7/5/12: από την τραγική απαισιοδοξία στην τραγική αισιοδοξία

7/5/12: από την τραγική απαισιοδοξία στην τραγική αισιοδοξία | tovima.gr

Από την ένταξη μας στην Ενωμένη (κατ όνομα) Ευρώπη η Ελλάδα άντλησε τεράστιους οικονομικούς πόρους. Και αν ένα μέρος πήγε στη διαφθορά, -ας μη ξεχνάμε τα 20 δις δραχμές του ….πρώτου κτηματολόγιου (που δαπανήσαμε χωρίς να το εκτελέσουμε) και τα 20 δις που επιστρέψαμε στην Ευρωπαική Επιτροπή – ένα άλλο μεγάλο μέρος πήγε στα δημόσια έργα. Όμως, το εύκολο χρήμα με τα διάφορα κοινοτικά προγράμματα , οι εύκολες παροχές των πολιτικών, το άφθονο χρήμα που έπεσε στις τουριστικές περιοχές, η διόγκωση του κρατικού μηχανισμού χωρίς ποτέ να αναγνωρισθεί αξιόπιστος, η εκδημοκράτιση της διαφθοράς και η πλήρης ατιμωρησία ανέβασαν το βιοτικό επίπεδο όχι όμως, παράλληλα, και το πολιτιστικό. Αυτό αντανακλάται στη καθημερινή ζωή και βέβαια στα κριτήρια με τα οποία θα εκλέξουμε τους αντιπροσώπους μας στη Βουλή.

Ο κύριος Βενιζέλος υπόσχεται, αφού υιοθετηθεί το εθνικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης που προτείνει , τον στόχο της οριστικής εξόδου από το μνημόνιο σε διάστημα τριών ετών και ότι σε τρία χρόνια η Ελλάδα θα είναι δημοσιονομικά αυτάρκης και ισοδύναμο μέλος της ευρωζώνης. Στόχο εξόδου από τη κρίση μας υπόσχεται, όχι έξοδο και εφόσον παρθούν νέα μέτρα.

Για τον κύριο Σαμαρά το ζητούμενο είναι οι εκλογές να βγάλουν « μια κυβέρνηση ισχυρή , με ισχυρή λαϊκή εντολή προκειμένου να πάνε ορισμένα πράγματα μπροστά, γιατί διαφορετικά θα μείνομε σε μια ακυβερνησία που θα πληγώσει όλο τον τόπο». Με άλλα λόγια η σφόδρα επιθυμία του είναι να γινει πρωθυπουργός. Στην άλλη όχθη ο κύριος Τσίπρας στοχεύει στο σχηματισμό μιάς αριστερής κυβέρνησης εφόσον βέβαια δεχθούμε ότι ο κύριος Καμένος ψαρεύει από την ίδια όχθη. Ούτε βέβαια η «προοδευτική διακυβέρνηση» η συνεργασία που προτείνει στο ΚΚΕ μπορούν να ανατρέψουν το πολιτικό σκηνικό. Το ΚΚΕ, αν και η κρίση αγγίζει στο βάθος τις εργατικές και τις φτωχότερες οικογένειες δεν επιθυμεί ούτε συνεργασίες ούτε καν να κυβερνήσει. Θα είναι ευτυχές αν ανέβουν λιγο η πολύ τα ποσοστά του. Εξ άλλου η κριτική της κυρίας Παπαρήγα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σκληρή και κλείνει κάθε πόρτα και παράθυρο για οποιαδήποτε συνεργασία. Με δεδομένο ότι το ΚΚΕ είναι το μόνο ΚΚ στην Ενωμένη Ευρώπη που δεν τη θέλει και ότι παρόλη την ιστορική εξέλιξη δεν απαγκιστρώθηκε από το σταλινικό μοντέλο, μόνο σαν απολιθωμένο δάσος μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε.

Ετσι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ άνετα έχει βάλει στους προγραμματικούς στόχους της το άνοιγμα τού δρόμου «για μιά σύγχρονη κομουνιστική προπτική». Ο κύριος Κουβέλης, πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, που επικρίνει και αυτός τον κύριο Τσίπρα προτείνει ένα πενταετές αναπτυξιακό πρόγραμμα και προσβλέπει στην αξιοποίηση του ΕΣΠΑ. Κάνει όμως το διαχρονικό λάθος όλων των κυβερνήσεων, δηλαδη να στηρίζεται στο μοχλό του ΕΣΠΑ χωρίς να έχει ίδιους πόρους. Ενα ευνομούμενο Κράτος πρώτα βασίζεται στα δικά του έσοδα. Μόνο επειδή είμαστε οικονομικά ασθενέστεροι αντλούμε από το κοινοτικό προυπολογισμό αυτά που μας αναλογούνε.

Όμως εμείς αυτό το επί πλέον το κάναμε κανόνα. Αλλά ακόμα και αυτό, από το 1981 μέχρι τώρα, ουδέποτε κατωρθώσαμε να χρησιμοποιήσουμε το σύνολο των (περίπου) τσάμπα κονδυλίων. Η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας Λούκα Κατσέλη δεν φαίνεται να διαθέτει ένα ολοκληρωμένο πολιτικό πρόγραμμα και περιορίζεται, κυρίως, στο πολιτικό στίγμα που θέλει να δώσει στη περιφερειακή ανάπτυξη και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ούτε όμως και η κυρία Μπακογιάννη και η Δημοκρατική Συμμαχία έχουν μία ολιστική προσέγγιση. Μάχονται για την πολιτική τους επιβίωση μετά την ανόητη διαγραφή τους από τα κόμματα τους.

Το ίδιο συμβαίνει και με το ΛΑΟΣ, αλλά για διαφορετικούς λόγους. Μία από τις επιπτώσεις των λανθασμένων χειρισμών της κυβέρνησης Παπανδρέου ήταν η ακροδεξιά light του κυρίου Καρατζαφέρη να μπεί σαν τσόντα στο κυβερνητικό σχήμα και να ανοίξη η όρεξη της Χρυσής Αυγής που θα αντλήσει ψηφους βεβαίως και από το ΛΑΟΣ. Η σύντομη ανοδική πορεία των Ανεξαρτήτων Ελλήνων θα θολώσει, σε μια πρώτη φάση το πολιτικό σκηνικό. Και ίσως αντικαταστήσει τον κύριο Καρατζαφέρη. Η ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος καθιστά αδύνατη τη κυβερνητική συμπόρευση με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ αφού στο σημείο 2 «Απαιτεί την κατάργηση του μνημονίου και αρνείται να δεχτεί το επαχθές, παράνομο χρέος που διαμορφώθηκε με τοκογλυφικά επιτόκια».

Οχι βέβαια ότι ο κύριος Καμένος είναι λιγότερο ικανός στο άθλημα της κωλοτούμπας από άλλους συναγωνιστές. Από τα αλλα κόμματα η Δράση του κυρίου Μάνου θα αναφέρεται συνεχώς στη θεωρία του προέδρου της για ένα νέο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Καλώς η κακώς η προσέγγιση του δεν αγγίζει τον πολύ κόσμο. Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν πείθουν-κυρίως σε εθνικές εκλογές- μια κοινωνία που δεν έχει ιδιαίτερα αναπτυγμένη οικολογική συνείδηση. Δεν είμαστε ούτε Αυστριακοί, ούτε Βέλγοι ούτε Γερμανοί.

Στις 6 Μαιου οι Ελληνες θα έχουν μεγάλη δυσκολία στις επιλογές τους. Να επιλέξουν τα ρητορικά ψεύδη του ΠΑΣΟΚ η την αφερεγγυότητα του κυρίου Σαμαρά η τις αρχηγικές φιλοδοξίες του κυρίου Καμένου ? Τη πολυφωνική αλλά κακόφωνη αριστερά, τη λιγο πολύ σοσιαδημοκρατία της κυρίας Μπακογιάννη η της κυρίας Κατσέλης ? Την ελαφρά ακροδεξιά η αυτήν που αντιπροσωπεύει η Χρυσή Αυγή ? Σε περιόδους κρίσεων, οικoνομικού,κοινωνικού και πολιτικού χαρακτήρα επιβιώνουν οι ιχυρότεροι, δηλαδή εκείνα τα κράτη που έχουν γερά θεμέλια. Στη πτώχευση πρώτα κλείνουν οι πιο αδύναμες επιχειρήσεις.

Για κακή μας τύχη ουδέποτε το ελληνικό κράτος είχε γερά δημοκρατικά θεμέλια. Ούτε και σήμερα. Κανένα κόμμα δεν έχει μια πλήρη εναλλακτική πρόταση την οποία παρουσιάζει στον ελληνικό λαό και την επομένη στα κοινοτικά όργανα. Ο κίνδυνος ακυβερνησίας είναι μεγάλος την επομένη των εκλογών- έστω και αν έχουμε κυβέρνηση Παπαδήμου- και μια δεύτερη προσφυγή στη κάλπη μόνο επι πλέον βάρη θα φέρει στο κρατικό προυπολογισμό και φυσικά νέες πληγές στους Έλληνες. Σίγουρα ο δικομματισμός θα πληγεί, αλλά η πολιτική ζωη της Ελλάδας δεν είναι συνηθισμένη να βασίζεται , όπως στο Βέλγιο που έμεινε πάνω από 500 μέρες χωρίς κεντρική κυβέρνηση, στο συμβιβασμό. Ισως η κρίση να πείσει τους πολιτικούς ότι ο συμβιβασμός είναι αναγκαίο στοιχείο Δημοκρατίας, κοινωνικής δικαιοσύνης και ευημερίας. Ποιούς πολιτικούς όμως θα εκλέξει ο λαός ?

Γεράσιμος Ζορμπάς

Νομικός, Βρυξέλλες 30 Απριλίου 2012

Gerassimos Zorbas, Bruxelles, 30 Avril 2012

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες