Κομισιόν: 200 δισ. για την ανάπτυξη στην Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει ένα σχέδιο δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων συνολικού ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ για να δώσει νέα ώθηση στην ανάπτυξη της Ευρώπης, σύμφωνα με δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας El Pais, την Κυριακή, το οποίο επικαλείτο «ευρωπαϊκές πηγές».

«Το σχέδιο αυτό προβλέπει επενδύσεις 200 δισεκατομμυρίων ευρώ σε υποδομές, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και υψηλές τεχνολογίες (με τη συμμετοχή ιδιωτών)», τονίζεται στο δημοσίευμα.

Η Ευρωπαϊκή ‘Ένωση θα μπορούσε να επιλέξει δυο τρόπους χρηματοδότησης.

Στο δημοσίευμα προστίθεται ότι ο πιθανότερος είναι ένα «χρηματοοικονομικός συνδυασμός» που θα βασίζεται στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Σύμφωνα με την εφημερίδα, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν 12 δισ. ευρώ που δεν έχουν ακόμα αξιοποιηθεί από τον EFSF για να προσελκυσθούν ιδιωτικά κεφάλαια, τα οποία θα στηρίξουν την ΕΤΕπ και θα χρησιμεύσουν ως «εγγύηση για σχέδια δημοσίων και ιδιωτικών υποδομών».

Στην περίπτωση αυτή, «εξειδικευμένα χρηματοοικονομικά εργαλεία και ομόλογα», εγγυημένα από την ΕΕ, θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση «ασφαλιστικών ταμείων και άλλων επενδυτών», προσθέτει η εφημερίδα.

Η άλλη επιλογή αφορά την ενίσχυση των κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων από τις χώρες μέλη με 10 δισ. ευρώ. Ο τρόπος αυτός είναι λιγότερο πιθανός, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το σχέδιο αυτό θα παρουσιαστεί σε σύνοδο, ημερομηνία για την οποία δεν έχει ακόμα αποφασιστεί, των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί πριν από την προγραμματισμένη από καιρό για τις 28 και 29 Ιουνίου Σύνοδο Κορυφής.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk