματιστήριο.

Επίσης, προβλέπεται ότι το αντάλλαγμα που προτείνεται στη μειοψηφία σε περιπτώσεις υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης θα προκύπτει από τη μέση χρηματιστηριακή τιμή δωδεκαμήνου σταθμισμένη με τον όγκο συναλλαγών, αντί εξαμήνου που ισχύει σήμερα.

– Δημιουργείται θεσμικό πλαίσιο για την εισαγωγή Αμοιβαίων Κεφαλαίων Επιχειρηματικών Συμμετοχών (ΑΚΕΣ) στο Χρηματιστήριο, προκειμένου να δοθεί σε ξένους και εγχώριους επενδυτές να έχουν πρόσβαση σε επενδύσεις αιχμής οι οποίες θα είναι άμεσα ρευστοποιήσιμες μέσω του ΧΑ.

– Για την εταιρική διακυβέρνηση προβλέπεται, μεταξύ άλλων, δημοσιοποίηση της πολιτικής αμοιβών του ΔΣ, αυξημένη απαρτία 2/3 για σημαντικές αλλαγές στη χρήση αντληθέντων κεφαλαίων και σαφή διαχωρισμός αρμοδιοτήτων, μεταξύ εκτελεστικών και μη μελών του ΔΣ.

– Παρέχεται η δυνατότητα στους επενδυτές που κάνουν χρήση λογαριασμών περιθωρίου (margin) να προσφέρουν ως εγγύηση και κινητές αξίες, που διαπραγματεύονται σε οργανωμένες αγορές της ΕΕ και τρίτων χωρών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk