Πολιτικές παρεμβάσεις στο έργο του καταγγέλλει ο Κύπριος τραπεζίτης

Για πολιτικές παρεμβάσεις από κύκλους της Προεδρίας της Δημοκρατίας και για χαλάρωση του εποπτικού πλαισίου της Κεντρικής Τράπεζας προκειμένου να εξυπηρετηθεί συγκεκριμένος επιχειρηματίας έκανε λόγο ο (απερχόμενος) Κεντρικός Τραπεζίτης της Κύπρου κ. Αθ. Ορφανίδης, κατά την τελευταία του παρουσίαση ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών

Για πολιτικές παρεμβάσεις από κύκλους της Προεδρίας της Δημοκρατίας και για χαλάρωση του εποπτικού πλαισίου της Κεντρικής Τράπεζας προκειμένου να εξυπηρετηθεί συγκεκριμένος επιχειρηματίας έκανε λόγο ο (απερχόμενος) Κεντρικός Τραπεζίτης της Κύπρου κ. Αθ. Ορφανίδης, κατά την τελευταία του παρουσίαση ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.

Πρόκειται για σοβαρότατες καταγγελίες, οι οποίες έρχονται δύο μήνες πριν από την ανάληψη της προεδρίας της Κύπρου από την ΕΕ και συμπίπτουν με την επέτειο οκτώ ετών από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος» ο κ. Ορφανίδης ανέλυσε την οικονομική κατάσταση της Κύπρου λέγοντας :«η οικονομία μας αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μία κρίσιμη κατάσταση λόγω δυσμενών δημοσιονομικών δεδομένων που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια και της πίεσης που αντιμετωπίζει το τραπεζικό μας σύστημα».

Υπενθύμισε ότι «στις αρχές του 2008 η κυπριακή οικονομία ήταν εύρωστη και δυναμική, μόλις είχαμε πετύχει την ένταξή μας στη ζώνη του ευρώ. Η Κύπρος απολάμβανε χαμηλό κόστος δανεισμού από τις αγορές με επιτόκιο που κυμαινόταν γύρω στο 4 με 5%, ενώ το δημοσιονομικό πλεόνασμα ήταν της τάξης του 3,5% (554 εκατ. ευρώ), το τέλος του 2007. Δυστυχώς όμως κατά τη διάρκεια του 2008 ξεκίνησε δραματική επιδείνωση του δημοσιονομικού ισοζυγίου, αφού το πλεόνασμα του μισού και πλέον δισ. του προηγούμενου έτους εξανεμίστηκε σχεδόν ολόκληρο. Αυτό μάλιστα έγινε σε συνθήκες ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης της τάξης του 3,6% σε πραγματικούς όρους, και αυξήσεις του ονομαστικού ΑΕΠ κατά 1,3 δισ. ευρώ, Τον αμέσως επόμενο χρόνο, δηλαδή το 2009, το πλεόνασμα μετατράπηκε σε έλλειμμα της τάξης του 6,1% του ΑΕΠ. Συνολικά, την περίοδο 2007_2009΄άνοιξε ένα δημοσιονομικό χάσμα της τάξης του 1,6 δισ. ευρώ».

Κατά τον κ. Ορφανίδης το πρόβλημα δημιουργήθηκε από την υπέρμετρη αύξηση των δαπανών κατά 1,3 δισ. ευρώ από το τέλος του 2007 έως το τέλος του 2009. Η δραματική αύξηση δεν προήλθε, είπε, από αύξηση πληρωμών σε ανεργιακά επιδόματα αφού ως τότε η ανεργία δεν είχε παρουσιάσει ουσιαστική άνοδο. Οφείλεται σε αυξημένες δαπάνες για κοινωνικές παροχές, μισθούς και συντάξεις. Αυτός ήταν ο λόγος για την επιδείνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Ανέφερε ότι η σταδιακή απώλεια αξιοπιστίας του κράτους, οι συνεπακόλουθες αυξημένες επιδόσεις των κυπριακών ομολόγων καθώς και οι επιπτώσεις στις κυπριακές τράπεζες από την απομείωση του ελληνικού χρέους, προκάλεσαν τις υποβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης της Κύπρου και εν συνεχεία των τραπεζών.

Όσον αφορά τον επιχειρηματία για τον οποίο, όπως ισχυρίσθηκε δέχθηκε πιέσεις από το προεδρικό Μέγαρο ο κ. Ορφανίδης απέφυγε να τον ονομάσει λέγοντας: «Όλοι μας θυμόμαστε τι είχε γίνει το 2009 όταν συγκεκριμένος επιχειρηματίας από τα σκαλοπάτια του Προεδρικού μεγάρου κατηγορούσε την εποπτική αρχή και εμένα προσωπικά για εποπτεία που φαίνεται ότι δεν εξυπηρετούσε τα δικά του συμφέροντα».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk