Οι συγκρούσεις…
* Μπορεί ο προεκλογικός πυρετός να βρίσκεται στην κορύφωσή του και η αγωνία όλων να βρίσκεται στο limit up, αλλά είναι και μερικοί που ασχολούνται με πιο σοβαρά (;) θέματα. Παράδειγμα, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και η Επιτροπή Ανταγωνισμού βρίσκονται για μία ακόμη φορά στη διάρκεια των δύο τελευταίων χρόνων στα «χαρακώματα».
* Αν και η αφανής σύγκρουση είναι μεταξύ του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Δημήτρη Κυριτσάκη και του γενικού γραμματέα κ. Στέφανου Κομνηνού, η εμφανής είναι μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης και απερχόμενου πολιτικού κ. Σωκράτη Ξυνίδη με την ανεξάρτητη Αρχή.

…οι αιτίες…

* Ο τυπικός λόγος είναι η προ εβδομάδων επιστολή του κ. Ξυνίδη προς τον κ. Κυριτσάκη με την οποία τον προέτρεπε να ελέγξει τις εταιρείες παραγωγής και συσκευασίας ρυζιού και τις σχέσεις τους με τις αλυσίδες σουπερμάρκετ.
* Στην επιστολή Ξυνίδη απάντησε με έναν μάλλον ιταμό τρόπο ο πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και πρόεδρος της Επιτροπής, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ έλεγε στον αναπληρωτή υπουργό πως, επειδή οι υπηρεσίες του υπουργείου είναι ανίκανες να ελέγξουν τις τιμές, ρίχνουν το μπαλάκι στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

…και το παρασκήνιο

* Δεν είναι γνωστό αν υπήρξε απάντηση του οξύθυμου κ. Ξυνίδη, αλλά η υπόθεση έχει παρασκήνιο, το οποίο εν ολίγοις είναι το εξής: σύμφωνα με τους υπάρχοντες σχεδιασμούς, πρόκειται να δημιουργηθεί στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου Διεύθυνση Ανταγωνισμού η οποία θα λειτουργεί υποβοηθητικά στο έργο της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Επιτροπής Ανταγωνισμου, όπως υπάρχει και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
* Είναι προφανές ότι η Επιτροπή αντιτίθεται σε αυτή την επιλογή και οχυρωμένη στο «κάστρο» της Πατησίων ανθίσταται. Το ενδιαφέρον στην προκειμένη περίπτωση είναι αν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης που θα οριστεί τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα τείνει ευήκοον ους στον έμπειρο δικαστικό που προΐσταται της Επιτροπής.

Ενεση ρευστότητας

* H Kύπρος ίσως χρειαστεί να διοχετεύσει ρευστότητα ύψους 2,5 δισ. ευρώ στην Popular Bank προκειμένου να καλύψει τις ζημιές της από την απομείωση του ελληνικού χρέους αν αποτύχουν οι προσπάθειες ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας.
* Η ενδεχόμενη κρατική παρέμβαση προκύπτει από τις επιφυλάξεις που ενδέχεται να εκφράσει η ελεγκτική εταιρεία Pricewaterhouse Coopers (PWC) σχετικά με τη βιωσιμότητά της τράπεζας, ανέφερε η εφημερίδα «Φιλελεύθερος».
* Στα σενάρια που εξετάζονται είναι να υπαχθεί στον μηχανισμό στήριξης ή απλά η Κύπρος να εκδώσει ομόλογο για να χρηματοδοτήσει την τράπεζα. Η λύση αυτή προϋποθέτει ωστόσο ότι δεν θα υποβαθμιστεί το χρέος της χώρας σε «σκουπίδια» («junk») και από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, τον μόνο από τους τρεις μεγάλους οίκους που δεν το έχει κάνει ακόμη.

Εξω πάει καλά

* Με τα καλύτερα λόγια αναφέρονταν στο όνομα του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλου Γερουλάνου κορυφαίοι τουριστικοί παράγοντες της διεθνούς σκηνής στο συνέδριο που πραγματοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (ΠΟΤ) στην Αίγυπτο.
* Μπορεί τελικά ο κ. Γερουλάνος να μην μπόρεσε να παρευρεθεί, λόγω προεκλογικής εκστρατείας, στο συνέδριο που είχε θέμα τη συνεργασία του τουριστικού τομέα με τα μέσα ενημέρωσης σε περιόδους κρίσης, ωστόσο στα πηγαδάκια τόσο ο γενικός γραμματέας του ΠΟΤ κ. Ταλέμπ Ριφάι όσο και ο υπουργός Τουρισμού της Αιγύπτου κ. Μουνίρ Φακχρί Αμπντέλ Νουρ και εκπρόσωποι της τουριστικής αγοράς μόνο καλά λόγια είχαν να πουν.
* Το θέμα βέβαια για τον κ. Γερουλάνο είναι τι θα πουν οι ψηφοφόροι της Α’ Αθηνών!

Τι συμβαίνει;

* Αποφασισμένες να καταγγείλουν τη δανειακή σύμβαση που υπεγράφη το καλοκαίρι του 2011 εμφανίζονται, σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, οι 10 πιστώτριες τράπεζες της εταιρείας Καρδασιλάρης.
* Η διοίκηση της εταιρείας ξηρών καρπών δεν έχει καταφέρει ως τώρα να βρει στρατηγικό επενδυτή που θα ενισχύσει με κεφάλαια κίνησης την επιχείρηση και οι τραπεζίτες σκληραίνουν τη στάση τους.
* Το 54% της εταιρείας ανήκει στις τράπεζες μετά την κεφαλαιοποίηση χρεών που συντελέστηκε το καλοκαίρι του 2011 ύψους 12,6 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης της εταιρείας, που μεταξύ άλλων προέβλεπε ρύθμιση χρεών 69 εκατ. ευρώ και πρόσθετη χρηματοδότηση 8 εκατ. ευρώ.
* Η μετοχή της εταιρείας βρίσκεται σε αναστολή διαπραγμάτευσης από τον Δεκέμβριο του 2010, ενώ ακόμη δεν έχει συνταχθεί ο ισολογισμός για τη χρήση του 2011.

Σκαφάτοι και… εκπτώσεις

* Λάβρος κατά της πολιτικής τιμών που ακολουθεί η μαρίνα του Αγίου Κοσμά (όμιλος Πανούση) εμφανίστηκε στην Ενωση Θεσμικών Επενδυτών, την περασμένη εβδομάδα, ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development που διαχειρίζεται τη μαρίνα του Φλοίσβου.
Σύμφωνα με τον κ. Οδυσσέα Αθανασίου, η μαρίνα του Αγίου Κοσμά δίνει εκπτώσεις ως 50% στους κατόχους σκαφών για να ελλιμενίσουν τα σκάφη τους, γι’ αυτό και η διπλανή μαρίνα είναι πάντα γεμάτη, ενώ η μαρίνα του Φλοίσβου μετρά απώλειες πελατών.
Οι εκπτώσεις, σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου, δίδονται για τον απλούστατο λόγο ότι ο όμιλος Πανούση δεν πληρώνει τα μισθώματα στα Ολυμπιακά Ακίνητα, σε αντίθεση με τη μαρίνα Φλοίσβου που καταβάλλει κανονικά τα δικά της μισθώματα στο Δημόσιο και στην Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα.
* Σύμφωνα με πληροφορίες, η μαρίνα του Αγίου Κοσμά όντως δεν καταβάλλει μισθώματα, αλλά από τον όμιλο Πανούση ισχυρίζονται ότι νομίμως γίνεται αυτό, καθώς τα Ολυμπιακά Ακίνητα δεν τους έχουν παραδώσει το σύνολο των χώρων για εκμετάλλευση που προβλέπει η σύμβαση.
* Εν τω μεταξύ, η ΕΤΑ βάσει της δικής της σύμβασης προχώρησε σε αύξηση 20% των μισθωμάτων των μαρινών που ελέγχει – μεταξύ αυτών και η μαρίνα του Φλοίσβου – για αυτό και η τελευταία δεν μπορεί να δώσει εκπτώσεις για να σταματήσει τη διαρροή των σκαφάτων.
* Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό η Lamda Development έχει προσφύγει στη Διαιτησία και ζητεί να μην ισχύσουν οι αυξήσεις αυτές..

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ