Το σκάνδαλο της… ωχράς κηλίδος

Το «σκάνδαλο της… ωχράς κηλίδος», ύψους πολλών δισ. ευρώ, διερευνά με απόλυτη μυστικότητα τους τελευταίους μήνες το ΣΔΟΕ. Εκατοντάδες φαρμακοποιοί, ιδιοκτήτες φαρμακαποθηκών και γιατροί φαίνεται να εμπλέκονται σε ένα τεράστιο κύκλωμα εξαγωγής φαρμάκων μεγάλης αξίας (με κύριο τμήμα της απάτης το σκεύασμα για την καταπολέμηση του συγκεκριμένου οφθαλμολογικού προβλήματος), τα οποία επισήμως φαίνεται να πληρώνονται από το Ελληνικό Δημόσιο και να έχουν χορηγηθεί σε έλληνες ασθενείς.

Το «σκάνδαλο της… ωχράς κηλίδος», ύψους πολλών δισ. ευρώ, διερευνά με απόλυτη μυστικότητα τους τελευταίους μήνες το ΣΔΟΕ. Εκατοντάδες φαρμακοποιοί, ιδιοκτήτες φαρμακαποθηκών και γιατροί φαίνεται να εμπλέκονται σε ένα τεράστιο κύκλωμα εξαγωγής φαρμάκων μεγάλης αξίας (με κύριο τμήμα της απάτης το σκεύασμα για την καταπολέμηση του συγκεκριμένου οφθαλμολογικού προβλήματος), τα οποία επισήμως φαίνεται να πληρώνονται από το Ελληνικό Δημόσιο και να έχουν χορηγηθεί σε έλληνες ασθενείς. Ηδη το ΣΔΟΕ έχει ζητήσει τη δικαστική συνδρομή της Γερμανίας, ενώ η δράση του κυκλώματος φαίνεται να επεκτείνεται από την Αθήνα ως την Καλαμάτα και από τη Θεσσαλονίκη ως την Κέρκυρα. Μάλιστα έχει ήδη προσδιορισθεί η εμπλοκή καθηγητή Οφθαλμολογίας που εργάζεται σε μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας. Οπως ανέφεραν ανώτατα στελέχη του ΣΔΟΕ προς «Το Βήμα», «είναι μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις απάτης που έχει αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια ο ελεγκτικός μηχανισμός του υπουργείου Οικονομικών. Μετά τους χιλιάδες “τυφλούς”-μαϊμού φαίνεται να έχουμε και μεγάλους αριθμούς ψευτοδικαιούχων φαρμάκων για τα μάτια! Οπως φαίνεται, οι κάτοικοι της χώρας έχουν μια αλλόκοτη “ευαισθησία” στα μάτια και οι… οφθαλμολογικές παθήσεις μοιάζουν σαν μια ιδιότυπη επιδημία…».

Αρχή της υπόθεσης που αποκαλύπτει «Το Βήμα» ήταν μια καταγγελία που έφθασε στις 14 Απριλίου 2011 στους προϊσταμένους του ΣΔΟΕ στην Πελοπόννησο. Σύμφωνα με την καταγγελία, μια φαρμακαποθήκη στην Καλαμάτα προχωρεί σε ορισμένες περίεργες συναλλαγές με 17 φαρμακοποιούς στην περιοχή της Μεσσηνίας αλλά και σε άλλους νομούς της Πελοποννήσου. Οπως προέκυψε από την πρώτη φάση αυτής της έρευνας, οι υπεύθυνοι της φαρμακαποθήκης προχωρούσαν σε ορισμένες «δυσεξήγητες», παράτυπες συναλλαγές με φάρμακα μεγάλης αξίας, σε έκδοση «ύποπτων» παραστατικών, σε εισαγωγή φαρμάκων από την Κύπρο, ενώ η φαρμακαποθήκη είχε αναπτύξει μια μεγάλη εξαγωγική δραστηριότητα με συγκεκριμένα φάρμακα προς μεγάλη γερμανική εταιρεία. Η πρώτη εκτίμηση των στελεχών του ΣΔΟΕ, με προϊστάμενο τον κ. Νίκο Κολετzάκη, ήταν ότι πίσω από αυτές τις ύποπτες συναλλαγές κρύβονταν αφενός φορολογικές παραβάσεις και αφετέρου εξαγωγή φαρμάκων που πιθανόν είχαν παραδοθεί σε τοπικά νοσοκομεία της Πελοποννήσου για να χορηγηθούν σε ασθενείς. Ακόμη όμως δεν είχαν ανακαλυφθεί αποδεικτικά στοιχεία…

Στο επόμενο τμήμα της έρευνας το ενδιαφέρον των στελεχών του ΣΔΟΕ στην Πελοπόννησο εστιάστηκε σε ένα από τα φαρμακεία της Μεσσηνίας που προχωρούσε στις προαναφερόμενες ύποπτες συναλλαγές. Οι υπεύθυνοι του υπουργείου Οικονομικών είχαν αντιληφθεί ότι πίσω από αυτές τις τριγωνικές συναλλαγές φαρμακοποιών και φαρμακεμπόρων κρύβεται κάτι πολύ σημαντικό και μια μεγαλύτερου εύρους απάτη και επέμειναν στην αναζήτηση περισσότερων στοιχείων.
Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι το φαρμακείο από τη Μεσσηνία είχε παρόμοιου τύπου δραστηριότητα με φαρμακαποθήκη στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων στην Αθήνα. Από έρευνα που άρχισε με άξονα πλέον αυτή τη φαρμακαποθήκη στην πρωτεύουσα προέκυψε ότι προχωρούσε με περισσότερα από 50 φαρμακεία σε όλη τη χώρα σε τέτοιου είδους «τρυκ». Δηλαδή, τα φαρμακεία παρέδιδαν, με τη συνεργασία μεσαζόντων, στη φαρμακαποθήκη μεγάλες ποσότητες των συγκεκριμένων σκευασμάτων για τα μάτια αλλά και άλλα υψηλού κόστους που αφορούσαν αρθριτικές παθήσεις, αντικαρκινικά κτλ. Τα φάρμακα αυτά φαίνεται ότι κατέληγαν στην ίδια γερμανική εταιρεία που ήταν παραλήπτρια φαρμάκων και από το «σύστημα» της Καλαμάτας.
Τα νέα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν σήμαναν συναγερμό αφού πλέον άρχισε να προσδιορίζεται το «δίκτυο» εξαγωγής συνταγογραφημένων φαρμάκων στην Ελλάδα. Παράλληλα υπήρξε και ενημέρωση των κεντρικών υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, όπως και άλλων περιφερειακών, ενώ συνεχή ενημέρωση ζήτησε και ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ κ. Ιωάννης Διώτης.
Τότε λοιπόν υποβλήθηκε αίτημα δικαστικής συνδρομής προς τις γερμανικές αρχές προκειμένου να συγκεντρωθούν παραστατικά από τη συγκεκριμένη εταιρεία στη Γερμανία για τις εισαγωγές φαρμάκων από την Ελλάδα. Η απάντηση που δόθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΣΔΟΕ ήταν ότι πράγματι υπήρξε μέσα σε ένα μικρό μόνο χρονικό διάστημα εισαγωγή φαρμάκων από την Ελλάδα ύψους 40 εκατ. ευρώ, ενώ κύριος «εξαγωγέας» ήταν η φαρμακαποθήκη στους Αγίους Αναργύρους.
Η «αλληλουχία» των ερευνών οδήγησε τους ερευνητές της υπόθεσης σε ένα κεντρικό φαρμακείο της Αθήνας – ένα από τα 50 που συνεργάζονταν με την αποθήκη των Αγίων Αναργύρων – στο οποίο εντοπίστηκαν πολλά σημαντικά στοιχεία προκειμένου να προσδιοριστεί η προέλευση των φαρμάκων που αποστέλλονται με το αζημίωτο στη Γερμανία.
Εκεί λοιπόν ανακαλύφθηκε ότι η παραγωγός φαρμακευτική εταιρεία είχε παραδώσει στο συγκεκριμένο φαρμακείο μόλις ένα σκεύασμα για τη θεραπεία της ωχράς κηλίδος. Το ίδιο φαρμακείο όμως φαίνεται να είχε αποστείλει προς εξαγωγή άλλα περίπου 100 τέτοιου είδους φάρμακα. Τα στελέχη του ΣΔΟΕ αναζήτησαν τους κωδικούς των φαρμάκων που προορίζονταν για εξαγωγή από το φαρμακείο. Ανακάλυψαν λοιπόν ότι τα σκευάσματα με τους συγκεκριμένους κωδικούς είχαν παραδοθεί από τη φαρμακευτική εταιρεία σε ένα μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας προκειμένου να χορηγηθούν σε πάσχοντες από τη συγκεκριμένη νόσο. Ακολούθησε έρευνα στο νοσοκομείο και διαπιστώθηκε η εμπλοκή καθηγητή Πανεπιστημίου, υπευθύνου κλινικής, που φέρεται ότι συγκέντρωνε παρανόμως αυτά τα φάρμακα στο ιδιωτικό ιατρείο του. Διαπιστώθηκε όμως ότι τελικώς τα συγκεκριμένα σκευάσματα που είχαν συνταγογραφηθεί για να δοθούν σε ασθενείς του νοσοκομείου μέσω του γιατρού κατέληγαν στο φαρμακείο της Αθήνας και ακολούθως εξάγονταν στη Γερμανία.
Ωστόσο η έρευνα των στελεχών του ΣΔΟΕ είχε και μια επόμενη φάση που προέκυψε από την αναζήτηση περαιτέρω στοιχείων από ένα άλλο φαρμακείο στη Μεσσηνία που φερόταν να συμμετέχει στην ύποπτη διακίνηση των σκευασμάτων. Προέκυψε λοιπόν ότι το συγκεκριμένο φαρμακείο είχε έναν άλλον κύκλο ύποπτων συναλλαγών με οκτώ φαρμακεία της Κέρκυρας. Κλιμάκιο του ΣΔΟΕ μετέβη στην Κέρκυρα, όπου προχώρησε σε κατασχέσεις εκατοντάδων εγγράφων και παραστατικών από τα φαρμακεία αυτά, τα οποία διαπιστώθηκε ότι πωλούσαν στη χονδρική σκευάσματα ίδιου τύπου στη Γερμανία αλλά και στην Ιταλία. Σε ένα από αυτά τα φαρμακεία βρέθηκαν περίπου 1.360 σκευάσματα για τον περιορισμό της ωχράς κηλίδος και υπήρχαν παραστατικά νόμιμης προμήθειας από τη φαρμακευτική εταιρεία μόνο για 250 από αυτά.
Τα στελέχη του ΣΔΟΕ αναφέρουν ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος ερευνών για το τεράστιο αυτό σκάνδαλο και οι φάκελοι θα σταλούν στην Εισαγγελία αλλά και στις αρμόδιες υπηρεσίες για την άσκηση διώξεων αλλά και για την είσπραξη των προστίμων.

Η νόσος

Τι είναι η ωχρά κηλίς
Ενα από τα φάρμακα του οποίου η διακίνηση ελέγχθηκε είναι αυτό που αφορούσε την καταπολέμηση της ωχράς κηλίδος. Πρόκειται για μια εκφυλιστική πάθηση του κεντρικού τμήματος του αμφιβληστροειδούς που εντοπίζεται συνήθως σε άτομα της τρίτης ηλικίας. Τα κυριότερα συμπτώματα αυτής της ασθένειας είναι η θολή όραση, η αμυδρή αντίληψη των χρωμάτων, η παρουσία σκιών στην κεντρική όραση και η παραμόρφωση της εικόνας. Το κόστος των σχετικών σκευασμάτων, σε ενέσιμη μορφή, για τον έλεγχο ή τη θεραπεία της συγκεκριμένης νόσου είναι της τάξεως των 1.000 ευρώ.

Η κομπίνα
Κέρδη ενός εκατ. ευρώ σε έναν μήνα
Οπως λένε στελέχη του ΣΔΟΕ, «η χορήγηση των φαρμάκων ήταν για τα… μάτια του κόσμου. Η έρευνα στο φαρμακείο και στο γραφείο του γιατρού μάς έδειχνε τι συνέβαινε με αυτή την ιδιότυπη εξαγωγική δραστηριότητα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση μας βοήθησε ότι μια παρτίδα φαρμάκων για την εκφυλιστική αυτή ασθένεια των οφθαλμών που «συνδέθηκε» με το φαρμακείο είχε όλη δοθεί αρχικά σε ένα μόνο νοσοκομείο. Δεν υπήρχε πολυδιάσπαση σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας. Και έτσι βρήκαμε με συνοπτικές διαδικασίες τη διαδρομή που ακολούθησαν τα χαμένα φάρμακα από το νοσοκομείο στον γιατρό, στο φαρμακείο και ακολούθως προς εξαγωγή. Πρόκειται για μια κομπίνα που φαίνεται ότι γινόταν χρόνια από εκατοντάδες εμπλεκομένους και τώρα βρισκόμαστε στα ίχνη της. Για να αντιληφθεί κανείς τα αστρονομικά ποσά που έχουν χαθεί αναφέρουμε ότι τα κέρδη μόνο του φαρμακείου της Αθήνας με την εξαγωγή των φαρμάκων που είχε πληρώσει το Ελληνικό Δημόσιο είναι περίπου 960.000 ευρώ μόνο από 6 Οκτωβρίου ως 6 Νοεμβρίου 2011. Ψάχνουμε την τύχη δεκάδων χιλιάδων σκευασμάτων που πλήρωνε το Ελληνικό Δημόσιο για να πλουτίζουν ιδιώτες…».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk