Γιώργος Παπακωνσταντίνου: «Ο Γ. Παπανδρέου πλήρωσε το πολιτικό κόστος των διαρθρωτικών αλλαγών. Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση συμμαχία των κομμάτων με ευρωπαϊκό προσανατολισμό»

Την Δευτέρα 30/4/2012 ο υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, μίλησε στην εκπομπή των Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλου (καθημερινά 10.00-11.00) για τις διαρθρωτικές αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ και την επόμενη μέρα

Για τις νέες δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ γύρω από το μνημόνιο

Αυτή τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ κι ο Ευ. Βενιζέλος έχουμε ένα απόλυτα νηφάλιο, ορθολογικό λόγο με τον οποίο λέμε τα πράγματα, ακριβώς, όπως είναι και δεν λέμε πράγματα τα οποία δεν μπορούν να γίνουν, ούτε υποσχόμαστε πράγματα τα οποία την επόμενη μέρα θα βρούμε μπροστά μας.{{{ moto }}}

Δεν λέμε εμείς ότι δεν πρέπει να γίνουν οι περικοπές δαπανών στις οποίες έχει δεσμευτεί η χώρα. Προφανώς και πρέπει να γίνουν. Αλλά μπορούμε με αυτές τις περικοπές που είναι για το 2012 και 2013 να τις πάμε για μια τριετία, αντί για διετία. Άρα να γίνει πιο ήπια. Και μπορούμε σ αυτές τις περικοπές να καταφέρουμε ώστε να μην έχουμε οριζόντιες περικοπές και να μην αγγίξουμε τις χαμηλές συντάξεις και τα χαμηλά εισοδήματα. Αυτές είναι δεσμεύσεις οι οποίες είναι, απολύτως, ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες και βασίζονται, ακριβώς, στην εμπειρία των τελευταίων ετών .

Για τις διαρθρωτικές αλλαγές

Αν κανείς τα βάλει όλα κάτω και δει όλες τις αλλαγές ,σε επίπεδο διαρθρωτικών αλλαγών, που έχουν τα τελευταία δύο χρόνια, παρά τις όποιες καθυστερήσεις και τα πισωγυρίσματα, νομίζω ότι θα παραδεχτεί ότι μέσα σε δύο χρόνια γίνανε πράγματα τα οποία έπρεπε να είχαν γίνει πριν από είκοσι χρόνια.

Η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου πλήρωσε και το πολιτικό κόστος από το γεγονός ότι προχώρησε μια σειρά από πράγματα και, ταυτοχρόνως, και το γεγονός ότι σε κάποια πράγματα υπήρξαν αμφιθυμίες και καθυστερήσεις.

Ποια μπορεί να είναι η επόμενη μέρα

Αν θέλουμε να μιλήσουμε με ειλικρίνεια στους πολίτες αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο προτάσεις. Η μια πρόταση είναι ένα αντιμνημονιακό μέτωπο, ως καλικατούρα, που προτείνει πρωθυπουργό την κα Παπαρήγα, Υπουργό Οικονομικών τον κ Τσίπρα και υπουργό των Εξωτερικών τον κ Καμμένο. Εάν νομίζουμε ότι η χώρα μπορεί να προχωρήσει έτσι. Τότε ωραία. {{{ audio1 }}}

Κατεβάστε το ηχητικό εδώ

Κι υπάρχει και μία διαφορετική πρόταση που είναι, αναγκαστικά οι πολίτες να μας πουν την επόμενη μέρα συνεργαστείτε μεταξύ σας, κάποιες πολιτικές δυνάμεις ,διατηρώντας ο καθένας τη φυσιογνωμία του και τις διαφωνίες σας. Γιατί η συνεργασία δεν ισοπεδώνει την πολιτική ούτε οι διαφορετικές απόψεις. Κι άλλες χώρες έχουν συμμαχικές κυβερνήσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κόμματα σοσιαλδημοκρατίας και χριστιανοδημοκρατίας που έχουν διαφορές αλλά συμφωνούν σε κάποια βασικά πράγματα και εγώ πιστεύω ότι μια παρόμοια συμφωνία θα είναι σε πιο σωστή κατεύθυνση με το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα. Αλλά δεν μπορεί να σταματάει μόνο στα δύο μεγάλα κόμματα. Θα πρέπει στη συζήτηση αυτή να εντάξουμε και κάποια μικρότερα κόμματα τα οποία πιστεύουν στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό στην ανάγκη να κάνουμε ότι χρειάζεται για να μείνουμε μέσα στην ευρωζώνη και δεν πιστεύουν σε μαγικές λύσεις και καθρεφτάκια και χάντρες, όπως η ΔΗΜ.ΑΡ και η Δημοκρατική Συμμαχία.

Πιστεύετε ότι χρειάζεται να πάμε σε δεύτερες εκλογές αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία

Όχι .Το να πάμε σε δεύτερες εκλογές θα είχε νόημα μονάχα εάν το πρόβλημα θα ήταν παροδικό κι εάν κατά ένα μαγικό τρόπο θα μπορούσε κάποιος να έχει αυτοδυναμία για να μπορέσει να προχωρήσει τα πράγματα. Όμως, όποιος πιστεύει ότι η αυτοδυναμία λύνει τα προβλήματα της χώρας, αρκεί να δει λίγο τι έγινε τη τελευταία διετία. Εμείς είχαμε 160 βουλευτές και δεν αντέξαμε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
Σίβυλλα
Helios Kiosk