Στην Ελλάδα κάθε χρόνο περίπου 7.500 παιδιά ηλικίας έως 5 ετών, κακοποιούνται και παραμελούνται. Κι όπως προέβλεψε ο Πρόεδρος των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος, Αναστάσιος Βρεττός η τρέχουσα οικονομική κρίση θα οδηγήσει σε αύξηση των αριθμών αυτών.

Σε αυτό το πλαίσιο η πρέσβειρας της Αυστρίας στην Ελλάδα κ. Melitta Shubert διοργάνωσε μια φιλανθρωπική μουσική βραδιά με σκοπό την στήριξη του Ξενώνα SOS-ELIZA στο Μαρούσι. Τα μέλη της Ορχήστρας ερμήνευσαν στην Αυστριακή Πρεσβεία σε κουαρτέτο υπό τη διεύθυνση του Διευθυντή της Ορχήστρας Rainer Küchl έργα των Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart, Franz Schubert και Johann Strauß.

Επίσης στις 29 Απριλίου το πρωί η Ορχήστρα πραγματοποίησε στο Μέγαρο μια συναυλία για το νεανικό κοινό υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Sir Antonio Pappano, τα έσοδα της οποίας διατίθενται, επίσης, στον Ξενώνα SOS-ELIZA.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τη συναυλία στην Πρεσβεία ακολούθησε δημοπρασία έργων τέχνης κατά την οποία δημοπρατήθηκαν έργα των Ελλήνων καλλιτεχνών Μαρίνας Καρέλλα (Προέδρου του Σωματείου ELIΖΑ), Vassiliki, Βασίλη Θεοχαράκη και Μαρκ Χατζηπατέρα, οι οποίοι τα είχαν διαθέσει ειδικά για τους σκοπούς της «Ελίζα».

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση και τα πλέον αθώα θύματα της κρίσης είναι τα παιδιά. Ως εκ τούτου, αποτέλεσε ιδιαίτερο μέλημά μου να δοθεί ένα δείγμα στήριξης και αλληλεγγύης», δήλωσε Πρέσβειρα κ. Melitta Schubert, ενώ πρόσθεσε ότι ήταν «μια ιδιαίτερη τιμή να καλωσορίσω στην εκδήλωση και τη σύζυγο του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Μαίη Παπούλια».

Η κα. Παπούλια έχει επισκεφθεί τα Παιδικά Χωριά Βάρης και Θράκης και γνωρίζει την προσφορά στη δημιουργία οικογενειών για παιδιά που βρίσκονται σε ανάγκη, ενώ υποστηρίζει και τις προσπάθειες του Ξενώνα SOS-ΕLIZA.

Τα καθαρά έσοδα της φιλανθρωπικής εκδήλωσης στην Πρεσβεία, ύψους 28.000 ευρώ, σε συνδυασμό με τα έσοδα από τη συναυλία για το νεανικό κοινό, ύψους 10.000 ευρώ -συνολικό ποσό: 38.000 ευρώ- δόθηκαν επισήμως στις 30 Απριλίου στον Ξενώνα στο Μαρούσι από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βιέννης και την Πρέσβειρα κ. Schubert.

Πρόκειται για τον πρώτο ξενώνα που ανήγειραν από κοινού τα «Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος» και το «Σωματείο ELIZA- Εταιρεία κατά της Κακοποίησης του Παιδιού».

«Με τον συνδυασμό επιστημονικής και θεραπευτικής προσέγγισης που εφαρμόζουμε θεωρούμαστε μοναδική περίπτωση και πρότυπο», δήλωσε ο Διευθυντής του Ξενώνα.

Στον Ξενώνα περιθάλπονται κακοποιημένα παιδιά ηλικίας έως 5 ετών για ένα χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο από δύο χρόνια και στόχο έχει να τα προετοιμάσει για μια όσο το δυνατόν πιο ομαλή επανένταξη στην κοινωνία. Εφόσον είναι δυνατόν, εμπλέκονται και οι βιολογικοί γονείς των παιδιών στις εν λόγω προσπάθειες προκειμένου να μπορέσουν να δεχτούν εκ νέου τα παιδιά μετά την παραμονή τους στον Ξενώνα. Στις περιπτώσεις που αυτό δεν είναι εφικτό, τα παιδιά γίνονται δεκτά στις οικογένειες των Παιδικών Χωριών SOS.