Ο Τόμας Μπόργκε, ένας από τους ιδρυτές του αριστερού κινήματος των Σαντινίστας στη Νικαράγουα, ο οποίος είχε διατελέσει υπουργός Εσωτερικών μετά την επανάσταση του 1979 που ανέτρεψε τον δικτάτορα Αναστάσιο Σομόζα, πέθανε τη Δευτέρα σε ηλικία 81 ετών.

Το πρώην στέλεχος των ανταρτών, που εθεωρείτο ένας από τους σκληροπυρηνικούς στην κυβέρνηση του Ντανιέλ Ορτέγκα τη δεκαετία του 1980, είχε νοσηλευτεί στις αρχές Απριλίου για λοίμωξη των πνευμόνων και είχε μεταφερθεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας για επιπλοκές που παρουσίασε ύστερα από εγχείρηση.

«Με βαθιά λύπη ανακοινώνουμε το τέλος μιας ζωής που απέφερε καρπούς, του επαναστάτη Τόμας Μπόργκε» δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό η κυβερνητική εκπρόσωπος Ροζάριο Μουρίγιο, σύζυγος του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγκα.

Η Μουρίγιο δεν ανακοίνωσε την αιτία του θανάτου.

Ο Μπόργκε συνέβαλε στην ίδρυση το 1961 του Εθνικού Απελευθερωτικού Κινήματος των Σαντινίστας (FSLN) και φυλακίστηκε για συνωμοσία που είχε στόχο την ανατροπή του υποστηριζόμενου από τις ΗΠΑ δικτάτορα Σομόζα.

Ο Μπόγκε είχε υπηρετήσει ως γερουσιαστής και πρεσβευτής στο Περού και τον Ισημερινό. Αργότερα υιοθέτησε λιγότερο ακραίες αριστερές απόψεις και υποστήριξε ακόμη και τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου στην περιοχή με τις ΗΠΑ.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 το όνομα του ενεπλάκη σε σεξουαλικό σκάνδαλο όταν μια γυναίκα, μέλος του κόμματος, που εργαζόταν ως διερμηνέας του τον κατηγόρησε για σεξουαλική παρενόχληση.