Χρήστος Πρωτόπαπας: «Είναι ώρα ευθύνης για όλους»

Διπλές εκλογές θα οδηγήσουν σε περιπέτειες, επισημαίνει ο κ. Χρ. Πρωτόπαπας, και καλεί τους ψηφοφόρους να υπερβούν τη δικαιολογημένη οργή τους. «Όλοι μαζί θα χάσουμε σε μια Ελλάδα ανίσχυρη, οικονομικά αδύναμη και απομονωμένη», σημειώνει. Στρέφεται όμως και κατά των κομμάτων του αντιμνημονιακού μετώπου, τα οποία όπως λέει «μιλούν με την ασφάλεια της μη ανάληψης ευθύνης».

Διπλές εκλογές θα οδηγήσουν σε περιπέτειες, επισημαίνει ο κ. Χρ. Πρωτόπαπας, και καλεί τους ψηφοφόρους να υπερβούν τη δικαιολογημένη οργή τους. «Όλοι μαζί θα χάσουμε σε μια Ελλάδα ανίσχυρη, οικονομικά αδύναμη και απομονωμένη», σημειώνει. Στρέφεται όμως και κατά των κομμάτων του αντιμνημονιακού μετώπου, τα οποία όπως λέει «μιλούν με την ασφάλεια της μη ανάληψης ευθύνης».
-Είστε υποψήφιος στη Β’ Αθήνας, σε μια περιφέρεια με ιδιομορφίες, όπου όμως εκδηλώνεται με μεγάλη ένταση η οργή του κόσμου. Πιστεύετε ότι θα πείσετε τους ψηφοφόρους να τιμωρήσουν αλλά όχι να αυτοτιμωρηθούν;

«Αυτή είναι η κρίσιμη επιλογή των εκλογών. Ψήφος «τιμωρίας» ή θετική ψήφος για ένα καλύτερο αύριο; Αν ο πολίτης λειτουργήσει μόνο με τη δικαιολογημένη οργή του, μπορεί να οδηγηθούμε σε αδιέξοδα, σε περιπέτειες. Ουσιαστικά θα τιμωρήσει τον εαυτό του. Γιατί όλοι μαζί θα κερδίσουμε σε μια Ελλάδα που βγαίνει από την κρίση, αναπτύσσεται μέσα στην Ευρώπη, δημιουργεί θέσεις εργασίας, και όλοι μαζί θα χάσουμε σε μια Ελλάδα ανίσχυρη, οικονομικά αδύναμη, απομονωμένη. Σε μια τέτοια ισχυρή και δίκαιη Ελλάδα τα ακραία στοιχεία θα απομονωθούν».


-Θεωρείτε ότι το ΠΑΣΟΚ τα δυο προηγούμενα χρόνια προχώρησε τις διαρθρωτικές αλλαγές ή υποχώρησε στις αντιδράσεις των συνδικάτων και των συντεχνιών;

«Διαρθρωτικές αλλαγές έγιναν, όχι όμως όσες και όσο γρήγορα έπρεπε. Ναι, υπήρχαν αντιδράσεις. Και δεν μας τιμά να κόβουμε «εύκολα» συντάξεις και να χρειαζόμαστε 2-3 ψηφοφορίες για να «ανοίξουμε» επαγγέλματα ισχυρών συντεχνιών. Οι αλλαγές πρέπει επιτέλους να γίνουν άμεσα και αποτελεσματικά στο κράτος, στους φοροελεγκτικούς μηχανισμούς, στην αγορά. Πρωτίστως όμως πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία μας. Γιατί μόνο έτσι θα προχωρήσουμε μπροστά, μόνο έτσι θα εγγυηθούμε το μισθό και την σύνταξη των Ελλήνων πολιτών».
– Ο διαφαινόμενος κατακερματισμός των πολιτικών δυνάμεων, πιστεύετε ότι διευκολύνει το σχηματισμό κυβερνήσεων συνεργασίας ή θα προκηρυχθούν ξανά εκλογές;

«Διπλές εκλογές θα οδηγήσουν σε περιπέτειες. Είναι ώρα ευθύνης για όλους. Όμως ας μη θεωρεί κανείς δεδομένο το ΠαΣοΚ για το σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνεργασίας. Εμείς θα απευθυνθούμε διά του Ευάγγελου Βενιζέλου προς όλους για μια Προγραμματική Συμφωνία που να οδηγεί στην έξοδο της χώρας από την κρίση, να διασφαλίζει την παραμονή στο ευρώ και να προωθεί την ανάπτυξη, την πρόοδο της κοινωνίας. Πρέπει να παρουσιάσουμε τις βασικές κατευθύνσεις ενώπιον του λαού προ των εκλογών. Αρκετά πια με αυτούς που μιλούν με την ασφάλεια της μη ανάληψης ευθύνης και την ίδια ώρα εύχονται κρυφά να βγάλει το ΠαΣοΚ «το φίδι από την τρύπα». Χρειάζεται συνευθύνη και συστράτευση για να πάει η χώρα μπροστά, τώρα που και η Ευρώπη – εφ’ όσον η νίκη του Ολάντ ολοκληρωθεί – μπορεί να αλλάξει».


– Ποιές δυνάμεις θεωρείτε ότι μπορούν να συστρατευτούν σε αυτή την προσπάθεια;

«Αυτές που θέλουν μια προγραμματική συμφωνία με τα χαρακτηριστικά που προανέφερα. Και αν δεν θέλουν συνεργασία μαζί μας και τους δώσει ο λαός τη δυνατότητα, ας κάνουν δική τους κυβέρνηση. Να μας πουν τότε ο κ. Τσίπρας ή ο κ. Καμμένος πού θα βρουν -μετά την στάση πληρωμών που επαγγέλλονται – τα 9 δις. ευρώ που θα χρειαστούμε επιπλέον, για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις. Η ανέξοδη κριτική και ο λαϊκισμός είναι εύκολη λύση. Εδώ κρινόμαστε όλοι».
-Ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ, ζήσατε από κοντά στην Βουλή τις δυσκολίες και τις επιτυχίες της κυβέρνησης Παπαδήμου. Πώς αποτιμάτε το έργο της;

«Πέτυχε το βασικό της στόχο. Τη διασφάλιση της χώρας με τη νέα σύμβαση και τη μείωση του χρέους. Αναδείχθηκαν όμως και όλα τα προβλήματα της έλλειψης κουλτούρας συνεργασίας και συνεννόησης μεταξύ των κομμάτων στην Ελλάδα, καθώς και οι βαθιά συντηρητικές αντιλήψεις που εμποδίζουν τις αλλαγές και επιχειρούν την οπισθοδρόμηση προς όφελος συντεχνιών»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk