Γ. Σαριέγκι: «Εμείς δείχνουμε τον δρόμο για να σωθεί ο ΠAO»

Ο ποδοσφαιρικός Παναθηναϊκός διανύει την κρισιμότερη περίοδο της σύγχρονης ιστορίας του, αλλά οι μέτοχοι της ΠΑΕ αδυνατούν να βρουν ένα σημείο επαφής προκειμένου να σώσουν τους Πράσινους από τη διαφαινόμενη πτώχευση. Το εντυπωσιακό ωστόσο είναι ότι την ίδια ώρα τα αποδυτήρια του Τριφυλλιού, παρά τις πρωτοφανείς αντιξοότητες και την πλήρη εγκατάλειψη από τους διοικούντες, παραμένουν συσπειρωμένα, παρουσιάζοντας εντός γηπέδου μια εικόνα αντάξια του ονόματος και της φανέλας του Παναθηναϊκού.

Ο ποδοσφαιρικός Παναθηναϊκός διανύει την κρισιμότερη περίοδο της σύγχρονης ιστορίας του, αλλά οι μέτοχοι της ΠΑΕ αδυνατούν να βρουν ένα σημείο επαφής προκειμένου να σώσουν τους Πράσινους από τη διαφαινόμενη πτώχευση. Το εντυπωσιακό ωστόσο είναι ότι την ίδια ώρα τα αποδυτήρια του Τριφυλλιού, παρά τις πρωτοφανείς αντιξοότητες και την πλήρη εγκατάλειψη από τους διοικούντες, παραμένουν συσπειρωμένα, παρουσιάζοντας εντός γηπέδου μια εικόνα αντάξια του ονόματος και της φανέλας του Παναθηναϊκού. Μιλώντας στο «Βήμα» ο βάσκος αρχηγός του Τριφυλλιού Γιόσου Σαριέγκι εξηγεί πώς οι Πράσινοι παραμένουν ενωμένοι εν μέσω κρίσης και απευθύνει έκκληση προς τους μετόχους της ΠΑΕ να παραδειγματιστούν από τους ποδοσφαιριστές και να αφήσουν στην άκρη τους εγωισμούς προκειμένου να δώσουν λύση στα προβλήματα του συλλόγου.

Μολονότι ο Παναθηναϊκός βιώνει δραματικές καταστάσεις, τις τελευταίες αγωνιστικές του πρωταθλήματος η ομάδα παρουσιάστηκε ενωμένη και ανταγωνιστική. Πώς κατορθώνετε και διατηρείτε το ομαδικό πνεύμα στα αποδυτήρια;

«Προσπαθούμε να μένουμε ανεπηρέαστοι από όσα συμβαίνουν γύρω μας. Καθημερινά δίνουμε αξιοπρεπή μάχη για αυτόν τον σύλλογο και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε μέχρι τέλους. Η ομάδα έδειξε χαρακτήρα παρά τα τρία σερί αρνητικά αποτελέσματα με ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Ολυμπιακό που μας στέρησαν τον τίτλο. Δεν τα παρατήσαμε όμως γιατί αυτή είναι η υποχρέωσή μας απέναντι στον σύλλογο και στους οπαδούς μας. Αυτό είναι το πνεύμα που έχουμε ως ομάδα: είμαστε ενωμένοι και προχωρούμε όλοι μαζί».

Δεδομένων των ιδιοκτησιακών, διοικητικών και οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο σύλλογος, κατά κάποιον τρόπο, θα ήσασταν δικαιολογημένοι αν και εσείς τα παρατούσατε…
«Είναι αλήθεια ότι θα μπορούσαμε να έχουμε χαλαρώσει, να χάσουμε το κίνητρό μας, να τα παρατήσουμε και να διαλυθούμε. Νομίζω όμως ότι ο χαρακτήρας που βγάζουμε πηγάζει από τα αποδυτήρια. Εχουμε πολύ καλή αύρα παρά τα προβλήματα και λειτουργούμε ομαδικά. Δεν υπάρχουν εγωισμοί μεταξύ μας. Είμαστε όλοι μαζί και πορευόμαστε όλοι προς την ίδια κατεύθυνση. Αυτή πρέπει να είναι η ατμόσφαιρα μέσα και γύρω από μια ομάδα. Ο προπονητής, οι παίκτες, οι οπαδοί και οι μέτοχοι πρέπει να βάζουν το «εμείς» πάνω από το «εγώ»».

Θεωρείς ότι οι μέτοχοι δεν λειτουργούν με τη λογική που αναφέρεις;
«Οι μέτοχοι είναι οι μοναδικοί που δεν ακολουθούν αυτή την κατεύθυνση. Τα πάντα όμως βρίσκονται στα χέρια τους. Ο,τι και αν κάνουμε όλοι οι υπόλοιποι, όλα εξαρτώνται από τους μετόχους και από όσους πραγματικά αγαπούν τον Παναθηναϊκό. Ακόμη υπάρχει χρόνος για να δοθεί μια λύση προτού τελειώσει η σεζόν, διαφορετικά θα είναι πολύ αργά. Ο,τι είναι να γίνει θα πρέπει να γίνει άμεσα».

Το πλέον παράδοξο θα είναι να κερδίσετε μέσω των πλέι οφ το εισιτήριο για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ και εν τέλει η ομάδα να αποκλειστεί από τα Κύπελλα Ευρώπης από την UEFA λόγω χρεών, χάνοντας παράλληλα τη δυνατότητα σημαντικών εσόδων από την είσοδο στους ομίλους…
«Πράγματι μπορεί να συμβεί αυτό και δεν το χωράει το μυαλό μας. Αν τερματίσουμε πρώτοι στα πλέι οφ, θα έχουμε την ευκαιρία να προκριθούμε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, απ’ όπου το κλαμπ θα έχει μεγάλα έσοδα. Και όμως επειδή οι μέτοχοι έχουν διαφορές και προβλήματα μεταξύ τους, μπορεί να χαθεί και αυτή η προοπτική. Είναι αδιανόητο».
Συζητάτε οι παίκτες μεταξύ σας όσα συμβαίνουν; Πώς αντιμετωπίζετε αυτή την κρίση, διότι πλέον δεν υπάρχει ούτε η επίσημη ενημέρωση που είχατε όσο ήταν πρόεδρος ο Δημήτρης Γόντικας…
«Αυτή τη στιγμή είμαστε ολομόναχοι. Εμείς, ο προπονητής και οι οπαδοί, που πάντοτε βρίσκονται δίπλα μας. Μέσα στην ομάδα όμως έχουμε απομείνει τελείως μόνοι. Δεν ξέρουμε τι συμβαίνει, απλά ακούμε φήμες. Συζητάμε μεταξύ μας και όλοι μας είμαστε πολύ προβληματισμένοι και απογοητευμένοι από αυτή την κατάσταση. Αλλά θα συνεχίσουμε να δίνουμε μάχη για τον Παναθηναϊκό».

Πολλοί είναι εκείνοι που λένε ότι οι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού με τη στάση τους δείχνουν τον δρόμο στους μετόχους…
«Μακάρι να είχαν την ίδια λογική με εμάς και να έδιναν μάχη για να σωθεί ο σύλλογος. Αυτή τη δύσκολη ώρα θα έπρεπε να είναι μαζί μας και κυρίως θα έπρεπε να είναι μαζί με τον σύλλογο. Γιατί πάνω απ’ όλους δεν είναι τα πρόσωπα: ούτε οι μέτοχοι ούτε οι παίκτες, κανένας. Πάνω απ’ όλους είναι ο Παναθηναϊκός. Και αν τώρα δεν κάνουν κάτι οι μέτοχοι, θα είναι η καταστροφή για μια σπουδαία ομάδα όπως ο Παναθηναϊκός. Επαναλαμβάνω ότι οι μέτοχοι είναι αυτοί που μπορούν να δώσουν τη λύση. Πρέπει λοιπόν να καθήσουν στο ίδιο τραπέζι, να αφήσουν στην άκρη όποιες διαφορές έχουν και να βρουν μια λύση».

Φαντάζομαι ότι ως αρχηγός του Παναθηναϊκού εκφράζεις και τους συμπαίκτες σου με όσα λες…
«Και βέβαια. Μιλάμε καθημερινά, έχουμε τις ίδιες αγωνίες και όλοι νιώθουμε το ίδιο. Οι μέτοχοι έχουν την ευθύνη και πρέπει να βοηθήσουν την ομάδα να βγει από το αδιέξοδο. Αυτό όμως πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν, πριν να είναι αργά».

Ηδη η πρώτη προσφυγή έγινε από τον Ματίας Μπιάρσμιρ. Πόση υπομονή έχετε οι υπόλοιποι;
«Αυτό που έκανε ο Ματίας είναι φυσιολογικό. Ολοι είμαστε επαγγελματίες ποδοσφαιριστές και έχουμε υπογράψει συμβόλαια. Ανεξάρτητα αν παίζουμε καλά ή όχι, πρέπει να πληρωνόμαστε όπως αναφέρουν τα συμβόλαιά μας. Αυτός είναι ο κανόνας. Πιστέψτε με, κανείς δεν θέλει να καταθέσει προσφυγή και να προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα στην ομάδα, εφόσον όμως συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα ακολουθήσουν και άλλοι παίκτες. Αν οι μέτοχοι συνεχίσουν να φέρονται εγωιστικά, δυστυχώς και εμείς δεν έχουμε άλλη εναλλακτική λύση».

Διανύεις τον πέμπτο χρόνο σου στον Παναθηναϊκό, είσαι από τους παλαιότερους παίκτες στην ομάδα και έχεις ζήσει πολλά. Πίστευες ποτέ ότι θα έφτανε στο χείλος του γκρεμού;
«Ειλικρινά ποτέ δεν περίμενα ότι θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο. Ακόμη και όταν άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα προβλήματα, έλεγα ότι θα ήταν κάτι προσωρινό. Εχω ζήσει φανταστικές στιγμές με τον Παναθηναϊκό και είμαι πανευτυχής που αγωνίζομαι εδώ. Η εφετινή σεζόν όμως είναι πολύ κακή σε πολλούς τομείς για τον σύλλογο. Αγωνιστικά μείναμε νωρίς εκτός Ευρώπης, χάσαμε το πρωτάθλημα και το Κύπελλο, συνέβησαν πολλά εντός και εκτός γηπέδου. Δεν είναι καλή χρονιά και είναι πολύ κρίμα γιατί το ποδόσφαιρο πρέπει να προσφέρει χαρές. Εφέτος όμως δεν το ευχαριστιόμαστε ούτε εμείς ούτε οι οπαδοί μας. Είναι μια χρονιά γεμάτη προβλήματα. Παρ’ όλα αυτά, είμαστε Παναθηναϊκός και δεν τα παρατάμε».

Πλέι οφ
«Ολα τα ματς θα είναι σαν ντέρμπι»

Θεωρείς ότι αν ο Παναθηναϊκός δεν είχε εγκαταλειφθεί από τους μετόχους και ήταν πιο ισχυρός διοικητικά, θα μπορούσε να έχει καλύτερη τύχη στο πρωτάθλημα;

«Ναι, είναι πολύ πιθανόν να ήταν διαφορετική η κατάσταση. Καταλαβαίνουμε ότι οι αντίπαλοί μας γνώριζαν πως ήμασταν αδύναμοι σε αυτόν τον τομέα. Δεν ένιωσαν πίεση από την πλευρά του Παναθηναϊκού, κάτι που έκανε ευκολότερο το έργο τους. Η ομάδα ήταν αδύναμη σε αυτόν τον τομέα και μερικές φορές το νιώσαμε και εμείς. Παρ’ όλα αυτά, ό,τι έγινε έγινε. Αυτά ανήκουν στο παρελθόν και εμείς πρέπει να δούμε το παρόν και το μέλλον του Παναθηναϊκού. Και αυτό βρίσκεται στα χέρια των μετόχων και όσων αγαπούν την ομάδα και έχουν την οικονομική δυνατότητα να βοηθήσουν».

Το προβάδισμα των τεσσάρων βαθμών που έχετε από ΠΑΟΚ, Ατρόμητο και ΑΕΚ σας καθιστά φαβορί στα πλέι οφ;
«Είναι πολύ σημαντικό που ξεκινάμε με τέσσερις βαθμούς διαφορά γιατί και οι τρεις ομάδες που θα αντιμετωπίσουμε είναι αρκετά καλές και όλα τα ματς των πλέι οφ θα έχουν χαρακτήρα ντέρμπι. Παρ’ όλα αυτά, το προβάδισμα αυτό δεν πρέπει να μας χαλαρώσει, όπως συνέβη πέρυσι που κινδυνεύσαμε να χάσουμε τη δεύτερη θέση».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αθλητισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk