Φράουλες

Aνήκει στο γένος Fragaria και στην οικογένεια Rosaceae. Είναι μικροκαμωμένο φυτό με έναν κοντό κεντρικό βλαστό από τον οποίο εκπτύσσονται τα φύλλα, τα άνθη και αργότερα οι καρποί. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι ότι κάποιοι από τους βλαστούς που ονομάζονται «στόλωνες» αποκτούν μεγάλο μήκος σε σχέση με τους υπόλοιπους και ριζώνουν στα σημεία που ακουμπούν στο έδαφος.

Κλίμα
Συναντούμε τη φραουλιά σε ποικιλία κλιμάτων, από ζεστά πεδινά ως και ψυχρότερα ορεινά. Βέβαια, οι ιδανικές θερμοκρασίες για να ανθίσει και να δώσει ποιοτικούς καρπούς είναι μεταξύ 20°C-28°C. Επιλέξτε ένα ευήλιο σημείο του κήπου σας που δεν κρατάει νερό.

Φύτευση
Πριν από οτιδήποτε άλλο, σκαλίστε το χώμα σχολαστικά και προσθέστε καλά χωνεμένη κοπριά. Αν δεν έχετε ξανακαλλιεργήσει φράουλα, προμηθευτείτε από το εμπόριο νεαρά φυτά και φυτέψτε τα Σεπτέμβριο με Οκτώβριο. Οι φραουλιές φυτεύονται ανά 25 εκατοστά σε υπερυψωμένα «σαμάρια» πλάτους 60-80 εκ. μεταξύ των οποίων παρεμβάλλονται αυλάκια πλάτους 40 εκ. Ενας εύκολος τρόπος για να φτιάξετε τα «σαμάρια» είναι να ανοίξετε τα αυλάκια με μια τσάπα στοιβάζοντας το χώμα που προκύπτει, σε γραμμές εκατέρωθεν του αυλακιού.

Πότισμα
Το πότισμα πρέπει να είναι τακτικό γιατί η ρίζα της φραουλιάς είναι επιφανειακή. Γίνεται διοχετεύοντας νερό στα αυλάκια που βρίσκονται ανάμεσα στα «σαμάρια», γι’ αυτό προσέχουμε οι φραουλιές να φυτεύονται στα άκρα του «σαμαριού», δηλαδή όσο το δυνατόν πιο κοντά στα αυλάκια.

Συγκομιδή
Αν ζείτε σε ζεστές περιοχές (π.χ. Νότια Ελλάδα), η καρποφορία μπορεί να αρχίσει ακόμη και από το τέλος Μαρτίου, ενώ στις ψυχρότερες πρέπει να περιμένετε ως τον Μάιο. Καλό είναι η συγκομιδή να γίνεται νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, κόβοντας κάθε φορά μόνο τους κατακόκκινους καρπούς, αν σκοπεύετε να τους καταναλώσετε άμεσα ή αυτούς στους οποίους το μισό και λίγο παραπάνω της επιφάνειάς τους έχει κοκκινίσει, αν τους φυλάξετε για αργότερα. Τέλος, πλένετε τις φράουλες πάντα λίγο προτού τις καταναλώσετε και ποτέ πιο πριν.

Προβλήματα
Αφίδες ή μελίγκρες Συστροφή των νεαρών φύλλων, εξαιτίας μικρών εντόμων που τα απομυζούν. Απομακρύνονται με ψεκασμό τριμμένου πράσινου σαπουνιού διαλυμένου σε νερό.
Βοτρύτης – ωίδιο Γκρίζες και γκριζόλευκες μούχλες επάνω σε βλαστούς, καρπούς και φύλλα. Καταπολεμούνται με εφαρμογή ειδικών μυκητοκτόνων.
Πουλιά Καλύψτε τις φραουλιές με κάποιο δίχτυ λευκού χρώματος.

Είδη και ποικιλίες                                                                   
Η καλλιεργούμενη φράουλα είναι υβρίδιο της
αμερικανικής Fragaria virginiana και της χιλιανής Fragaria chiloensis. Ανάμεσα στις αμέτρητες ποικιλίες που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι η δημοφιλής Καμαρόσα, η πρώιμη Βεντάνα, η ανθεκτική σε ασθένειες Καντόνγκα, η Fern, η Brighton κτλ. Στη φύση συναντούμε και την αγριοφράουλα Fragaria vesca με μικρούς αρωματικούς καρπούς.

 

Φτιάξτε μόνοι τα φυτά σας
Μετά και την τελευταία συγκομιδή (τέλος Μαίου), αποκόψτε τους στόλωνες από το μητρικό φυτό και φυτέψτε τα σημεία που έχουν ήδη ριζώσει μέσα σε γλαστράκια με τύρφη και περλίτη, για να πάρετε νέες φραουλιές. Σε περίπτωση που δεν σας ενδιαφέρει η δημιουργία νέων φυτών, αφαιρέστε τους στόλωνες έτσι κι αλλιώς, επειδή «ξεζουμίζουν» το μητρικό φυτό. Πάντως, κάθε 3-4 χρόνια καλό είναι να ανανεώνετε την καλλιέργειά σας είτε με δικά σας φυτά προερχόμενα από τους στόλωνες είτε αγοράζοντας νέα.

 

Στη  γλάστρα
Λόγω του ιδιαίτερου τρόπου ανάπτυξης της φραουλιάς, έχουν κατασκευαστεί ειδικές γλάστρες που είναι ψηλές και στενές και φέρουν ανοίγματα, εκτός από το επάνω μέρος, και κατά μήκος των κατακόρυφων πλευρών. Ετσι, φυτεύοντας φυτάρια σε όλα τα ανοίγματα μπορείτε να έχετε στην ίδια γλάστρα 3 ως 5 φραουλιές. Εναλλακτικά μπορείτε να καλλιεργήσετε φραουλιές σε κρεμαστές γλάστρες ή ζαρντινιέρες ώστε να έχουν χώρο να «απλώσουν» τους βλαστούς τους. Γεμίστε τις γλάστρες με χώμα κατάλληλο για φυτά εξωτερικού χώρου, προσθέστε λίγη τριμμένη ελαφρόπετρα που βοηθάει στη στράγγιση και εφαρμόστε τακτικά πλήρες και ισορροπημένο υδατοδιαλυτό λίπασμα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα